Húsz pontról táncolt vissza a Körmend, de végül az Alba ment tovább

Az első félidőben gálázott a Fehérvár, a negyedik negyedben viszont vezetett is a Körmend, de végül az Alba kicsikarta a továbbjutást.

Tippmix-Zsíros Tibor Magyar Kupa, 3. negyeddöntő: 

Alba Fehérvár – Egis Körmend 86-82 (25-19, 23-9, 17-32, 21-22)

Alba: Hill 7, Harris 10/6, Simpson 23/18, Lóránt 19/3, Keller Á. 9.
Csere: Kovács -, Filipovity 2, Horton 5, Pointer 11.

Körmend: Dillard 18/12, Wright 17/9, Ferencz 8/6, Tuoyo 12/6, Csorvási 4. 
Csere: Horti 6, Németh -, Halász -, Davis 10/3, Fanning 7/3.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva tekinthető meg. 

A várt nagy iramban kezdtek a felek, de a várt ponteső nélkül: az első négy percben Csorvási és Ferencz talált be a Körmendnél, Lóránt és Simpson az Albánál, 7-7 állt az eredményjelzőn. Ekkor azonban megtörtént a meccs első komolyabb futása: a fehérváriaknál Simpson dobott hármast, Hill dobott duplát, és bár kihagyta a büntetőt, a támadópattanóból újra Simpson volt eredményes, 8-0-s futást mutattak be. Időkérés után hiába szedett vissza két támadót is a Körmend, mégis az ellenfél volt eredményes - a 10-0-s rohamot végül Dillard triplája akasztotta meg, egy szép betörést is pontokra váltott, majd Horti csinált 2+1-et, vagyis a Körmend villámgyorsan válaszolt egy 8-0-val. Itt mindkét csapat elvesztette a fonalat támadásban – az Alba találta meg hamarabb a dobóformát, Simpson negyedik triplája után Filipovity is visszatett egy pattanót, így 25-19-re a kék-fehérek vezettek. 

Pointer ziccerével kezdődött a második negyed, így összességében 8-0-s rohanásban volt az Alba, amit megszakított ugyan Davis ziccere, de Harris triplát dobott, majd Kellerre játszottak ki ajtó-ablak helyzetet, így két perc alatt 10 pont fölé kúszott a differencia – jött is a vasi pauza, de nem javult a csapat játéka felállt védelem ellen, rohanni pedig nem igazán tudtak. A fehérváriak sem sziporkáztak ebben az időszakban, de Lóránt kettessel, Simpson újabb hármassal jelentkezett, így apránként tovább növelték a differenciát. A negyed hajrája sem hozott változást, küzdött, hajtott a Körmend, de nagyon magabiztosan játszott az Alba, és kerek húszpontos fórral mehetett el a szünetre (48-28). 

A Körmend érezhetően felszívta magát a nagyszünetben, Dillard, Wright és Fanning révén három perc alatt megfelezték a hátrányt, és visszahozták csapatukat a meccsbe. Az Alba egy kicsit bent ragadt az öltözőben, Simpson hármasa nagyon kellett a félidő derekán, de ez sem indította be a fehérváriak támadójátékát, Dillard kinti találata után nyolc pontra jött fel a Körmend, Davis hármasa után pedig ötre (54-49). A vasiak védekezésben is remekeltek, Lóránt büntetőire pedig Wright újabb triplával felelt, de Dillard sem akart lemaradni, ő is beszórt még egyet kintről, egyetlen egységre csökkent a differencia (56-55). Pointer emberes tempóval igyekezett oltani a tüzet, majd büntetőkből is eredményes volt - a körmendiek támadásaiba ekkor a kelleténél több hiba csúszott, de így is helyzetbe hozták magukat a záró negyedre (65-60).

Ferencz duplája vezette fel a játékrészt, de a Körmend elsősorban védekezésben remekelt, nem hagyta felpörögni az Albát, Tuoyo saroktriplája után pedig egál volt az állás, és itt nem volt megállás: Tuoyo újabb, kicsit szerencsés kinti dobásával 65-68-nál átvette a vezetést a piros-fekete gárda. Dzunics Braniszlav azonnal időt is kért, ami használt, elkezdtek csorogni a pontok, javult a védekezés, és 71-71-nél utolérték ellenfelüket. Az utolsó öt percnek egálról futottak neki a felek, két pontra két pont volt a válasz, főként a magasemberek villogtak. Másfél perccel a vége előtt Fanning vált ki a meccsből húzódás miatt, majd Davis hibázott büntetőt - Simpson viszont kettőt is, de szerencséjére társai visszaszedték a pattanót és Harris triplájával 84-80-ra megléptek 41 másodperccel a vége előtt. Több hiba után Davis dobott be egy duplát, 12 másodperccel a vége előtt két egységre visszahozva a Körmendet, de itt volt a vége: Lóránt nem hibázott a vonalról, és a vasiaknak elfogyott az idejük. Az Alba az első félidőben gálázva, a másodikban szenvedve, de kiharcolta az elődöntőbe jutást, és az esti Kecskemét-Szolnok meccsről várja következő ellenfelét. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus