Ismét kikapott az Alba, ezúttal Somogyban

Egy ex-fehérvári légióssal, Wayne Chismmel a soraiban folytatta a felzárkózási hadműveletét a Kaposvár, és egy fordulatos mérkőzésen, nagy csatában két vállra fektette az Alba Fehérvárt. Chism 12 ponttal és 15 lepattanóval jelentkezett volt csapata ellen, és nagyban hozzájárult annak legyőzéséhez.

Magyar férfi NBI/A-csoport, alapszakasz, 5. forduló

Kaposvári KK -  Alba Fehérvár 92-83 ( 18-17, 23-24, 17-25, 34-17 )

Kaposvár, Városi Sportcsarnok

V.: Vígh P. dr., Török R., Boros T. (Major)

Kaposvár: Hinnant 8, Fodor 10, Puljko 17/9, Hendlein 21/3, Chism 12/3.

Csere: Jancsikin 20/12, Kiss K. 2, Kovács S. 2, Benke , Vezetőedző: Fekete Ádám

Alba: Szanati 2, Supola 7, Moore 22/9, Juhos 4, Tóth N. 12.

Csere: Kemp 11, Tóth P. 4, Hobbs 6/3, Somogyi 13, Olah 2. Vezetőedző: Carlos Frade

Kipontozódott: Chism (40.) ill. Kemp (39.)

A somogyi együttes a múlt heti Jászberény elleni győzelemmel megtörte a jeget, a fehérváriak viszont kikaptak Körmenden, majd nagy küzdelemben az európai porondon a PAOK-tól is. A bizonyítási vágy tehát nagyon égett Hobbsékban, de Fekete Ádám csapatának is volt miért revansot venni: tavaly a rájátszásban hazai közönségük előtt estek ki - éppen az Albacomp ellenében.

Kemény védekezéssel nyitott mindkét csapat, az első öt perc után 8-6 állt az eredményjelzőn. Érezni lehetett a feszültséget, hogy rögtön az elején minden játéknak jelentősége van. A KKK-nál Puljko erőltette a távoli dobásokat, de ezeket rendre kivetette magából a gyűrű. A vendégeknél ezúttal nem kapott sok labdát a PAOK ellen parádézó Kemp, de a somogyiak támadójátéka is hagyott kívánnivalót maga után, kevés volt a mozgás mindkét oldalon. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, az első negyedet 18-17-re végül a Kaposvár nyerte.

Hendlein újfent csapata vezére voltA második negyed elején Jancsikin hármasára Kemp válaszolt, egyik csapat sem tudott meglépni, az első játékrészhez hasonlóan itt is maximum négy ponttal lépett el pillanatokra a Kaposvár, és legfeljebb eggyel a Fehérvár. Három pontra ellépett az Alba, ám Puljko a legjobbkor talált be kintről, így megakasztotta a fehérváriak rohanását. Jól játszott a hazaiak ezen a héten igazolt centere, Wayne Chism, aki ugyan rontott dobásokat, de nagyon jól fogta Somogyi Gergelyt, és támadóoldalon is eredményes tudott lenni, még a triplavonalon túlról is. A szünet előtt megvolt a KKK esélye, hogy kiépítsen egy 6-8 pontos előnyt, ám könnyelmű befejezéseik meggátolták őket ebben. A vendégek egészpályás letámadását nehezen bírták fizikailag Fodorék, Supola, Hobbs és a többiek nagy nyomást helyeztek a labdás játékosra, így többször előfordult, hogy Chism hozta fel a játékszert. Kemény küzdelem jellemezte az első félidőt, ám nem dőlt el semmi: 41-41-es állással mehettek 15 perc pihenőre a csapatok.

A második félidőt rögtön egy hármassal nyitotta Hendlein Roland, ez megadta az alaphangot a folytatáshoz. Legalábbis ez lett volna a normális, ehelyett zavarodott támadások, ellenfélnek ajándékozott könnyű kosarak következtek, a letámadással egyre kevésbé tudtak mit kezdeni. Mindezt köszönte szépen az Alba és egy 7-0-ás futással átvették a vezetést. A hazaiak légiósa, Louis Hinnant frusztráltan játszott ebben az időszakban, erőltette a rossz játékokat, így pillanatok alatt megléptek a vendégek, Moore triplájával már 48-55-re is vezettek.  Ezúttal Fodor Márton sem tudott előlépni, nem ültek a dobásai, a Fehérvár perememberei pedig remekül védekeztek rajta. A negyed utolsó percébe fordulva Somogyi oldott meg szépen egy palánk alatti szituációt 2+1 pontért, ezzel 57-65-re vezettek már a vendégek. Az utolsó hazai támadásból eladott labda és Kemp-büntetők lettek, így 58-66-os fehérvári vezetéssel feszülhettek neki a csapatok a záró negyednek.

Ennek elején Hinnant huppant a parketten, miután szabálytalankodott Hobbsszal szemben, de szerencsére fel tudott kelni, nem történt nagyobb baj. Az egyre fáradtabb Kaposvárt Puljko triplája emelte ki a letargiából, ám Moore azonnal válaszolt egy duplával. Nem tört meg a KKK, Jancsikin hármasa után három pontra zárkóztak fel, a csarnok közönsége egy emberként üvöltött, pláne fél perccel később Hinnant triplája után: 69-69!  Nem álltak le a somogyiak, zsinórban negyedik triplájukat is elsüllyesztették, ezt Jancsikin követte el, akinek nevét skandálni kezdte az extázisba kerülő publikum. Hat perccel a vége előtt a padlóról felállva újra a hazaiak vezettek 74-70-re. A hajrá előtt viszont a vendégeknek kedvezett az a tény, hogy csak egy faultot ütöttek be, míg Fekete Ádám csapata már ötöt. Kezébe vette az irányítást az eddig csendes Hinnant, két szép kosara után 81-76-ra elhúztak a somogyiak, majd Puljko dobott újabb hármast a sarokból, így 02:20-szal a vége előtt 8 pontos kaposvári előnynél kért időt Carlos Frade. Chism kulcspillanatban mindkét büntetőjét elrontotta, ezt Hobbs azonnal büntette egy kosárral, hat pontra zárkóztak a vendégek. Az utolsó pillanatokban higgadtak maradtak a hazaiak, Hendlein kosarával eldőlt a találkozó. 92-83-as Kaposvár-győzelem született, a somogyiak zsinórban másodszor győztek, a Fehérvár viszont egy hét alatt harmadszor szenvedett vereséget.

Fekete Ádám:Hihetetlenül nehéz meccset nyertünk meg. A kellemetlen védekezés ellen sok hibával játszottunk. Az utolsó negyedben extrát nyújtott a csapat és a közönség segítségével sikerült egy komoly diadalt aratni.

Carlos Frade:Sokáig jól játszottunk a mérkőzésen. Sajnos az utolsó percekben a kaposváriak ismét feljöttek ránk és újítottak. A hazaiak igazi csapatként küzdöttek és nem engedték, hogy újra ellépjünk tőlük. A meccs fordulópontjaiból jobban jöttek ki.

Kép, slide: www.kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus