Hajtós derbin verte a Körmend a MAFC-ot

A fővárosiak új légiós centerükkel a soraikban nagyot küzdöttek, de végül fejet hajtottak a Richards - Seals páros húzta vendégel ellen.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 24. forduló

MAFC (3-19) - Egis Körmend (9-13) 91 - 101 (25-27, 22-21, 13-23, 31-30)
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, V.: Papp P., Kapitány G., Frányó P. (Valovics dr.)

MAFC: Brown 20/3, Misek 5, Fodor K. 8/6, Hunter 24/6, Timkó -.
Csere: Glenn 11, Lakosa Zs. 10/3, Mócsán 2, Tursics 9/9, Lakits 2. Vezetőedző: Stefan Timbus.

Körmend: Walker 12/3, Popadics 10, Seals 22/6, Tóth N. 12/6, Richards 31/9.
Csere: Ferencz 3/3, Török 5, Latinovics 6/6, Farkas A. -. Vezetőedző: Déri Csaba.

Vagy a hazaiak 11 meccses, vagy Déri Csaba irányításával a Körmend idegenbeli nyeretlenségi sorozata szakad meg ezen a találkozón.

A MAFC a bennmaradásért küzd, a Körmend végső soron a legjobb 8, első lépésben pedig as legjobb 9 közé jutásért küzd, hogy a középszakaszban a középmezőnyben szerepeljen. A MAFC-nál ott volt a csapatban az új fiú, a 204 centis 126 kilós amerikai center, Ricardo Glenn, de a kezdőbe nem került be. A MAFC-os szurkolótábor, a fiatalok, gyerekek egységesen fehér pólóban buzdították a hazaiakat.

Ennek ellenére nagyon idegesen kapkodva kezdtek a hazaiak. Timkó 48 másodperc alatt begyűjtött 2 személyit, több labdát elvesztettek, eladtak a hazaiak. 4-0-s vendég vezetés után próbálta rendezni sorait a MAFC, amely Brown duplájával, majd szép akció végén Fodor triplájával 6-5-re feljött. Ismét jöttek ki nem kényszerített eladott labdák hazai részről, Seals triplájával majd Popadics ziccerével, ismét ellépett a Körmend.

A szakasz közepe egyértelműen a hazai együttesé volt.  Brown triplája egy 7-0-s hazai futás kezdetét jelentette, amely rendezetlen védelem ellen Hunter zsákolásával és körmendi időkéréssel ért véget. Óriási dobópárbajt hozott a negyed hajrája, Richards két, Lakosa egy triplát dobott, s támadó lepattanó után Glenn is megvillant. A szakasz végén Tóth Norbert is hármast dobott, a MAFC-nál betörésből Richards és Lakosa volt eredményes. A látványos, kosarakban gazdag első negyed után 2 ponttal a Körmend vezetett.

Hunter fordítást jelentő triplájával kezdődött a második negyed. Török jelentkezett ügyes betörés utáni kosárral. Váltott vezetéssel haladtak a csapatok, Tursics triplával javította eladott labdáját, amelyből nem sokkal korábban Seals szerzett kosarat. A szakasz közepén a MAFC eladott labdái, kihagyott ziccerei után egy 8-0-s rohamot - benne egy Walker tripla - bemutatva 6-tal megugrott a Körmend. Az időkérése után zónára váltó MAFC-ot az új fiú, Glenn próbálta széles vállaira venni. Az első negyed nagy dobópárbaja után a másodikban a küzdelem dominált. Fodor 2, Brown egy büntetőt hagyott ki, a Körmend viszont több labdát is eladott, hogy Richards pihent, percekig nem volt, aki pontot dobjon a vendégeknél. Fodor triplát dobott, újra villant Glenn, fordított  MAFC, s több lehetősége is volt növeli előnyét, ezekkel azonban nem tudott élni. A vasiak hosszabb kosárcsendjét Walker törte meg. A félidő végén váltva estek a kosarak. A félidő végén Latinovics triplájával visszaszerezte a vezetést a Körmend. Utána még Richards és Hunter is kapott 1-1 technikait.

A második félidő Ferencz triplájával kezdődött. Egymás hibáiból éltek a csapatok, Richards kosár plusz büntetős akciója után 7 ponttal "ment" a Körmend. Mindkét oldalon rengeteg volt a hiba, a rossz dobás. A kevesebbet rontó Körmend a szakasz közepén Richards vezérletével 10 pontos előnyt szerzett, a MAFC 5 és fél perc alatt mindössze 3 pontot tudott összehozni. Tetézte a hazai csapat nehézségeit, hogy közben mindkét centere, Glenn és Timkó is 4-4 személyivel állt. A negyed hajrájában Seals villanásaival már 15 ponttal is vezettek a vendégek, a negyed végén Hunter óriási zsákolásával 11-re jött föl a hazai együttes.

A záró szakasz elején siettette az akciók befejezését a MAFC, Seals vezérletével és Latinovics triplájával 17 pontosra növelt előnyét a Körmend. A szakasz közepén a leghosszabb és legjobb élvonalbeli "bevetését" teljesítő Tursics két triplája, valamint egy labdaszerzés utáni Brown-ziccer egy 8-0-s szédületes perccel 10 ponton belülre került. Déri időkérése után a Körmend két magas játékosa, Richards, majd Tóth Norbert dobott triplát. A MAFC Glenn és Lakosa révén duplákkal próbált tapadni a Körmendre, de a hajrában állandósult a vendégek 10 pont körüli előnye. 2 perccel a vége előtt Glenn visszatett lepattanója utáni duplájával 7-re zárkóztak fel a hazaiak. Másfél perccel a lefújás előtt Richards két legyet ütött egy csapásra: kosár plusz büntetős akciójával egyrészt 10 pontosra növelte csapata előnyét, másrészt Glenn kipontozódott. Innen már nem volt visszaút, a kosarakban gazdag, de nem túl színvonalas meccsen a második félidő elején ellenfelétől ellépő Körmend győzött, Déri Csaba irányításával az évad során először idegenben.

Stefan Timbus: – Támadásban jól játszottunk, védekezésben gyengébben. Láttam előrelépést a játékunkban, de néhány játékosomtól többet várok. Vannak olyan helyzetek, amikor jó döntéseket kellene hozni, ez ma nem sikerült mindig.

Déri Csaba: – Végig mi irányítottuk a játékot, úgy érzem magabiztosan nyertünk, ha nem lett volna ennyi ki nem kényszerített labdaeladásunk, akár húsz pont fölött is nyerhettünk volna. Különösen örülök a MAFC-os nevelésű Tóth Norbert játékának.

Fotó: Jene Sándor

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus