Hosszabbításban nyert a Sopron Pakson!

Szoros első negyed után a második-harmadik negyedben ellépett ellenfelétől a Paks - a vendég soproniak azonban a rendes játékidő végére utolérték ellenfelüket. A ráadásban a teljesen felpörgött vendégek továbbvitték a lendületet, és  - bár az ASE mindent megpróbált - légiósaik remeklésével nagyon fontos sikert arattak. 

Magyar férfi NBI/A. csoport, alapszakasz, 2. forduló:

Atomerőmű SE – Soproni Sördögök 89-91 - hosszabbítás után
(15-18, 21-12, 23-18, 18-29, 12-14)

Paks, ASE Sportcsarnok, vezette: Kapitány G., Farkas G., Török R., (Major).

ASE: Dugat 9/3, Roberson 23/6, Körtélyesi 4, Eilingsfeld 11, Jones 18.
Csere: Kovács Á. 7, Medve 3/3, Baki 2, Tóth Á. 12, Markovics -.

Sopron: Thomas 16/6, Ruják 7, Dénes 8, Boriszov 34/15, Townes 9.
Csere: Edwards 17/6, Takács N. -, Trepák -, Tóth G. -. 

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva elérhető. 

Dzunics Braniszlav, a hazaiak mestere nem számíthatott a nyitó fordulóban két sportszerűtlen hiba után kiállított, s most eltiltását töltő Szabó Zsoltra. Sztojan Ivkovics, szövetségi kapitány, nem mellesleg a szerdán Sopronba látogató Kecskemét edzője is a helyszínen tekintette meg a találkozót. 

Hullámzó játékkal kezdődött a meccs, a Sopron 7-0-lal nyitott a hazai debütálást kissé idegesen kezdő Paks ellen, majd látványos játékkal, többek között egy-egy Körtélyesi és Elilngsfeld zsákolással egy 8-0-t bemutatva fordított az ASE. Újra soproni percek következtek, úgy mutatott be egy 9-2-es rohamot a Sördögök, hogy ebben 4 játékosuk is eredményes volt. A negyed hajrájában a hazaiakat Tóth Ádám tartotta versenyben támadó lepattanók után szerzett kosarakkal. 

A második negyed első kosarát Mario Edwards szerezte. 3 pontot ért a vendégeknek, igaz erre több, mint 3 percet kellett várni. Körtélyesi és Kovács révén zárkóztak a paksiak, előbbi azonban kisvártatva megkapta a 3. hibáját. A félidő hajrájára összeállt a paksi védekezés, a vendégek nem nagyon tudtak kibontakozni. A túloldalon a soproni zóna ellen Eilingsfeld duplát, majd Dugat és Medve triplát dobott, Kovács pedig betörésből volt eredményes. Fordult a kocka, a félidő végén a Sördögök futott az eredmény után, Boriszov és Townes kosaraival próbált versenyben maradni Sabáli Balázs alakulata - szünetben 36-30-ra vezetett a Paks. 

Fordulás után több, mint egy perc elteltével Boriszov villant, a folytatásban azonban Tóth Ádám rendre megnyerte a centerpárbajt Townes-szal szemben, s Eilingsfeld is remekelt, magas emberei révén 10 pont fölé növelte előnyét a Paks. Kapkodott, egyénieskedett, nem játszott csapatként támadásban a Sopron ebben az időszakban. Jones is villogott, de a negyed hajrájában Ruják vezérletével egy 7-0-s futással 5-re kapaszkodtak fel a vendégek. Aztán ahogy felzárkóztak, újra siettetni próbálták az akciók befejezését, amit ügyesen kihasználva a negyedet egy 6-0-s futással, 11 pontos előnnyel zárta a Paks. 

A befejezőnek gondolt szakasz elején tartotta 10 pont körüli előnyét a Paks, majd Sabáli szinte 19-re lapot kérve olyan szerkezetben küldte fel csapatát, amelyben Dénes védekezett a paksi centeren, Jones-on. A Sopronnak bejött a váltás, Boriszov vezérletével fokozatosan csökkentette hátrányát a vendégcsapat. Ezen felbuzdulva Dénes majd Ruják szerzett labdát s kosarat, 3 perccel a befejezés előtt 2 pontra jött föl a Sopron. Ekkor azonban a hazaiaknak kétszer is sikerült megjátszani Jonest. Ez azonban csak a lélegzetvételhez volt elegendő, Edwards és Boriszov újabb rohamra indította a Sopront az érezhetően elbizonytalanodó hazaiakkal szemben. 17 másodperccel a negyed vége előtt Edwards kosarával átvette a vezetést a vendégcsapat, Roberson büntetőkből 6 másodperccel a vége előtt egyenlített. Még Takács dobhatott triplát a dudaszó pillanatában, de dobása leperdült a gyűrűről. 

A túlórában két triplát szerző Boriszov vezérletével előnyt szerzett a Sopron, majd a Paks labdákat, s 2 pontra visszajött - a végjátékban azonban Edwards 4 büntetőből hármat bedobott, így megszületett a meglepetés. 

Dzunics Braniszlav: - Gratulálok a Sopronnak. A negyedik negyedben rosszul reagáltunk arra, hogy ellenfelünk szerkezetet váltott, így ledolgozta hátrányát a Sopron. Jó, izgalmas, fordulatos meccs volt, nem érheti szemrehányás csapatomat, de amikor igazán fontos volt, a Sopron bizonyult jobbnak. 

Sabáli Balázs: - Nem játszottunk jól, a második negyedtől a Paks mind támadásban, mind védekezésben elkapta a ritmust, mi pedig csak erőlködtünk. A negyedik negyedben mintegy utolsó esélyként megpróbáltuk az alacsony szerkezetet. Ez most bejött, de hosszú távon erre nem lehet építeni. Nem tudom, nyert-e valamikor a Sopron Pakson, most mindenesetre sikerült. Szerdán újabb nehéz meccs vár ránk, jön a Kecskemét, rájuk fókuszálunk.

Fotó: Tóth Zsombor/sakc.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus