Hosszabbításban nyert és négy között a Sopron

Bár ott volt Tóth Péter kezében az egyenlítés, végül a remeklő Trepák hosszabbításra mentette a meccset soproni részről, a ráadás perceiben pedig már higgadtabb és szervezetebb volt a Sabáli-legénység. Sok jó egyéni teljesítményt láthattunk, de Thomas feltámadására már nem volt válasza Carlos Frade csapatának, így a címvédő búcsúzott, a Hűség Városa pedig bejutott az elődöntőbe. 

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, Rájátszás, Negyeddöntő 4. mérkőzés

Alba Fehérvár (6.) – Soproni KC (3.) 90-94 (22-24, 18-19, 24-18, 20-23, 6-10)

Székesdehérvár, vezette: Cziffra Cs., Papp P., Török R., (Faidt)

Alba: Supola 8/6, Humphrey 6/6, Tóth P. 17/6, Barone 6, Tóth N. 14/3

Cserék: Hobbs 13/9, Juhos 8/3, Somogyi 18, Szanati -, Olah -

Sopron: Ruják A. 20/9, Thomas 14/6, Dénes 7, Boriszov 23/9, Trepák 22/9

Cserék: Tóth G . 3/3, Takács 2

Az Alba azonnal megmutatta, hogy nem szeretnének még kiesni, Tóth Norbert rögtön egy triplával nyitotta a találkozót. Erre Boriszov felelt hasonlóval, majd beindult a Barovics sérülése után a cserepad végéről előkapart Trepák Zoltán és berámolt három perc alatt hét pontot, így 10-5-re megugrott a Sopron. Ugyan Tóth Péter közelijével zárkóztak a hazaiak, de az SKC centere ihletett formában játszott ma, ráadásul Ruják is betalált kintről, így bő két perccel a negyed vége előtt máris tíz ponttal vezettek a vendégek. Mindkét együttes próbált gyorsan, kreatívan, de egyszerűen játszani, ahogy megvolt a labda, rögtön jöttek a zárások és indult a figura, az első dobóhelyzetet pedig el is vállalta mindenki. A játékrész végén aztán zárkózott az Alba, beállt Hobbs és Somogyi, előbbi másfél perccel a vége előtt bepörkölt egy triplát. Erre ugyan még szintén kintről válaszolni tudott Tóth Gergely, de a következőt is beszórta Hobbs, majd Dénes rontott dobása után a negyed zárásaként bevert még egyet egy lábról, így pillanatok alatt szerzett kilenc pontjával 24-22-re zárkózott a Fehérvár. Itt ért véget az első negyed, a párharchoz méltó látványos támadójátékot mutatott mindkét fél.

A folytatásban aztán átvette a főszerepet Somogyi Gergely, másfél perc alatt hat pontot termelt be tetszetős megoldásokkal, majd Boriszov hármasára Tóth Péter válaszolt kintről. Bár egál volt az állás, a vezetést nem tudta átvenni az Alba, négy perc után pedig kissé alábbhagyott az addigi félelmetes iram, többet hibáztak a csapatok. Innentől nagyjából három percig nem tudott pontot szerezni a hazai csapat, eközben a túloldalon ismét előkerült Trepák és beszórt egy triplát, ezzel egy 7-0-s etapot futott a Sopron és ismét ellépett 38-31-re. A center viszont szemmel láthatóan fáradni kezdett, Somogyi újabb két szép kosárral rázta fel csapatát, majd Juhos is betalált, ezzel újra egy labdára közelített az Alba. Boriszov kicsit túlvállalta magát a negyed második felében, de a teljes Sopron elgyengült kintről, azok után, hogy 4/5-tel kezdtek a vonalon túlról, a félidőt 6/15-tel zárták. Az utolsó figura végül nem jött ki a hazaiak szempontjából, így 43-40-es vendégvezetéssel vonulhattak szünetre a felek. Mindkét oldalon akadt egy kiemelkedő centermunka (Trepák, illetve a hibátlanul dobó Somogyi) és egy jó külső dobó is (Boriszov ill. Hobbs), így kiegyenlített játék folyt.

A fordulás után is fej-fej mellett haladtak a csapatok, Boriszov sokat vállalt, de sokat el is rontott, a hazaiaknál pedig Tóth Norbert harciasságán kívül nem nagyon akadt vezér. Somogyi leült, Trepák azonnal büntetett, ráadásul Ruják hármasa is beakadt, így hét ponttal ellépett a Sopron. Ismét elkezdődött a rohanás, de ezt már egyik fél sem bírta, sokat hibáztak, könnyű helyzeteket rontottak el és kicsúsztak a labdák az addig biztos kezekből. A rendkívül formán kívül játszó Humphrey betalált a sarokból, majd a szintén gyengén játszó Barone tépte le a gyűrűt. A negyed második felében a festékben átvette az irányítást az Alba, Tóth Norbert és Barone is betalált ismét, ráadásul Hobbs i beszórt gyorsan öt pontot – ezzel át is vették a vezetést. Tóth Péter büntetői után már 61-56-re el is lépett a Frade-legénység, majd Hobbs labdaszerzése után Juhos bepörkölt egy triplát is. Sabáli Balázsnak időt kellett kérnie, ugyanis egy 16-2-es rohanást produkáltak a hazaiak, mentálisan teljesen más szintre kerültek, az SKC nem tudott eljutni a gyűrűig, a festék teljesen az Alba uralma alá került mindkét oldalon. Az időkérés után aztán Hobbs a padra kényszerült harmadik faultja miatt, egy leindítás után pedig Boriszov dobott egy hármast, így nem tudott elszaladni a Fehérvár, 64-61-ről kezdődhetett a záró felvonás.

A negyedik negyed elején Ruják triplájával azonnal egyenlített a Sopron, majd az addig a gyűrűre szinte rá se néző Thomas is betalált kétszer, ezzel pedig azonnal meg is fordították a meccset, sőt, Boriszov kosaraival már kezdtek is ellépni – mielőtt ez megtörtén volna, Tóth Péter hármasával zárkózott az Alba. Ruják András sebességet váltott és ismét beszórt két kettest, sőt Thomas ha már felébredt, bevágott egy triplát is, de Supola válaszolt, így maradt az egylabdás meccs. A hajrában Somogyi két büntetőjével egyenlített az Alba, majd fél perccel a vége előtt Tóth Péter labdát szerzett és mindkét lehetőségét be is dobta a vonalról – megint vezetett a Fehérvár. Boriszov nem tudta bedobni oldalról, de Tóth csak egy büntetőt értékesített, így maradt még egy lövése a Sopronnak és ki más, mint Trepák Zoltán vállalta el a hármast és ha már üresen hagyták, be is dobta, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás ugyan rögtön a kintről borzasztóan, 2/12-vel célzó Humphrey triplájával indult, de a folytatásban összeszedettebben és koncentráltabban kosaraztak a vendégek, Boriszov kettese után Thomas dobott egy triplát és már is vezetett a Sopron és bár Somogyi közelijével 90-89-re ismét fordított az Alba, Ruják triplájára már nem jött válasz. Két reménytelen támadás után a harmadiknál Ruják megszerezte a labdát, majd indította Dénest, aki zsákolt, a hazaiak erejéből pedig már csak egy gyenge Tóth Norbert-triplára futotta, így a párharc második hosszabbítását meg tudta nyerni a Sopron és megérdemelten jutott be az elődöntőbe, ahol a Paks vár Trepákákra.

fotó és slide: vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus