Luzitán verés magyar módra

Megnyerte első Európa-bajnoki selejtezőjét a magyar férfi kosárlabda válogatott, miután magabiztosan győzte le a hazai pályán játszó Portugáliát. A magyar csapat Vojvoda Dávid vezérletével nagyon hamar tett szert komoly előnyre, melyet növelni tudott, s egészen a lefújásig megtartott. A mutatott játékot, hatékony védekezést látva pedig bizakodva várhatja nemzeti együttesünk a szerdai, Grúzia elleni hazai bemutatkozást. 

EuroBasket 2015, selejtező, E-csoport, 1. forduló - 2014. augusztus 10.

Portugália (0-1) - Magyarország (1-0)  38-58  (10-23, 10-18, 8-6, 10-11)

Sines 1000 néző    Vezette: Vicente Bulto (ESP), Tolga Sahin (ITA), Mathieu Bayot (BEL)

Portugália: Fernandes 2, Da Silva 0, Balsiero 4, Hallman 8, Fonseca 4.  

Csere: Lima 12/12, Pinto 4, Soares 2, Guerreiro 0, Queiroz 0  Szövetségi kapitány: Mario Palma.

Magyarország: Thomas 2, Wittmann 7/3, Vojvoda 20/9, Tóth N. 4, Keller 15.

Csere: Ruják 2, Ferencz 3/3, Dénes 3/3, Tóth Á. 2, Csorvási 0  Szövetségi kapitány: Sztojan Ivkoivcs.

A mérkőzés teljes statisztikája erre a linkre kattintva elérhető.

Tóth Ádám annak ellenér, hogy a délelőtti információk szerint fogműtétje után lábadozik, tudta vállalni a játékot.

A csoport nyitómérkőzésén hiába vágott ki nagy hajrát a cseh válogatott, nem tudta legyőzni a Zaza Pachulia által húzott grúz nemzeti együttest (73-62). 

Közel két percet telt a portugál - magyar mérkőzésből, mire megszületett az első mezőnykosár. A védő oldalon nagyon jól kezdő Keller zsákolása nyitotta a pontok sorát. Kisvártatva az ő támadólepattanója után Vojvoda távolról is felavatta a portugál gyűrűt. Jól zárt a magyarok védekezése, az ellenfél csak erőlködött távolról, Tóth Norbert középtávoliját, Keller újabb zsákolását, valamint Vojvoda indítás után szerzett ziccerét követően kilenc ponttal vezetett válogatottunk, időt kértek a hazaiak. (2-11) A portugálok ugyan véget vetettek több mint három percen át tartó pont nélküli periódusuknak, ám Vojvodára nem találtak ellenszert. A magyarok csapatkapitánya további két hárompontost süllyesztett el, s 14 pontos előnyhöz juttatta csapatunkat. (5-19) Lima második triplájával próbálta faragni a tetemes hátrányt, de Wittmann magabiztos büntetőzésének köszönhetőn megmaradt a masszív magyar előny a negyed végéhez érve. (10-23)

Lima próbálta másolni Vojvoda teljesítményét, ugyanis már ő is három triplánál járt, de rajta kívül más nem tett hozzá pontokat a hazaiak játékához. Keller szorgosan gyűjtötte a kimaradó távoli dobásaink után a támadólepattanókat, ő és Vojvoda kosarai révén továbbra is két számjegyű különbséget mutatott az eredményjelző. (15-27) Ferencz hárompontossal, Thomas duplával iratkozott fel a pontszerzők listájára, s a negyed közepén az addigi legnagyobb különbséggel, 16 ponttal vezetett a magyar csapat. (17-33) Az utolsó két percet Vojvoda kosár jó, plusz egy büntetős akciója nyitotta, s kisvártatva Wittmann a támadóidő lejártakor süllyesztett el egy szerencsés hárompontost. A hazaiak azt hitték, hogy Limáé lesz a slusszpoén, de jött Tóth Norbert és támadólepattanója után a palánk segítségével juttatta gyűrűbe a játékszert. Leírni, kimondani is szép, magabiztos, jó játékának hála, 21 ponttal vezetett két negyed után a magyar válogatott. (20-41)

A félidőben a statisztikákat böngészve egyből a lepattanóarány ötlött szembe. 25-10-re nyerte ezt a csatát a magyar csapat, Vojvoda és Keller 7-7 gyűrűről lecsorgót szedett össze, utóbbi hármat a támadó oldalon. Hiába játszott kevés eladott labdával a portugál csapat (4), a magyarok csupán két alkalommal vesztettek labdát. A mezőnydobások hatékonyságát nézve érhető volt Sztojan Ivkovics fiainak fölénye. A vendéglátók 28,6%-os, míg a mieink 45,2%-os hatékonysággal váltották be mezőnykísérleteiket.

Keller duplával indult a harmadik játékrész, de két eladott labdánkat két Hallman zsákolás követett. (24-43) Agresszív védekezésre váltottak a hazaiak, ám ahogy a magyar, úgy a portugál eladott labdák száma is növekedett. Úgy tűnt, hogy bedeszkázták számunkra a gyűrűt, de a hazaiak túlzottan nem tudtak közelebb kerülni hozzánk, pedig Thomas 3, Tóth Ádám 4 személyi hibánál tartott. Soares kettő plusz egyes akciójával faragta a különbséget, ám egy perccel később sérülés miatt - társai segítségével - elhagyta a játékteret. Közel hét perces magyar pont nélküli időszakot zárt le Keller duplája, melyet Vojvoda büntetői követtek, így az utolsó negyednek 19 pontos előnnyel vághatott neki az Ivkovics-legénység. (28-47)

Közel három perc telt el a záró tíz percből, amikor először megdolgoztatták a játékosok az eredményjelző kezelőjét. Keller támadólepattanó utáni pöcijével már dupla duplánál járt, a differencia pedig újra húsz pont fölé került. Tóth Ádám is megszerezte első kosarát, két támadással később pedig Keller fejezett be precízen egy jól kivitelezett akciót, 25 pontra növelte ezzel a magyar csapat előnyét. Az utolsó percekben már csak az volt a kérdés, hogy belül tud-e kerülni a húsz pontos differencián a portugál válogatott. Nemzeti együttesünk jó védekezésének és Vojvoda Dávid, valamint Keller Ákos remeklésének köszönhetően magabiztos, s egyben teljesen megérdemelt győzelemmel nyitotta a selejtezősorozatot.

A magyar válogatott legközelebb a szintén győzelemmel kezdő Grúziát fogadja, szerdán 18 órától, a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban.

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus