Martinics tripláival vitte révbe a Falcót

A 24 pontos előnyét leadó hazai csapat Martinics két kritikus szituációban dobott triplájának köszönhetően megnyerte a vasi rangadót.

Férfi NBI/A-csoport, Középszakasz - Középház, 4. forduló

Falco-Trend Optika KC Szombathely (17-10) - Egis Körmend (12-15) 94-90 (27-18, 29-17, 16-26, 24-29)
Szombathely, Arena Savaria 2200 néző Vezette:  Kapitány G., Farkas G., Söjtöry T. (Páli dr.)

Falco: Martinics 21/6, Váradi 20/9, Perl 16/6,  Majsztorovics 14, Dukics 11/3.
Csere: Hall 4, Will 2, Doyne 4, Bognár 4, Simon K. -. Vezetőedző: Kálmán László.

Körmend: Walker 4, Latinovics 1, Seals 11/6, Tóth N. 13, Richards 15/6.
Csere: Ferencz 13/9, Török 13, Popadics 20/12.  Vezetőedző: Déri Csaba.

Kipontozódott: Hall a 33., Majsztorovics a 35. percben.

A mérkőzés részletes statisztikája erre a linkre kattintva elérhető.

1. negyed
Nebojsa Dukics és Milan Majsztorovics révén villámrajtot, 9-0-ás rohanást repesztett a hazai egylet (9-0). Így nem volt meglepő, hogy még két perc sem telt el a találkozóból, amikor Déri Csaba maga köré hívta tanítványait. William Walker törte meg a vendég kosárcsendet, de a szombathelyiek nem lassítottak a tempón, remekül vezényelték támadásaikat (14-4). A folytatásban Marko Popadics triplája csak másodpercekre hozta tízen belülre a vendégeket: a szombathelyi csapatkapitány, Perl Zoltán 2+1-es akciója után magabiztosan értékesítette a plusz büntetőt is, amelyet a bírák Marko Popadics reklamálásáért ítéltek (22-9). A Falco egységesen, higgadt fejjel menetelt, míg a piros-feketék a védekezést mellőzve, enerváltan, sok ziccerhelyzetet kihagyva játszottak (27-13). Az utolsó percben a Marko Popadics-Török Rolland duó irányította Körmend büntetőkkel valamelyest kozmetikázni tudott az eredményen, tízen belülre került. Fontos megemlíteni Nebojsa Dukics védőmunkáját, aki tökéletesen hatástalanította Ryan Richards-ot a festékben: a magasember nulla ponttal zárta az első negyedet (27-18)

2. negyed
Ferencz Csaba triplája nyitotta a második etapot, a mérkőzésen addig nem látott közelségbe érkeztek a piros-feketék (27-21). De nem esett kétségbe a vendéglátó gárda: előbb Bognár Kristóf majd Milan Majsztorovics villantak a palánk alatt (31-21). A gólpasszok kiosztása mellett Goran Martinics is egyre inkább kezdett belelendülni a pontgyártásba – Déri Csaba kénytelen volt ismét belenyúlni a rangadó menetébe (35-21). Hiába a taktikai szünet, a folytatásban is akadozott a körmendi offenzíva – csak Levar Seals hárompontosa gátolta meg a vendégeket abban, hogy még nagyobb bajba kerüljenek (39-26). Az elmúlt vasi „El Clasicón” brillirozó és 40 pontig jutó Ryan Richards-nak tizenöt és fél perc kellett ahhoz, hogy neve mellé bejegyezhessék első egységeit. A magasember tripláját követően ezúttal Kálmán László kért időt – intelmei nyitott fülekre találtak: Váradi Benedek volt eredményes periméterről. A következő percek is a Falco szája íze szerint alakult: Perl Zoltán ritmusváltásaira nem találták az ellenszert a vendégek, amellyel az addigi legnagyobb arányú különbséget mutatta az eredményjelző tábla, harsant is a „Húsz! Húsz! Húsz” rigmus (49-29). Várható volt, hogy a feszült légkörben előbb-utóbb összeakadnak a felek: másfél perccel a félidő előtt Ryan Richards és Nebojsa Dukics kettősét kellett szétválasztani – mindkét óriás technikaival sétálhatott kispadjához. Azonban a közjáték sem zavarta meg a sárga-feketék lendületét – tökéletes formát előhúzva, örömjátékkal szórakoztatták a nagyérdeműt (56-31). Török Rolland és Tóth Norbert egységeivel ugyan közelebb férkőzött ellenfeléhez a Körmend a 20. perc végére, de így is magabiztos fórral zárta a vendéglátó egylet a félidőt (56-35).

Húsz percnyi játék után a Falco nyerte a lepattanócsatát (18-11), ám a kimagasló statisztikát a kétpontosok értékesítésében szolgáltatta: 85 %-kal (!!!) – 21 kísérletéből 18-at a gyűrűbe juttatva - tüzelt, míg riválisa csupán 42 százalékkal. 

3. negyed
Ryan Richards egységeivel kezdődőtt a második félidő, amelyre azonnal jött is a válasz Goran Martinicstől. A vendégek láthatóan keményebb védekezésre váltottak, ám egyenlőre ez sem zavarta a szombathelyiek hatékonyságát: míg hazai oldalon megoszlottak a pontok, túloldalon Ryan Richards egymaga próbálkozott (63-41). Milan Majsztorovics (14 pont, 11 lepattanó) nemcsak támadóoldalon villogott, de a lepattanók gyűjtésében is dominált. A meccs ezen szegmensében rengeteg hárompontos dobással igyekeztek operálni a felek: igazi triplafesztivál alakult ki - Váradi Benedek két triplája után Marko Popadicstól, majd Ryan Richards-tól is érkezett távoli dobás. Levar Seals újabb duplájával húszon belülre érkezett a Körmend – Kálmán László nem várt, azonnal magához intette legénységét (68-49). Ekkor hatalmas fordulat történt az összecsapás menetében: bár Váradi Benedek több extra kosarat is szerzett – köztük egy látványos fade-away dobással – de Ferencz Csabáék sem tétlenkedtek. Az utolsó másfél percet nagyon elrontotta a Falco: több labdát is odaajándékozott riválisának, amelyeket kőkeményen büntettek Tóth Norberték (70-57). A körmendi szurkolók hangja is megjött, hatalmas támogatással biztatták kedvenceiket; egyértelműen visszajött a meccssbe a vendég alakulat (72-61).

4. negyed
A záró etapban sem lassult a mérkőzés tempója: kosár-kosárt követett. Ám vitathatatlanul megérezte a fordítás lehetőségének ízét a Körmend: Ryan Richards és Marko Popadics vezetésével egyre inkább lopta a távolságot (75-68). A megfordult helyzetben most a szombathelyiek tapasztalhatták meg mindazt, amelyet ellenfele az első félidőben – kényes szituációkban, könnyű kosaraknál hibáztak. Óriási csata zajlott a parketten; Derek Hall, majd Milan Majsztorovics kipontozódása tovább nehezítette a hazaiak életét, nagy hajrára volt kilátás (84-77). Előbb Marko Popadics és Török Rolland kiváló performanszainak köszönhetően lélektanilag vették át a vezetést a vendégek, majd két és fél perccel a rendes játékidő vége előtt - ledolgozva óriási hátrányukat – már gyakorlatilag is Tóth Norberték kaparintották meg a minimális előnyt (84-85). A kérdés adott volt: lesz-e visszaút a szombathelyieknek és ha igen, ki lesz az a személy, aki vállalni mer majd? A válasz: Goran Martinics volt. A montenegrói irányító a 39. percben, a legkritikusabb pillanatban süllyesztette el első trojkáját, amellyel azonnal talpra is ugrasztotta a hazai közönséget, de túloldalról Tóth Norbert duplával válaszolt. Úgy tűnt Goran Martinics újabb sikeres periméter dobása adhatja meg a kegyelemdöfést, de a körmendi szív a végletekig küzdött – Török Rolland 2+1-es akicója révén még nagyon is nyitott volt a rangadó végkimenetele (92-90). Az utolsó másodpercekben azonban már nem találtak be a vendégek, míg a hazaiak nem hibáztak a büntetővonalról (96-90).

Minden tiszteletet megérdemelve küzdötte magát vissza a mérkőzésbe a Körmend, amely kis híján megtréfálta a váratlan fordulat után leblokkoló, ám addig lenyűgözően pattogtató szombathelyi gárdát. A sárga-feketék becsületét Goran Martinics (21 pont, 7 gólpassz, 6 kiharcolt fault) mentette meg, de a montenegrói irányító mellett Váradi Benedek, Perl Zoltán és Milan Majsztorovics is ponterősen játszott. Vendég oldalról Marko Popadics, Ferencz Csaba, Tóth Norbert és Török Rolland érdemelnek említést, de a fordulatos meccs végére Ryan Richards is tíz pont fölé jutott. 

Kálmán László: Az első félidő után nem gondoltam volna, hogy vért kell izzadnunk a sikerért. Mindent egybevéve gratulálok a csapatomnak a nyolc közé jutásért, a Körmendnek pedig sok sikert kívánok a továbbiakban! 

Déri Csaba: Nem találtuk a ritmust az első félidőben, amelynek hatására a Falco nagy előnyt épített ki. A védekezés váltásunk megtette a kellő hatást, fordult a helyzet. A hajrában kulcsszituációkban hibáztunk, ezek okozták a vesztünket – Martinics kétszer is tisztán dobhatott hármast. Úgy vélem, megérdemeltük volna a győzelmet. 

Slide és Fotó: vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus