Nagy különbségű vereség Grúziában

Többször állt fel nagy hátrányból a magyar válogatott a grúziai Eb-selejtezőn, ám a negyedik negyedet nagyon megnyomták a hazaiak, így nem elég legyőzni szerdán a cseh válogatottat ahhoz, hogy együttesünk megszerezhesse a csoport második helyét, figyelni kell a pontkülönbségre is.

Európa-bajnoki selejtező mérkőzés, E-csoport, 5. forduló:

Grúzia (3-2) - Magyarország (3-2) 79-59 (22-12, 23-18, 17-21, 17-8)

Tbilisi Arena 6500 néző,  Vezette: Zurapovic (BIH), Fritz (GER), Vojinovics (MNE)

Grúzia: Tsintsadze 2, Patsatsia 3/3, Sanikidze 11, Shengelia 26/6, Pachulia 17.
Csere: Metreveli 3, Phkakadze -, Sanadze 12/12, Burjanadze 2, Lezhava 3/3.

Magyarország: Thomas 12/6, Wittmann 14/6, Vojvoda 13/3, Tóth N. 5/3, Keller 6.
Csere: Ferencz 2, Tóth Á. -, Dénes -, Ruják -, Csorvási -, Eilingsfeld 7/3, Supola -.

Szövetségi kapitány: Sztojan Ivkovics

A mérkőzés részletes statisztikája erre a linkre kattintva elérhető.

Kosáresővel indult a mérkőzés. Pachulia két duplát vállalt magára, Patsatsia hármasa mellett, de magyar oldalról ezzel szemben Keller zsákolása és Wittmann triplája érkezett. (7-5) Sajnos támadásban nem jöttek Vojvoda dobásai, védő oldalon pedig nem tudtuk tartani Shengeliát, aki alig két perc alatt hét pontot írt az eredményjelzőre. A negyed közepén időkéréssel próbálta rendezni sorainkat Ivkovics mester. (14-5) Több mint öt perc telt el és a különbség is jól tíz pont fölé ért, mire megszületett egy újabb magyar mezőnykosár. Ellenfelünk sorozatban gyűjtötte a támadólepattanókat, hiába osztogatták hősiesen a blokkokat a magyar fiúk, a lecsorgó labdákat a hazaiak gyűjtötték be. Szerencsénkre a büntetővonalról pontatlanul céloztak a vendéglátók, így tartottuk a tíz pont körüli különbséget.  

Megszületett Vojvoda első mezőnykosara, távolról talált be a csapatkapitány, Thomas szintén beköszönt, de a palánk alatt sajnos nem tudtuk tartani a grúzokat. Tóth Norbert rövid idő alatt a harmadik magyar hárompontost süllyesztette el a hazai gyűrűben, s egy kivédekezett akció után Wittmann öt pontra faragta a korábbi tetemes hátrányt. (28-23) Shengelia és Pachulia újabb rohamot vezényelt hazai részről, mi több, Metreveli kosár jó, plusz egy büntetős akciója után újra 12 pontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző. (35-23) Magabiztosabbá váltak büntetőzés terén is a vendéglátók, ám a három személyi hibával játszó Vojvoda számára nagyon jót tett, hogy kilencedik mezőnykísérletéből megszületett második kosara, falttal együtt. Sanadzétől jött a hárompontos, Ferencz sajnos rögtön nem tudott válaszolni rá, s a következő támadásunk is eladott labdával ért véget. (41-28) Sajnos a negyed vége nem sikerült jól magyar szempontból, a grúzok sorra értékesítették büntetőiket, így a félidőhöz érve a különbség már a húsz pontot közelítette, mint a tízet. A játékvezetők sem segítették elő, hogy zárkózni tudjunk. Thomas negyed végi ziccerét elvették, helyette két büntetőt dobhatott az irányító.

Eladott labdáink ellenére nem kezdtük rosszul a harmadik negyedet. Keller két duplájának és Wittmann középtávolijának köszönhetően 11 pontra faragtuk a hátrányt, időt is kértek hazaiak. (47-36) A remekül játszó Shengelia hárompontossal nyugtatta a hazai szurkolókat, de részünkről Vojvoda ziccerből, Einlingsfeld büntetőből válaszolt. Sanadze hárompontosa után újra lendületet vette a grúzok. Hiába dobott táblázós triplát Eilingsfeld, s küzdöttünk minden labdáért a palánkok alatt, ellenfelünk tartotta a bőven tíz egység feletti fórját. (59-45) Kis híján labdát vesztettünk, ám a támadóidő lejártával egy időben Wittmann a félpályáról küldte be a labdát a gyűrűbe, csont nélkül. Az utolsó percen belül jártunk, labdát vesztettek a grúzok, Vojvoda pedig kosár jó, plusz egy sikeres büntetős játékot mutatott be. Sajnos a negyed utolsó kosarát Lezhava jegyezte, így 11 pontos grúz előnnyel vágtak bele a felek az záró tíz percbe. (62-51)

Inkább a küzdelem dominált a pályán, mint a pontos játék. Négy perc eltelte után csak négy-négy pontot írtak az eredményjelzőre a felek. (66-55) Sanadze nem tudott hibázni, harmadik triplakísérletét is pontokra váltotta. A mi külső dobásaink nem ültek, nem tudtunk közelebb zárkózni, s Sanadze negyedik hármasa után időt is kért Ivkovics mester. (72-55) Tóth Norbertre sportszerűtlen hibát fújtak, a labdabirtoklásból duplát értek el a grúzok, immár húsz ponttal vezettek. (75-55) Wittmann törte meg a magyar kosárcsendet, a következő akcióból Shengelia ért el kosarat, de rosszul érkezett, Pachulia és Burjanadze ölben vitték le a mérkőzés legjobbját.

Slide és Fotó - Hegedűs Róbert (kezdő5.hu)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus