Kiütéses Falco győzelem!

Bár Covington nem léphetett parkettre, a Martinics fémjelezte Falco így is hatalmas verést mért a nagyon rossz napot kifogó pécsi együttesre.

Magyar Férfi Bajnokság, NBI/A-csoport, Alapszakasz 21. forduló

Falco-Trend Optika KC Szombathely (13-6) - Pécsi VSK-PANNONPOWER (12-8): 101-69
(28-19, 30-20, 26-13, 17-17)

Szombathely, Aréna Savaria, 2000 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Martinics 31/15, Váradi 4/3, Perl 15/6, Will 9/9, Krisztanovics 21/6.
Csere: Bognár 7/3, Bus, Hall 2, Simon 2, Bazsó, Majsztorovics 8, Dukics 2. 
Vezetőedző: Kálmán László.

Pécs VSK-PANNONPOWER: Nelson 10, Pahlmblad 16/6, Bíró 2, Budimir 15/3, Horti 4.
Csere: Harazin 7, Halász 11/3, Sztojanovics 4, Czukor. 
Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Kipontozódótt: -

Játékvezetők: Földházi T., Gál J., Fodor A. (Schäffer)
 

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető!
 

Nem várhatta jó előjelekkel a meccset a hazai fél: Nicholas Alan Covington eltiltása mellett úgy tűnt Nebojsa Dukics sincs bevethető állapotban - az erőcsatár a reggel folyamán még infúziós kezelésen esett át. A mérkőzés előrehaladtával viszont egy kellemes meglepetés is érte a Savaria Aréna közönségét: Milan Majsztorovics hosszú idő után újra játékra jelentkezett.  A Pécs viszont megszokott kezdő5-ével vághatott neki a derbinek.  

1. negyed
Az első támadásoknál a palánk alatti játékból érkeztek a kosarak: hazai oldalon Zoran Krisztanovics, míg túloldalon Veljko Budimir nevéhez fűződtek az első egységek (4-4). A vendég bedobó-erőcsatár posztos játékos nemcsak festékből, hanem periméterről is betalált, de Will Tamás triplájával egalizált a szombathelyi egylet (9-9). A védekezésre ezúttal is kevés hangsúlyt fektettek a felek, szinte minden támadásból pont született. A Goran Martinics-Zoran Krisztanovics fémjelezte Falco kiválóan alkalmazta pick and roll akcióit, amellyel némi előnyre tett szert (18-13). Bognár Kristóf egységei után nem várhatott tovább Csirke Ferenc az időkéréssel – 9-2-es rohanást repesztettek a szaombathelyiek (20-13). Az intelmek nem hatottak: a kényszerszünet sem tudta megtörni a sárga-feketék lendületét – Goran Martinics triplája után Perl Zoltán is elsüllyesztett egy középtávolit, ekkor már kétszámjegyű fórral bírtak a hazaiak (25-13). Halász Ákos törte meg a hosszú pécsi kosárcsendet: a fiatal irányító egymás után öt pontot szerzett (25-18). A negyed utolsó kosara Goran Martinics nevéhez fűződőtt; megnyugtató előnnyel térhetett a vasi gárda (28-19).

2. negyed
Sztojanovics büntetőivel kezdődött a második etap, amelyre azonnal egy könnyű ziccerrel reagált a már ekkor tíz pontnál járó Goran Martinics (30-21) Ezután ismét Halász Ákos villant: látványos betörésével öt pontra megközelítette ellenfelét a Pécs (30-25). A mérkőzés ezen szegmensében hibák sorozata tarkította a sárga-feketék offenzíváját. A tanácstalanságot jól használta ki Csirke Ferenc legénysége: két pontra megközelítette riválisát – ezúttal Kálmán László volt kénytelen belenyúlni a találkozó menetébe (32-30). Perl Zoltán 2+1-es akicója valamint a meglepetésként pályára lépő Milan Majsztorovics büntetői hűtötték a vendég kedélyeket (38-30). Hiába dolgozta ki helyzeteit a pécsi egylet, Anthony Nelsonék hadilábon álltak a támadások értékesítéseivel: rengeteg dobásuk a gyűrűből perdült ki. A szombathelyi alakulat egyre inkább kezdte ráerőltetni rohanós játékstílusát ellenfelére – újra Csirke Ferencnek kellett maga köré hívni tanítványait (40-30). Harazin Tamás pontjai törték meg a vendégek sikertelen támadósorozatát, de túloldalon Zoran Krisztanovics is képes volt válaszolni (45-35). Ezután a fiatal szombathelyi duó percei következtek: míg Váradi Benedek a gólpasszok kiosztásában jeleskedett (végül 8 assziszttal zárt), addig Perl Zoltán a kialakult helyzeteket váltotta egységekre (51-36). Az őrült rohanásban teljesen szétesett a pécsi csapat támadó játéka, a második negyed vége is a vendéglátó gárda szája íze szerint alakult: ekkor már közel húsz pontot vertek Simon Kristófék a baranya megyeiekre (58-39).

3.negyed
Az addig pont nélkül pattogtató Martin Pahlmblad kosara nyitotta a második félidőt, de a periméterről fantasztikusan tüzelő Falco tanítványok közül ezúttal Bognár Kristóf is értékesített egy triplát – ekkor már húszpontos differenciát mutatott az eredményjelző tábla (61-41). Zoran Krisztanovics újabb hárompontosa után Halász Ákosnál „szakadt el a cérna”: egymás után elkövetett faultjaival gyorsan a kispadon találta magát. Rengeteg technikai jellegű hiba okozta egyrészt a Pécs vesszőfutását – egyedül Veljko Budimir tartotta a lelket társaiban (66-43). A szombathelyiek azonban még egy szintet tudtak emelni játékukon, keményen büntették a vendégek hanyag védelmét: Will Tamás trojkája után Goran Martinics szerzett labdát, amely után már harminccal mentek a vasiak (73-43). Egyszerűen semmi sem sikerült vendég oldalról, az egyszerű ziccerek is mind kimaradtak, míg a Falco parádés megoldásokkal ugrasztotta talpra közönségét (80-47). Martin Pahlmblad triplája is kevésnek bizonyult az eredmény kozmetikázásához; tartotta harminc pont feletti fórját Kálmán László legénysége (84-52).

4. negyed
Bár úgy tűnt Nebojsa Dukics nem lép parkettre, ám a szombathelyi vezetőedző mégis pályára engedte az erőcsatárt, aki a rendes játékidő záró etapjának első találatát jegyezte. A Falco higgadtan pattogtatott, kiválóan kontrollálta a meccs alakulását. Martin Pahlmblad vette vállára csapatát, ám a hátvéd pontjaival sem tudott közelebb férkőzni a vendég egylet (89-59). Minden mindegy alapon ekkor már jobban ültek a pécsi dobások, Horti Bálint zsákolással vetette észre magát (91-65). Az extázisban pattogtató Goran Martinics egymás utáni tripláival azonban gondoskodott róla, hogy megmaradjon csapata harmincpontos előnye (99-69). Az utolsó másfél percben már csak az volt a kérdés, ki szerzi meg a Falco századik pontját. Több kísérlet után végül Milan Majsztorovics büntetői jelentették a mérföldkövet – nem várt különbségű szombathelyi diadallal zárult az összecsapás (101-69).

A sárga-feketék nagyarányú győzelmében több tényező is közrejátszott: többek között kitűnő triplamutatójuk (14/24 – 58 %(!) ), palánk alatti óriási dominanciájuk (46 kontra 19!!!), egészségesebb csapatjátékuk (28 – 7 asszisztarány) valamint Perl Zoltán kiemelkedő védőmunkája Anthony Nelsonon. Természetesen Goran Martinics (31 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz), Perl Zoltán (15 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) valamint Zoran Krisztanovics dupla-duplája (21 pont, 10 lepattanó) is elengedethetetlen faktor volt a kiütéses sikerben. 

A tabella negyedik helyéért vívott harcban megérdemelten ért révbe a Falco, amely az újabb diadallal maradt a Top 4-ben. 


Fotó: vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus