Magabiztos győzelemmel kezdte a középszakaszt a Falco

A középszakaszt a mai játéknapon megkezdő Falco a sorozatban harmadik győzelméért harcba szálló szomszédvári Zalaegerszeget fogadta, amelyen elsősorban az volt a kérdés, hogy a frissen, legtöbb sérültjét visszakapó sárga-feketék meg tudják-e állítani a lendületben lévő Raul Jimenez tanítványokat. Hatalmas elánnal vetette bele magát a vendéglátó gárda a mérkőzésbe, a ZTE hamar hátrányba került, amelyet még a hazaiak faultproblémái ellenére sem tudott ledolgozni. A folytatásban is magabiztosan, látványosan kosarazott a szombathelyi együttes, zalai oldalon a Lekli-Safford duó tartotta meccsben csapatát. Ugyan a negyedik negyedben közelebb férkőzött a zalai egylet, de a sárga-feketék nem engedték ki kezeik közül a győzelmet.

Falco-Trend Optika KC Szombathely - Zalakerámia-ZTE KK: 106 - 92 (32-23, 25-21, 27-21, 22-27)

Szombathely, Aréna Savaria, 1700 néző


Falco-Trend Optika KC Szombathely: Vlahovics 21/3, Timberlake 23, Perl 6, Mitchell 25/3, Szabó 17.
Csere: Simon L. -, Bognár 2, Váradi 8/6, Harazin 4. Vezetőedző: Andjelko Mandics.

Zalakerámia-ZTE KK: Boston 13, Safford 21/6, Gáspár 5/3, Plumb 17, Lekli 21.
Csere: Koma 2, Kovács Á. 11/6, Velkey -, Kertész 2. Vezetőedző: Raul Jimenez.

Kipontozódott:Kovács Á. a 39. percben.
 

Játékvezetők: Cziffra Cs., Gorka Sz., Jakab L., (Valovics dr.)

A mérkőzés statisztikája elérhető az alábbi linken!


Első negyed: 
Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, Chad Timberlake energikus alley-oppjával kis előnyt (6-2) épített ki a hazai együttes, de Lekli hatalmas zsákolással ébresztette fel övéit. Felváltva estek a kosarak, de a Chad Timberlake-Szabó Miklós kettős remekül kivitelezte támadásait (17-10), majd Jonathan Mitchell percei következtek: az amerikai előbb triplájával majd gyors indításból szerzett zicceréből kétszámjegyű fórra hízott a sárga-feketék előnye (22-12). Görcsösen, sok technikai hibával kosarazott a kék-fehér alakulat; tartotta a biztos differenciát a jóval koncentráltabb és pihentebb szombathelyi gárda (26-16). Nem ingott meg akkor sem a sárga-fekete egylet, amikor az addig kiválóan játszó Szabó három faulttal a kispadra kényszerült. Pontgazdag első etapnak, benne remek megoldásoknak örülhetett a szombathelyi publikum (32-23). 

Második negyed:
Kovács Ádám triplával nyitotta a második szakaszt, de az egyre jobb formába lendülő Mitchell azonnal reagált (34-26). Lekli József megállíthatatlannak bizonyult a palánk alatt, egységeivel újra látótávolságon belülre érkezett a ZTE (36-30). A hazaiak hamar rendezték soraikat, újra tízzel mentek Vlahovicsék (42-32). Nem is várt tovább Jimenez mester, visszaküldte a nem sokkal előtte leültetett Leklit, aki mellé Safford érkezett meg a pontgyártásba. Keményebb védekezésre váltott a vendég együttes, de az akkor Perl-Váradi által vezetett Falco állta a próbát (51-42). Az összecsapás ezen periódusában rengeteg támadólepattanót szedett a vendég egylet, hazai részről hiányzott Szabó keménysége a festékből, de egészen kiváló százalékban értékesítette dobásait a vendéglátó gárda, félidőben közel hatvan pontnál járt (57-44).

Az első félidőről:
Sokkal frissebben, jó dobószázalékkal pattogtatott a Falco az első húsz percben, hiába kereste a fogást a Lekli-Safford fémjelezte Zalaegerszeg, összeszedett csapatjátékkal rukkolt elő a Will Tamást és Zseljko Zagoracot nélkülöző Szombathely. Ugyan Lekli József dominanciája vitathatatlan volt a festékben, mellé csak Safford tudott felnőni valamint a vendégek védekezése is hagyott kivánnivalót maga után. Egy félidő eltelte után megérdemelten vezetett a vasi fél. 

Harmadik negyed:
Bent ragadt az öltözőben a ZTE; a Falco egymás utáni gyorsindításainak következményeként 17 pontos hátrányban tudhatták magukat a vendégek (61-44), de Safford két egymás után szerzett labdájával közelebb férkőztek a zalaiak (61-48). Nem sokáig: a sárga-feketék hatalmas lendületüknek, egységes csapatjátékuknak köszönhetően bajba kerültek a 24. percben - ekkor már 20 egységgel mentek Váradiék (70-50), Jimenez mester újabb időkéréssel próbálta felrázni játékosait. Gáspár Dávid triplájára Timberlake zsákolással válaszolt, teljesen tanácstalannak tűnt az akkor Plumb fémjelezte zala megyei csapat (84-59). Rengeteg labdaeladásba kényszerítette bele Mandics legénysége ellenfelét, extázisban játszott a vasi alakulat (84-65). 

Negyedik negyed:
0-6-os etapot repesztett a Zalaegerszeg (84-71), Mandics mester idegesen hívta maga köré tanítványait, akik kissé talán kieresztettek a nagy előny tudatában. Nem hatottak az intelmek, hat perccel a rendes játékidő vége előtt újból meccsben volt a kék-fehér alakulat (90-82). Vlahovics triplával hűtötte a kedélyeket, de Boston duplája továbbra is azt az ígéretet hordozta, hogy a vendégek még közel sem adták meg magukat. Szabó Miklós a lehető legjobbkor rázta meg magát, egységeivel újra magabiztosan vezetett a vasi csapat. Az összecsapás utolsó perceiben már csak egy kérdés maradt: eléri-e a Falco a száz pontot. A halványan teljesítő zalai játékmester, Boston már csak kozmetikázni tudott az eredményen, de így is masszív teljesítménnyel fektette két vállra a szombathelyi együttes szomszédvári riválisát.

A pontgazda mérkőzésen egyik fél sem helyezte előtérbe a védekezést, de a gyors kosárlabda most a szombathelyieknek kedvezett, ahol a légiós szegmens (Mitchell-Timberlake-Vlahovics) mellett Szabó is kiváló napot fogott ki. Túloldalon Lekli József mellett Safford emelhető ki, s bár Plumb és Boston is kétszámjegyű performanszot produkált, pontjaik nagy részét akkor szerezték, amikor már eldőlt a meccs és kieresztett a Falco. 

Andjelko Mandics, a szombathelyiek vezetőedzője: Gratulálok a srácoknak, főleg az első harminc perchez, amit játszottak. A negyedik negyedben azonban úgy érezték kezükben van a meccs, komolytalanok lettek és a 26 pontos előnyből maradt 8 pont. Nem érzem azt, hogy ez azért lett volna, mert a Zalaegerszeg változtatott valamit a játékán, abszolút a mi hibánk volt. A vendégek pedig megmutatták, hogy egy mérkőzés 40 percig tart; de az első harminc perc szerintem a legjobb játékunkat mutatta, amióta a Falco edzője vagyok. Ezzel az etappal maradéktalanul elégedett vagyok, ebből lehet erőt meríteni, reménykedek hogy sikerül így folytatnunk a munkát. Ha ilyen energiával játszunk, így küzdünk, akkor jó eredmények várhatnak ránk. Nagyon sűrű a középszakasz, háromnaponta meccs van, nincs idő felkészülni, pihenni, de ezzel mindenki így van. Úgy gondolom nagyon sok fog múlni a motiváción.

Raul Jimenez, a Zalaegerszeg vezetőedzője: Kudarcot vallott a mai védekezésünk, rengeteg pontot kaptunk gyorsindításokból. Közel sem játszottuk legjobb defenzív játékunkat, ezért is kaptunk 106 pontot. De a csapatom, mint mindig az utolsó másodpercig küzdött. El kell felejtenünk ezt a mérkőzést és sokkal jobban kell játszanunk a következő találkozón. Sokat kell csiszolnunk a védelmen, bár nincs sok időnk erre. Gratulálok a Falcónak, megérdemelten nyertek. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus