Kinn a Nyíregyháza, benn a ZTE

A kiesés elleni párharc második meccsén úgy tűnt sokáig, hogy a végig tudatosan csakis a triplavonalon belüli helyzeteket erőltető ZTE akar inkább bennmaradni az "A" csoportban. A félidőre tetemes előnyt összeszedő zalai alakulat azonban talán korán hitte el, hogy már nyert, a hazai Nyíregyháza ugyanakkor hatalmas, hosszú hajrát nyitott, és beérte ellenfelét. A hosszabbításban aztán ismét inkább a vendégek akarata érvényesült, akik nyertek, s elmondhatják magukról, hogy oda-vissza verték riválisukat.  Ezzel eldőlt, hogy a ZTE tuti "A" csoportos marad, míg az NYKK elvileg a kieső.

Magyar férfi bajnokság, NB I/A, play-out, 2. mérkőzés
2014. május 16. Nyíregyháza

Marso NYKK - Zalakerámia ZTE KK 91-95 (21-26, 10-22, 23-18, 28-16, hosszabbítás: 9-13)

NYKK: Walker 19/6, Polyák 3/3, Doyne 29/3, Hall 13/6, Poscic 12.
Csere: Molnár M. 4, Jakab, Kósa 5, Cseh 6/3. Vezetőedző: Sitku Ernő.

ZTE: Boston 23, Plumb 8, Gáspár 9/3, Safford 19, Lekli 20.
Csere: Velkey 2, Kertész 2, Kámán 6, Kovács Á. 3, Koma 3. Vezetőedző: Raúl Jiménez.

Kipontozódott: Polyák, Walker ill. Gáspár.

STATISZTIKA

A play-out párharcot a ZTE KK nyerte 2-0-ra.

Érdekesség: a ZTE a legutóbbi három szezonban kétszer ilyen pótjátékra kényszerült, s egyszer elbukta (a JKSE ellen - ám akkor azzal sem esett ki végül), egyszer (most) megnyerte azt.

ELSŐ NEGYED

Szépen belekezdett a vendég Zalaegerszeg, ám Lekliék 0-5-ös vezetése igen hamar 11-8-as nyíregyházi fórba fordult, vagyis összekapta magát a győzelemre ítéltetett NYKK. Kovács Ádám és Gáspár Dávid azonban tovább lendítette az átmeneti holtponton a vendégeket, s bár ezután többször is vezetett a hazai gárda, a negyed vége egyértelműen a ZTE együtteséé volt, hiszen Safford, majd Kertész és Velkey, végül ismét Kovács kosaraival 19-16-ról 21-26-ra változtatta az állást - magyarán a látogatók húzták be az derbi első szakaszát.

MÁSODIK NEGYED

A második játékrészben Kámán, Safford és Boston is duplázott, magyarán két-két alkalommal is betalált, ám a nyíregyháziak teljesen beragadtak, s csak Doyne tudott pontokat íratni a csapat neve mellé. Ennek eredményeképpen 23-40-re módosult az állás, ami minden volt, csak jó hír nem a hazaiak számára.

Walker triplája viszont jókor jött a vendéglátóknak, ám ez a negyed így is, úgy is rosszul alakult Sitku Ernő tréner legényei számára, míg a ZTE fickándozott, s úgy tűnt bejött az, hogy ők maguk gyakorlatilag nem is célozták meg a gyűrűt messziről (az egész derbin összesen 4 (!!!) alkalommal - ebből 1 ment be), ám a centereket sokszor foglalkoztatták, valamint a mezőnyemberek is erőltették a betöréseket. A büntetőket ugyan mindkét alakulat gyalázatosan dobta az egész találkozón, ám mégis, ez az inkább biztosra menő "vagy fault vagy kosár"-játék a zalaiaknak kedvezett a meccs első felében. A hazaiak ugyanis rengeteg távoli kísérletüket elbaltázták (Doyne egymaga 7-et a teljes mérkőzésen), s így félidőre szinte el is dőlt, ki nyer.

HARMADIK NEGYED

Azazhogy mégsem! A Nyíregyháza nem akarta megadni magát. Persze mi mást is tehetett volna, hiszen ha itt ma kikap, mehet a "B" csoportba. Doyne, aki, tudjuk, ismerjük, sok labdát használ el általában a sok pontjához, ment előre, s mellette Poscicnak is jó momentumai voltak ekkortájt. Közelített a 10 pont körüli különbséghez az NYKK, ami annak fényében, hogy már 33-54 is volt az állás, mondhatni dicséretes.

Sőt, Cseh távolról talált be, majd Molnár Marcell közelebbről, Doyne bünetője pedig 47-57-re hozta fel csapatát.

Bár Plumbék megemberelték magukat, és nem engedték ennél közelebb az NYKK-t, ez a negyed a hazaiaké volt, s felcsillant a remény arra, hogy beérjék ellenfelüket.

NEGYEDIK NEGYED

Megint Doyne! Hármast vágott, aztán a center Poscic is eredményes tudott lenni (59-66): a fiatalokat is bátran bevető Sitku Ernő gárdája nagy mélységből tört felfelé.

Gáspár, Safford és Boston ismét elejét vették a túlzott hazai örömnek, ám most már benne volt a pakliban, hogy ha ismét kihagy egy kis időre a ZTE, a Nyíregyházi KK megtréfálhatja (68-74).

Az utolsó három percre besűrösödtek az izgalmak (már amennyire az izgalom képes ilyen tevékenységre...). Walker hármast és közelebbi tempót dobott, amivel 1 pontra jött fel a Nyíregyháza (75-76). Doyne továbbra is vállalt amit lehetett, de Boston, majd Safford is betalált a másik oldalon, így nem engedte át a vezetést a ZTE, ám arról már régen szó sem volt, hogy itt simán behúzzák a győzelmet - holott 20 perc után erre fogadni lehetett volna.

Az egalizálás azonban még kétszer összejött a hazaiaknak. Hall hármassal, Molnár duplával tette ezt, s mivel ennyiben is maradtak a felek (82-82), jöhetett az extra 5 perc: hosszabbítás!

HOSSZABBÍTÁS

A hazaiak már Polyák nélkül játszottak, hiszen kipontozódott. Igaz, rövidesen követte őt Walker is, ami nagy érvágás volt már a Nyíregyházának, hiszen két jól mozgó mezőnyembert kellett nélkülözni, ráadásul Walker elég szépen termelt is addig. A ZTE Gáspárról mondhatta el ugyanezt szintén a hosszabbításban, vagyis náluk is találtunk idővel kipontozódott kosarast.

A zalai csapatkapitány, Gáspár azonban előtte még beszórt egy triplát, amire Lekli még egy duplát toldott, így jobban kezdett az "ötödik" negyedben a ZTE (82-87).

Ismét kapaszkodhatott az NYKK, de ez egyre nehezebben ment már a hazaiaknak. Doyne dobott töltés nélkül, s mivel Poscic is betalált egy alkalommal, megint visszatért a meccsbe a nyírségi alakulat (89-90).

Az utolsó perc aztán a ZTE sikerét hozta. Boston és Plumb volt eredményes, s erre már csak egy Doyne-kosár volt a válasz odaátról.

Győzött és bennmaradt a Zalakerámia ZTE KK együttese, amely idény közben Völgyi Péter helyére a spanyol Raúl Jiménez vezetőedzőt hozta a kispadra. A Marso NYKK pedig - ahol ugyancsak volt szakmai váltás, miután Sitku Ernő vette át a karmesteri pálcát januárban Horváth Imrétől (aki meg a szezonra való felkészülés kezdete előtt 5 nappal lépett elődje, Ferenczi Tamás helyébe) - kiesett az NB I/A-ból.

Fotó: vaol.hu

Fotó slide: zaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus