Ivosev kosara döntött a Kaposvár-Pakson

Kiélezett végjátékban, Tomiszlav Ivosev utolsó másodperces duplájával győzte le Eilingsfeldéket a KKK. 

Magyar férfi NBI/A, alapszakasz, 26. forduló 
Kaposvári KK - Atomerőmű SE 74-72 (13-16, 19-18, 21-12, 21-26)

Kaposvár: Gibbs 17/6, Baki 8/6, Ivosev 15/3, Hendlein 10, Spica 18. 
cserék: Papp P. 3/3, Tóth P. -, Blaskovits 3/3. 

Paks: Hinds 12/6, Tarrant 18/12, Barnies 10, Eilingsfeld 8, Guinn 6/6. 
cserék: Ogunyemi 7, Ruják 11/6, Medve -. 

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Mindkét félnek kiemelten fontos volt ez a mérkőzés, hiszen a Kaposvár a középházba, a Paks pedig a felsőházba jutásért áll komoly harcban - ráadásul mivel ezen felül már csak egy találkozó van hátra az alapszakaszból, minden hibáért komoly árat kell fizetni. A hazaiaknál továbbra sem állt rendelkezésre Chris Dunn, míg a vendégeknél mindenki bevethető állapotban volt ezen az estén.

Elég sok hibával kezdtek a csapatok, közelről és távolról is sorra maradtak ki a helyzetek mindkét oldalon, nem a kiváló védekezés miatt állt 2-4 az eredményjelzőn négy percet követően. Teo Cizmic hamar alkalmazkodott a KKK szerkezetéhez és Barnies két faultja után az Eilingsfeld-Guinn-Ogunyemi frontcourtot alkalmazta, ebből pedig jól is jöttek ki a vendégek: megléptek hét ponttal (7-14), amelyből gyakorlatilag meg is éltek a nagyszünetig. A Kaposvár borzasztóan dobott (33,3%) és bár a Spica-Ivosev kettősnek voltak villanásai, amelyekkel ott tudott maradni pár ponton belül a hazai alakulat, de az ASE végig vezetett - amikor kellett, akkor mindig tudott valamit lépni a tolnai együttes, akár egy jó védekezést, akár egy végigjátszott, kosárral befejezett támadást. A félidő hajrájában aztán sikerült feljebb kapcsolniuk Hendleinéknek és az utolsó percben egy Baki-triplával átvették a vezetést, de az ellentámadásból jött egy 2+1 Ogunyemitől, így 32-34-gyel zárult a második negyed. 

A fordulás után aztán Gibbs vezetésével futott egy 8-0-t és átvette a vezetést a KKK és bár erre még reagált egy 7-0-val a Paks, itt érezhetően fölénybe kerültek a hazaiak - védekezésben agresszívebbé vált a társaság, támadásban pedig Spica révén sorra hozta a kosarakat. Blaskovits dudaszós hármasa után már tíz pontra nőtt a somogyi előny a 28. percben, a vendégek játéka kapkodóbbá vált, nem ültek a tripláik, Guinn pedig közben beütötte a negyedik faultját is, így Cizmic egy újabb időkéréssel próbálta felrázni csapatát. Ez félig-meddig sikeresnek bizonyult, mert nem nyílt tovább az olló, de támadásban nem igazán találtak megoldást a tolnaiak, rikán jutottak el jó helyzetig, a gyűrű alatt pedig nem nagyon tudtak mit kezdeni a hazai magasemberekkel. Bő öt perccel a vége előtt Guinn ki is pontozódott, de ennek ellenére itt alaposan felszívta magát a Paks, kemény, határozott játékkal, sorozatosan kiharcolt büntetőkkel közelebb zárkózott, míg Spicáék megzavarodtak: szűk két perccel a vége előtt kettő pontra csökkent a távolság. 

A vége aztán körömrágós lett, Hinds egy-egyeivel nem tudott mit kezdeni a Kaposvár, a vendégek hátvédje folyamatosan megverte az emberét, dobott hármast, ziccert, adott gólpasszt is és vezetésével az utolsó percben fordítani tudott az ASE. Erre Baki válaszolt egy triplával, majd 16 másodpercük maradt a hazaiaknak arra, hogy 72-72 után megnyerjék az összecsapást a rendes játékidőben. Ez pedig sikerült nekik: a Paks ugyan elhasználta még két mezőnyfaultját, de szűk négy másodperccel a vége előtt Ivosev megkapta a labdát pozícióban, megverte az emberét, majd három védő gyűrűjében felcsempészte a győztes kosarat.

Drámai végjáték, óriási küzdelem és somogyi öröm, a Kaposvár pár nap alatt a második egylabdás meccsét húzta be, míg az ASE hullámvasutazása folytatódik, a Körmend elleni győzelem után újabb vereség következett a Cizmic-legénység számára. 

fotó: kosarsport.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus