Hepp Kupa: Sitku nélkül is lehet nyerni

Ilyen meccset! A jól kezdő Tiszaújváros csak az első negyed feléig tudta tartani saját magas csapásszámú iramát, ami után egyértelmű bonyhádi siker volt kibontakozóban. A harmadik játékrészben aztán mégis állva maradt a nyugati éllovas, a borsodi egylet pedig sziporkázott, így az utolsó negyedben már hiába rugaszkodott neki öles léptekkel a Bonyhád, hogy beérje riválisát, nem kis meglepetésre a papíron jóval esélytelenebb Tiszaújváros szép sikert aratva megszerezte a Hepp Kupa harmadik helyét.

Hepp Kupa 2014, bronzmeccs
2014. január 5. Debrecen, Oláh G. u.
Vezette: Balog Gyö., Balogh Gyu., Bács (Bukta)

B-Beton Bonyhád - Tiszaújvárosi Tisza TV-Phoenix 79-82 (22-17, 22-16, 6-29, 29-18)

Bonyhád: Faragó 9, Lukács 29/15, Horváth B. 5/3, Panta 7/3, Tömösváry 14.
Cs: Rutkai 3/3, Hegedűs A. 5, Kovács B. 7/3, Gébert, Verli.

Tiszaújváros: Kóthay 24/9, Varga Á. 11/3, Pöstényi 16, Benőcs 12/3, Béres 4.
Cs: Lajsz 7, Tóth T. 8/6, Brúgós.

kipontozódott: Faragó (40.), Tömösváry (40.), ill. Benőcs (37.).

STATISZTIKA

A harmadik helyért zajló meccsre a nyugati NB I B-t vezető Bonyhád és a keleti régióban egyelőre az elvárások alatt teljesítő, ám keretét tekintve többre hivatott Tiszaújváros találkozott egymással. Az előző napon a Bonyhád önmagát messze alulmúlta kiábrándító dobóteljesítményével (az eddig a bajnokságban rendszeresen töméntelen triplát szóró - volt olyan meccs, amikor 16-ot dobtak be Lukácsék - Bonyhád most, hogy gyengén célzott távolról, nagy vereségbe szaladt bele a remek formában lévő MAFC ellen). A Tiszaújváros ugyanakkor közel állt a bravúrhoz a házigazda DEAC ellen, ám hiába vezetett már 7-8 ponttal is a borsodi együttes, a vége a debrecenieké lett.

ELSŐ-MÁSODIK NEGYED

Sokáig úgy festett, ez a Tiszaújváros szakasza lehet. Igaz, eleinte Pantáék vezettek (6-2), de hamar zárkózott az ellenfél, és Benőcs hármasával 10-11-nél a Phoenix került előnybe, első ízben a mérkőzésen. A borsodiak kiválóan értékesítették helyzeteiket a találkozó első 5-6 percében, hiszen ennyi idő alatt 15 pontig jutottak. Igaz, a Bonyhád sem maradt el sokkal (12), de ettől még igaz volt, hogy az NB I B nyugati éllovasa a szombati, MAFC elleni blama után ismét egy sikerre éhes vetélytárssal került szembe, amely ellen nem volt elég csak a cipőt a pályára küldeni.

12-15 után aztán a Bonyhád tartani tudta az addigi ritmust, Béresék azonban nem (20-15). Elhibázott tiszaújvárosi támadások, jó bonyhádi szerelések után szerzett pontok, vagyis az első negyed közepétől uralta a meccset a Bonyhád jó darabon át. Sokkal több labdát pazarolt el a Tiszaújváros ebben az időszakban, s közel sem dobott úgy, mint az elődöntőben, így a Pöstényi (10 pont) vezette borsodiak a kiváló kezdés után elég nagy hátrányba kerültek. A bonyhádiak fordítási hadműveletét Lukács (12 pont) vezette, ám összességében maga a csapat érdeme volt a feljavulás, hiszen jóval pontosabban dobott ellenfelénél szinte minden bonyhádi kosaras - a nagyszünetig hárommal több hármast vágtak be Lukácsék (ő maga végül 5 tripláig jutott), s bár a lepattanóharcot szűken a Phoenix nyerte egyelőre, mégis a nyugati B csoportos listavezető volt egyértelmű fórban.



HARMADIK NEGYED

Kóthay László vezette a Tiszaújvárost ebben a szakaszban, amikor egyszerűen nem volt ellenszere a bonyhádiaknak a keletiek gyors kosárlabdájára. 44-29 után 45-44-re zárkózott fel Brunyánszki István edző együttese. Újra teljesen nyílt volt a találkozó, sőt, a lelki fölény már a borsodiaké volt.

Tömösváry és a pontgyáros Lukács megrázta ekkor magát, de átmeneti volt csak a tolnai gárda magára találása. Pöstényi, majd Lajsz és ismét az ezen a derbin - akárcsak az elődöntőben - remeklő irányító, Kóthay talált be ugyanis a másik oldalról (48-51). Sőt, mintha egy szélmalom kezdett volna el működni, úgy darálta be elvileg esélyesebb, de mindenképpen sokkal rutinosabb ellenfelét a Phoenix KK. Sorban estek az újvárosi kosarak, Kóthay ismét hármast dobott, Pöstényi is elemében volt, míg Varga büntetőzött, de Benőcs is bepakolt egy duplát sorban (egy kis megjegyzés, az előbbiek Pöstényi kivételével mind Debrecenből kerültek Borsodba, de amúgy is a Tiszaújváros keretében jelenleg 5 ex-Factumos - vagy egykor DEKE-s - kosaras pattogtat, ráadásul húzóemberként).

Hihetetlen volt, mégis igaz: a harmadik negyedben 6 pontra volt képes a Bonyhád. Az a Bonyhád, amely az NB I B-ben volt, amikor 50 pontos sikert ért el, és még nem kapott ki senkitől sem. A Tiszaújváros ugyanakkor ebben az időszakban 29 pontot termelt, aminek hatására az utolsó játékrész előtt 50-64-re vezettek Kóthayék.

NEGYEDIK NEGYED

Tömösváry, majd egy tripla erejéig Lukács iparkodott nagyon a bonyhádiaknál, ám odaát Varga is messziről talált be. Mégis lassú, fokozatos zárkózásba kezdett a talán a presztízséért is hajtó Bonyhád, hiszen az eddig ebben a szezonban veretlen gárda most két nap alatt a második fiaskója begyűjtése felé tartott, ami bizonyára nem esik jól nekik.

A 36. percben, az amúgy elsősorban center Tóth Tamás hármasa után mégis úgy tűnt, hogy ez már egy lefutott meccs, hiszen 64-77-re vezetett a Tiszaújváros. Igen ám, de Lukácsnak és Tömösvárynak elfelejtettek szólni, hogy lehúzták a rolót, a két bonyhádi játékos pedig egy 10-0-s tolnai rohamot vezényelt le röpke két és fél perc alatt (74-77), így a véghajrá nagyon izgalmasnak ígérkezett.

Ekkor érkezett az előbbi ítéletvégrehajtó, Tóth, aki megint távolról demoralizálta a bonyhádiakat, majd kosárváltások következtek, illetve két bonyhádi kipontozódott (Tömösváry és Faragó), amiből jobban jött ki a borsodi alakulat, s végül hárommal győzött.
 

Nagy tett volt ez a Phoenix KK-tól, hiszen nyilván sokan úgy vélték, hogy egy Bonyhád szintű csapatot egyszer meg lehet lepni (ahogyan a MAFC tette az elődöntőben), de kétszer egymás után szinte lehetetlen. S mégsem! Emellett - elsősorban önmaguknak - megmutatták az újvásoriak, hogy a Nyíregyháza NB I A-s vezetőedzőjévé előlépett Sitku Ernő csatasorba állítása nélkül is legyőzhető bárki ebben a mai magyar második vonalban.

Fotó: Hajdu Zoltán (a Tiszaújváros bronzérmes csapata látható rajta)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus