Nagy különbséggel verte a Szedeák a ZTE-t

Az összecsapás előtt mindkét csapat a "senki földjén" állt a tabellán, hiszen a playoffot jelentő első két helytől messzebb voltak, de az osztályozós pozícióktól is biztonságos távolságban tartózkodtak. A meccs tétje tehát az volt, hogy a két gárda közül melyik indul el "felfelé", és melyik "lefelé", vagyis melyiküknek marad esélye üldözni a Körmend-PVSK duót. 

Férfi kosárlabda NBI/A, középszakasz, alsóház, 9. forduló:
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Zalakerámia-ZTE KK 96-76
(33-36, 24-9, 20-11, 19-20)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, vezette: Hegedűs T., Jakab L., Fodor A., (Balogh)

Szedeák: Jereminov ,6 Levy 21, Horváth Á. 10/6, Williams 19/6, Csorvási M. 15.
Csere: Kiss 6/6, Molnár A. 5, Vida 5, Csorvási L. 9, Varga -, Molnár B. -.

ZTE: Boston 5, Plumb 10/3, Gáspár 2, Safford 20/9, Lekli 10.
Csere: Kámán 4, Velkey 6/6, Koma 12, Kovács 6/3, Kerkai 1.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken elérhető. 

A pontzáporos első negyed után nem hagyta levegőhöz jutni a Zalaegerszeget a Szedeák, amely végül megérdemelten aratott 20 pontos győzelmet, s újabb fontos lépést tett meg az alsóházi középszakasz első két helye felé.

Alaposan bekezdett a Naturtex-SZTE-Szedeák együttese és a ZTE az egymás elleni szerda esti szegedi derbin. A hazaiak Jonathan Levy vezérletével gyártották a pontokat, míg a túloldalról Boston és Safford jeleskedett, utóbbi hárompontosaival nem hagyta meglépni a 7. percben 9 ponttal elhúzó (26-17) szegedieket, s következő minutum végén már 30-29 állt az újszegedi sportcsarnok eredményjelzőjén. Elképesztő pontzuhatagot produkált a két csapat, miközben védekezésben gyakorlatilag semmit nem mutattak a felek – nem véletlenül hasonlította a szegediek defenzíváját egy all-star gálán szereplő csapatéhoz a meccset követően Nikola Lazic, a szegediek mestere. Az adok-kapokból a ZTE jött ki jobban, s 33-36-tal zárták az első tíz percet a felek.

Ha az első negyedben nem védekezett a Szedeák, akkor a másodikban igen! Sorra hibázott távoli dobásaival a vendég alakulat, a támadólepattanók terén sem jeleskedtek, így a feljavuló szegedi védekezés és az eredményes támadások nyomán hamar fordult a kocka, 9-0-s sorozatot produkált a Szeged, a Zalaegerszeg csak a 14. percben tudott betalálni (42-38). A vendégeknél továbbra is sok volt az eladott labda, s bár Safford újfent triplát szerzett, Jerrell Williams kettővel válaszolt, Csorvási Milán pedig ellenállhatatlannak bizonyult a palánk alatt, s a szünet előtti hajrára 10 pont fölé kúszott a differencia. A hazaiak szinte szárnyaltak a vendégek mélyrepülésétől, akik ponterős első negyedük után ínséges másodikat produkáltak, s cseréik sem tudták megújítani védekezésüket és támadójátékukat sem, így a nagyszünetre 57-45-ös szegedi előnnyel vonultak a felek.

S a Szedeák ott folytatta a 15 perc pihenő után, ahol előtte abbahagyta: sorra termelték a pontokat a lelkes hazaiak, míg a vendégektől egy-egy villanásra futotta, mint Plumb triplája a 23. percben, amivel 61-50-re jött fel Raúl Jiménez alakulata. A harcos játék és a fineszes megoldások azonban tovább röpítették a Tisza-partiakat, akik rövidesen átlépték a húsz pontos különbséget is, és a negyed közepén végleg eldöntötték a találkozót. Innentől többet játszatta cseréit Nikola Lazic, aki a 4 személyi hibát gyűjtő, az első félidőben jól és eredményesen játszó Horváth Ákost is a kispadon tartotta. A faultok csapatát sűrűn rotáló spanyol kollégáját is sújtották, hiszen első számú irányítója már a harmadik negyed elején beszedte 4. hibáját, jóllehet Boston első félidei teljesítményét aligha lehet meggyőzőnek nevezni. A harmadik 10 perc végén 77-56 állt az eredményjelzőn.

A záró felvonás elején tovább nőtt a különbség, a ZTE szemmel láthatóan felismerte, hogy elment a hajó, jóllehet egy-egy szép megoldásra még futotta Kámán Tamáséktól. A hazaiaknál már belefértek a belehibázások a játékba, nagy előny birtokában csökkent a koncentráció, amit a vendégek nem tudtak büntetni, távoli dobásaik általában pontatlannak bizonyultak, de annyit el tudtak érni, hogy nem engedték tovább nőni a különbséget, amely 90-66-os állásnál volt a legnagyobb. A végén a szegedieknél a cseresor és a legfiatalabbak voltak a pályán, s csak az volt a kérdés meglesz-e a 100 pont. Ez végül elmaradt, de a lelkes hazai közönség ezt aligha bánta, hiszen 96-76-os diadalával újabb fontos lépést tett az alsó ág első két, negyeddöntős szereplést érő helye felé. Persze, még nagyon hosszú az út, s bravúrokra is szüksége lesz Kiss Zsoltéknak.

Nikola Lazics: “Az első negyedben úgy védekeztünk, mintha all-star gálán lennénk, aztán a második negyedtől, amikor feljavultunk védekezésben, sok kosarat tudtunk termelni, s végül ilyen különbséggel is megérdemelten győztünk.”

Raúl Jiménez: “Azt mondtam a fiúknak, hogy biztos vagyok benne, hogy ebből a meccsből is tudunk tanulni, hogy hogyan tudjuk jobban kontrollálni a védekezésünk hatékonyságát és az abból indítandó támadásokat. Nem az az edző vagyok aki, ordibálni, panaszkodni fog, vagy kéri, hogy váltsák le. A magyar nagyon jó bajnokság edzői szemszögből nézve is, és nagyon örülök neki, hogy itt lehetek. Fejlődnünk kell a csapatjátékunkban, de ezért vagyok itt, és ezt véghez is fogom vinni.”

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus