Kettőből kettő: szoros végjátékban legyőztük Grúziát!

Elég hullámzó meccset hozott a magyar férfi válogatott Eb-selejtezője Grúzia ellen. A vendégek kétszer is meglógtak, de mindkétszer vissza tudtunk kapaszkodni és elsősorban remek kinti dobóformánknak köszönhetően sikerült megszereznünk a győzelmet. Az utolsó pillanatok izgalmasak voltak, de mi jöttünk ki jobban belőle, így két meccs után vezetjük a csoportot.

EuroBasket 2015, selejtező, E-csoport, 2. forduló - 2014. augusztus 13.

Magyarország – Grúzia 74-73 (19-18, 18-18, 17-19, 20-18)

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok

Magyarország: Wittmann 15/9, Thomas 14, Vojvoda 20/3, Tóth N. 12/12, Keller -

cserék: Tóth Á 3, Ruják -, Ferencz 9/9, Dénes 1, Csorvási -

Grúzia: Tsintsadze 6, Patsatsia 2, Sanikidze 12/3, Shengelia 18/3, Pachulia 19

cserék: Phkakadze -, Sanadze 5/3, Burjanadze 9/9, Lezhava 2

A csoport másik meccsén Csehország 89-53-ra döngölte a földbe Portugáliát.

Mindkét fél egy-egy elrontott támadással indított, de Tóth Norbert révén mi szereztük a találkozó első kosarát. Pachulia szépen brusztolt a palánk alatt, jutalma két pont volt. Szabályos triplazápor kerekedett, Wittmann, Tóth, valamint Vojvoda is betalált távolról (12-4). Sanikidze és Shengelia kosaraival próbáltak zárkózni a vendégek, de Ferencz nem hibázott üres helyzetet, ezzel ötödik sikeres hárompontosát könyvelhette el az Ivkovics-legénység (17-10). Pachulia ihletett formában játszott, főleg támadásban tudott sokat mutatni –a Milwaukee centerét általában csak szabálytalansággal tudták megállítani mieink. Egy kis technikai szünet is történt két perccel a negyed vége előtt: leszakadt háló, Keller Ákos pedig nemes egyszerűséggel a nyakába kapta Bozóky Ferenc gyúrót, aki megoldotta a problémát. Pachulia kosaraival már csak egy pont volt a grúzok hátránya. Vojvoda erőszakos betörése után dobott ziccere törte meg rossz szériánkat, ám ekkor jött Sanikidze, és ugyanígy cselekedett.  Wittmann utolsó másodpercbeli kinti kísérlete éppen, hogy kipattogott, 19-18-cal ért véget az első etap.

Shengelia két közelije nyitotta a második negyedet, Thomas távolról köszönt be. Sanadze is sikeresen tüzelt kintről, Wittmann floatere is a gyűrűben landolt (23-25). Nem találtuk a ritmust támadásban, ellenfelünk pedig kezdett ébredezni, Burjanadze hat pontjával már tizenegy egységnyi előnye volt Grúziának (23-34). Keller óriási sapkát osztott ki, Wittmann ziccerével és Vojvoda büntetőjével sikerült zárkóznunk (28-34). Voltak érdekes döntéseik a játékvezetőknek is, sokszor nem kedveztek nekünk. Wittmann trojkája a palánk segítségével esett a gyűrűbe, Thomas 2+1-es akcióval hívta fel magára a figyelmet (34-36). Nagyszerű formában kosarazott a Szolnoki Olaj friss szerzeménye, Wittmann Krisztián, tizenhárom pontot szorgoskodott össze az első félidőben, ekkor ismét távolról volt eredményes, 37-36-os magyar vezetés tudatában mehettek pihenőre a felek.

Tsintsadze két ponttal köszönt be, eztán Tóth Norbi már a harmadik tripláját értékesítette, majd Vojvoda is két pontot küldött az eredményjelzőre. Pachulia faulttal együtt dobott kosarat,Tóth Ádám egy büntetőt értékesített (43-41). Patsatsia futott be Vojvoda mögött, könnyű kosárral ajándékoztuk meg a grúzokat. Voja talán javította előző hibáját, extra kosárral egalizált (47-47), ekkor Ivkovics kapott technikait túlzott reklamálásért, Pachulia értékesítette a megítélt büntetőket, majd Burjanadze köszönt be a triplavonalon kívülről. A játékvezetők megint nem a mi javunkra döntöttek a kétes eseteknél, Ivkovics mester buzdította füttyre a nézőket. Vojvoda szerzett faulttal együtt kosarat, a bónusz büntetőt viszont nem sikerült értékesítenie, de egy gyorsindításból ismét betalált, már csak két pont volt a hátrányunk, Thomas tempója után már egált mutatott a tábla (54-54). Sanikidze büntetője jelentette a harmadik játékrész utolsó érdemleges momentumát, 54-55-re vezetett Grúzia.

Thomas duplája indította az utolsó tíz percet, majd még egy tempót értékesített, de azt már faulttal együtt, az érte járó büntető is sikeres volt (59-55). Pachulia ellen szabálytalankodtunk, majd Tóth Norbert dobta be negyedik hármasát (62-60). A Bucks centere egy középtávolit is a helyére küldött, majd Sanikidze erőszakosan dolgozott a palánk alatt, eredményes is volt (62-64). Az imént kosarat szerző Sanikidze most távolról volt eredményes, kicsit meglépett ellenfelünk (62-67). Vojvoda betörésből horgolt,  de ismét jött Sanikidze (64-69). Pachulia hibázott el egy büntetőt, majd Vojvoda faulttal együtt dobott kosarat, a fújás viszont érdekes módon elmaradt…  Ferencz hidegvérrel értékesített a sarokból egy triplát, majd labdát szereztünk, majd ismét a körmendi bedobó volt eredményes távolról (72-69). Büntetőkkel zárkózta a grúzok, Thomas szerzett közben kosarat. Shengelia keze megremegett mínusz egynél, 16-tal a vége előtt egyik büntetőt sem dobta be. Időkérés után Wittmann nem tudta öt másodperc alatt játékba hozni a labdát, jöhettek Pachuliáék, ekkor 12 volt vissza, viszont dobóhelyzetet nem tudtak kialakítani, így egy ponttal sikerült nyernünk.

Nagy győzelmet aratott az Ivkovics-legénység, amely így két fordulót követően egyedüli hibátlanként vezeti a csoportját és vasárnap 18:00-kor Csehországban lép pályára a következő találkozón.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus