Megúszta a Falco az osztályozót!

Csak a Falco számára bírt óriási téttel az alsóház középszakaszának utolsó fordulója: a győzelem a bentmaradással volt egyenlő Kálmán László legénységének, míg a Szeged már biztosan a tabella kilencedik pozíciójában fejezte be a 2013/2014-es szezont. Az első negyedben még tartotta a lépést vendéglátójával a Szedeák, ám a második etapban már kiéleződött, hogy a légiósai nélkül (!) utazó csapat kisebb rotációval él. A fordulást követően azonban alaposan rácáfoltak erre a vendégek, kihasználták a sárga-fekete együttes összes hibáját, megingását - így nagyon izgalmas hajrára volt kilátás az Aréna Savariában. 

Falco-Trend Optika KC Szombathely - Naturtex-SZTE-Szedeák: 100 - 97 (25-24, 28-19, 17-33, 30-21)

Szombathely, Aréna Savaria, 1800 néző.

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Simon L. 20/6, Timberlake 13/3 , Perl 14/3, Zagorac 10/3, Szabó 14.
Csere: Will 14/6, Váradi 2, Mitchell 10, Harazin 2, Bognár 1, Simon K. -. Vezetőedző: Kálmán László.

Naturtex-SZTE Szedeák: Vida 9/3, Horváth Á. 16/12, Kiss Zs. 20/18, Molnár A. 13/3, Csorvási 30. 
Csere: Wirth 6/3, Varga Z. -, Révész 3. Vezetőedző: Nikola Lazics.

Kipontozódott: Kiss Zsolt a 40. percben.

Játékvezetők:  Benczur T., Ádám J., Boros T., (Major)

A mérkőzés teljes statisztikája az alábbi linken elérhető!

Első negyed:
Az első hazai támadásból rögtön meg is születettek a vezetést jelentő egységek, méghozzá Simon László volt eredményes a 6,75-ös vonalon túlról (3-0). Belelendültek a vendégek is a pontgyártásba Vida révén, ám Perl gyorsindításból újra lélegzetvételnyi előnyhöz jutatta övéit (9-6). Kiss Zsolt triplájával egalizált Nikola Lazics legénysége, sőt újabb távolijával a mérkőzésen először a negyedik percben át is vette a kezdeményezést (9-12). Kálmán László azonnali időkéréssel reagált, amely után két Falco támadásból is pont született, újra a szombathelyieknél volt a fór (13-12). Felváltva estek a kosarak, Szabó Miklós pazar formában pattogtatott, abszolút a hazaiak vezérévé vált. Egyik fél sem mutatott agresszív védekezést, így szinte minden támadásból kosár született (23-20). Mitchell igazán hasznosan szállt be a kispadról, sorozatosan szedte össze a támadó lepattanókat, így a Falco minimális előny tudatában várhatta a második negyedet (25-24).

Második negyed:
Will Tamás ziccerével kezdődött a második etap, amelyet Váradi és Mitchell duplája követett, a 6-0-s rohamot Nikola Lazics nem nézhette tétlenül, időt kért (31-24). Három perc eltelte után talált csak újra gyűrűbe a vendég együttes, amelyet a Falco nem tudott igazán jól kihasználni (38-29). Mindkét csapat becsületére vállva nagyot küzdött, minden labdáért megharcoltak a felek. Horváth Ákos ismét megmutatta, hogy keményen bünteti, amint lazább védekezést kap, a válogatott egységeivel újra felzárkózott a vendég alakulat (38-34). A vendéglátók összekapták védekezésüket, amely mellett támadójátékuk is pörgött, először a mérkőzésen tíz ponttal mentek Kálmán László tanítványai (46-36). A félidőre is megtartotta kétszámjegyű fórját a szombathelyi együttes (53-43), ahol Simon László mellett Chad Timberlake és Perl Zoltán is remekül szólt hozzá a találkozóhoz, míg a túloldalon Csorvási Milán mellett Kiss Zsolt hárompontosaival tartotta a vendég reményeket. Ekkor érződött a szegedi légiósok hiánya, a lepattanócsatát magabiztosan hozta a Falco (18-11), valamint a kiosztott gólpasszok tekintetében is ellenfelei felé kerekedett (12-6). 


Harmadik negyed:
Kettős faulttal indult a második félidő: Perl Zoltán Csorvási Milánnal akaszkodott össze. Nagy volt az adok-kapok, de a rohanásból a Falco jött ki jobban, ahol Chad Timberlake újra akrobatikus mozdulatokkal keserítette a szegedi védők életét (61-48). Hiába tüzelt messziről a vendég egylet, a meccs ezen periódusában nem akadtak be a távoli dobások, bár a sárga-feketék dolgát nehezítette, hogy hamar begyűjtötték öt személyi hibájukat, sőt Chad Timberlake megmozdulását – amely egy taktikai faultnak felelt meg; az amerikai egy gyorsindítást igyekezett megakadályozni – sportszerűtlennek ítélték. Molnár András két büntetője megadta a ritmust társainak, két triplát is hintett Kiss Zsolt. A kedvezőtlen ítélet úgy tűnt megzavarta a hazai fejeket; Kálmán László pedig a zsűriasztalhoz volt kénytelen rohanni, hogy szünettel törje meg a vendégek lendületét (61-56). Sikertelenül – a Csorvási Milán-Kiss Zsolt fémjelezte Szeged a 26. percben újra átvette a vezetést az ekkor bátortalanul és magabiztosságát elvesztő Falco ellen (63-64). Teljesen összeomlott a vasiak támadó- illetve védő játéka is: a szegedi triplazáporra nem tudtak reagálni Perlék, a vendégek magabiztos kosárlabdával zárták a negyedet (70-76)

Negyedik negyed:
A vendégek úgy folytatták a rendes játékidő utolsó etapját, ahogy az előzőt abbahagyták: vagyis triplával, amelyre azonban Will válaszolt, így megúszta a Falco, hogy komolyabban ellépjen ellenfele (78-81). A Falco 11-ese és Horváth között alakult ki triplaverseny, hihetetlenül izgalmas hajrára volt kilátás (81-84). A szezonbeli legjobbját nyújtó Simon vezetésével az utolsó percekre megtudott újulni a Falco (88-87), de lerázni így sem tudta a végül 13 hárompontost elsüllyesztő Szegedet. 17 másodperccel a vége előtt 98-94-es állásnál úgy tűnt eldőlt a mérkőzés, de Molnár András nem így gondolta: újabb tripla – mi más? – akadt be, jöhetett a szombathelyi taktikai időkérés. Zseljko Zagoracot faultolták, aki higgadt fejjel értékesítette mindkét büntetőjét. Volt még ideje visszatámadnia a vendég együttesnek, de Will Tamás labdát szerezve végleg eldöntötte az összecsapás sorsát.

A szombathelyiek ezzel a hullámzó találkozón, nagy szenvedés árán megszerzett győzelemmel elkerülték az osztályozót, így számukra befejeződött a rengeteg nehézséggel teletűzdelt hányatott szezon.

Kálmán László, a Falco vezetőedzője: Lehet, hogy nem játszottunk jól, de nagyon boldog vagyok a győzelem miatt, hiszen az elmúlt találkozóinkat vesztett helyzetből hoztuk vissza, a srácok megmutatták, hogy hittel el lehet érni céljainkat. A küzdeni akarással elégedett voltam, hiszen mi magunk döntöttünk a sorsunkról, egyenes ágon maradtunk bent az első osztályban. Nagyon sok hibát vétettünk védekező játékunkban és a sokszor szokatlan, kívülről is remekül célzó négy bedobóval felálló Szeged ellen nagyon megszenvedtünk. De a legfontosabb, hogy nyertünk, köszönöm a csapatnak és a szurkolóknak a kitartást.

Nikola Lazics, a Szeged vezetőedzője: Gratulálok a Falcónak, a végén jobban hittek a győzelemben. Ám a vereség ellenére egy jó meccset játszottunk légiósaink nélkül is, a periméter játékunkkal elégedett voltam. 

Fotó: falcokc.nyugat.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus