Hihetetlen körülmények közt verte a válogatott Ausztriát!

Ma zárta ausztriai tornaszereplését a magyar férfi felnőtt válogatott, melyet az élete nemzetközi meccsét hozó Eilingsfeld János negyedik negyedbeli parádéjával és Ruják András kiváló irányítójátékával nyert meg a már elég jelentős előnnyel is rendelkező rendezők ellen, méghozzá egyetlen ponttal, amit két másodperccel a lefújás előtt dobott be Mészáros Máté!

Négy nemzet tornája, Ausztria, 3. játéknap

Ausztria - Magyarország 65 - 66 (14-8, 17-14, 19-20, 15-23)

Magyarország: Ruják 10, Supola 6, Mészáros M. 7, Tóth N. 5/3, Tóth Ád. 7.
Csere: Keller 5, Csorvási 2, Pongó Ma. 8/6, Pongó Má. 3, Eilingsfeld 12/9, Dobos -. Szövetségi kapitány: Sztojan Ivkovics.

A Hangát, Lórántot, Bádert, Thomast és Tóth Gergelyt sérülés miatt nélkülöző válogatott, mely Hendleint, Allent, Simont, Somogyit, Trottert továbbá az U20-as válogatott ászait sem "tartalmazza", most még Wittmannt, Vojvodát, Ferenczet és Dénest sem vetette be, mégis megverte Ausztriában azt az osztrák gárdát, melytől két éve nagyon fájdalmas vereséget szenvedett az akkori Eb-selejtező-sorozatban. Ha az a tény, hogy az ország 20 legmagasabban jegyzett kosarasából 15 pályán sem lehetett nem lenne elég, akkor tegyük hozzá, hogy az első negyedet 14-8-ra elvesztő magyar alakulat már 16 pontos hátrányban is volt a fordulás után, amikor 40-24-nél eldőlni látszott a csata.

Ám a Pongó Máté és Dobos László személyében két újoncot is avató válogatottunk nem hétköznapi feltámadást produkált onnantól. Az első 20 percben mutatott 13-ból 1-es triplázás után 50-42-re "mentettük" a harmadik etapot, a negyediket pedig Eilingsfeld hármasával kezdtük, s ekkor került először valóban látótávolságon belülre az Ivkovics-legénység, mely hamarosan még két távolit termelt be a paksi magasember révén és ennek köszönhetően 60-59-nél egyetlen egység maradt az osztrák előnyből a záró 10 perc derekán.

A hajrában eléggé "befeszültek" a felek, sok hiba és egyre szigorodó védekezés jellemezte a látottakat, de lélektanilag sokat segített, hogy Pongó Martin triplájával egyszer a vezetést is át tudtuk venni. Keller Ákos két büntetője, majd kétszer 2-ből 1 értékesített hazai "egypontos" után a 10 pontja mellett 6 labdát is szerző Ruják András mínusz egynél csak az egyik kísérletét értékesítette a vonalról fél perccel a lefújás előtt, viszont Mareschék elrontották támadásukat, így két másodperccel a végső dudaszó előtt Mészáros Máté állhatott oda büntetőzni egálnál. Az elsőt bedobta, majd a második lejött a gyűrűről, de a lepattanó-harc közben lepörgött az idő.

Ezzel a magyar válogatott egy bár tét nélküli, de nagyon küzdelmes és lélektanilag potenciálisan sok erőt adó sikert aratott, ezzel 2-1-es mutatóval a második pozícióban végzett az Eb-selejtezős csoportunkban is szereplő Portugália mögött, valamint Ausztria és Bulgária előtt. A Bulgária - Portugália összecsapás jelenleg is zajlik.

Fotó: digisport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus