Kiütéses Falco győzelem az NYKK ellen

Két hazai kudarc után magabiztos győzelemmel javított mérlegén a Falco, mely a Nyíregyházát verte nagy különbséggel a 11. fordulóból előrehozott mérkőzésen.

Férfi NBI/A-csoport, Alapszakasz, 11. forduló, előrehozott mérkőzés

Falco-Trend Optika KC Szombathely (7-2) - Marso-Nyíregyháza KK (3-6) 96-66 (37-18, 17-12, 17-16, 25-20)
Arena Savaria 1900 néző  Vezette: Györffy P. A., Boros T., Surányi G., (Fekete)

Falco: Martinics 18/6, Perl 11/3, Doyne 18/9, Majsztorovics 9, Dukics 10.
Csere: Váradi 7/3, Hall 7, Bognár 2, Will 11/9, Bus 1, Bazsó -, Simon 2. Vezetőedző: Kálmán László.

NYKK: Szavics 7/3, Garner 10/6, Wise 24, Nagy 3/3, Hujdurovics 15/3.
Csere: Helmeczi 2, Molnár 2, Czura -, Kósa 3/3, Garamvölgyi -.  Vezetőedző: Sitku Ernő.

A mérkőzés statisztikája a linkre kattintva elérhető!

1.negyed
Rögtön a mérkőzés elején triplafesztivált rendeztek  a felek: előbb Goran Martinics majd Perl Zoltán talált be a 6,75-ös vonalon túlról, de azonnal jött is Brane Szavics válasza (6-3). A nagy rohanást jól használta ki a Falco: még három perc sem telt el a találkozóból, Sitku Ernő máris időkérésre kényszerült (11-5). A Nyíregyháza dobásai ezután sem ültek, amelyeket a Falco gyors lerohanásokból keményen büntetett – elsősorban Nebojsa Dukics volt eredményes (15-5). Jara Rubin Doyne újabb triplájával az addigi legnagyobb fórt mutatta az eredményjelző tábla, de nem sokáig: Jeremy Wise egységeivel feljebb kapaszkodott a nyírségi alakulat (22-15). Ezután képes volt szintet emelni a Váradi Benedek-Jara Rubin Doyne fémjelezte Falco, amely továbbra is kiválóan tüzelt periméterről – ezzel pedig ismét sikerült leszakítania riválisát (30-18). A negyed utolsó perceiben Brane Szavics alaposan megszenvedett Goran Martinics féken tartásával, amellyel könnyű egységekhez juttatta a játékmestert –a szombathelyiek brutális első negyedet prodkulvá közel húszpontos fórt építettek ki az etap végére (37-18).

2. negyed
A mérkőzés intenzitása a folytatásban sem lassult, de hazai oldalon ezúttal védekezésben is szép megmozdulásokat láthatott az Aréna Savaria publikuma: a leglátványosabb Bognár Kristóf hatalmas blokkja volt Brane Szavicson. Nem is volt meglepő, hogy közel két percet kellett várni az első egységekre: Derek Hall közelijére Jeremy Wise válaszolt távolról, de Goran Martinics sem maradt adós megszokott pontjaival – ismét Sitku Ernőnek kellett  belenyúlnia a derbi alakulásába (43-20). Nermin Hujdurovics és Jeremy Wise kettőse ugyan igyekezett lopni a távolságot, de Will Tamás hibátlan hárompontosai révén nem érkezett húszon belülre a NYKK (49-26). A vendégek a szombathelyiek legnagyobb csapdájába estek: engedték, hogy Kálmán László legénysége átrobogjon rajtuk, így a félidőre hatalmas hátrányt halmoztak fel –s míg a Falco közel hatvan százalékkal értékesítette dobásait mezőnyből, addig Nagy Krisztiánék csak 34-gyel (54-30).

3. negyed
Kósa Tamás triplája nyitotta a második félidőt, de hamar megszülettek a hazai egységek Perl Zoltánnak és Goran Martinicsnak köszönhetően (58-33). A Falco könnyed, remek összjátékkal keserítette ellenfele életét, amelynél egyedül csak Jeremy Wise-t lehet kiemelni, aki védő oldalon is mutatott néhány szép megmozdulást –de a játék képe így sem változott, őrizte nagy előnyét a vendéglátó csapat (61-37). A negyed derekán egy kis civakodás zavarta meg a találkozót: Jeremy Wise akaszkodott össze Váradi Benedekkel. Azonban ez sem tudta kizökkenteni a sárga-feketéket a ritmusból: ekkor már valamennyi pályára lépő hazai játékos betalált (69-41). A Nyíregyháza dekoncentráltan, ötlettelenül pattogtatott és defenzív játékára sem fektetett nagy hangsúlyt – a Falco idejekorán eldöntötte a mérkőzés érdemi kérdését (71-46).

4.negyed
A rendes játékidő záró etapjának már három ifjonccal vágott neki a Falco (Simon Kristóf-Bognár Kristóf-Váradi Benedek), akik ezúttal sem okoztak csalódást: összeszokott csapatjátékukkal tovább rombolták a Nermin Hujdurovics-Jeremy Wise irányította Nyíregyháza amúgy sem túl nagy önbizalmát (82-57). A teljesen tanácstalan vendég együttes még csak kozmetikázni sem tudott az eredményen, mert néhány hazai eladott labdát követően jött is a fejmosás Kálmán Lászlótól, amely újra helyretette a Falco koncentrációját – ekkor már harminc pont feletti differenciát mutattott az eredményjelző tábla (94-62). Az utolsó percben Garner pontjaival sem tudott feljebb kapaszkodni a nyírségi egylet, amely óriási pofonba szaladt bele a vasi megyeszékhelyen (96-66).

Teljesen megérdemelten szerezte meg második hazai győzelmét a Falco, amely végig kontrollálta a meccset – a Nyíregyháza csak az első percekben volt képes felvenni a versenyt ellenfelével. Több sárga-fekete játékos is kiemelkedő performanszot nyújtott, a festékben pedig magabiztosan nyerték a lepattanócsatát (46-29). Összességében csapatként dominált a Falco - mi sem bizonyítja jobban, hogy öt játékosa is kétszámjegyű pontszámmal végzett -, míg túloldalon Jeremy Wise-on és Nermin Hujdurovicson kívül senki nem tudta a tőle elvártakat hozni. A gárdák indexmutatóján is tökéletesen látszik melyik csapata akarata érvényesült: 121-41...

Kálmán László: A Nyíregyháza kellemetlen stílusú kosárlabdát játszó ellenfél, ám ma a mérkőzés legelejétől rá tudtuk kényszeríteni akaratunkat. Voltak hibáink, de összességében elégedett vagyok a fiúk hozzáállásával.

Sitku Ernő: Gratulálok a Falcónak, ma esélyünk sem volt megnehezíteni a dolgukat. Jobban össze kell csiszolódnunk, hogy hibáinkat javítani tudjuk. 

Fotó - vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus