Negyeddöntő, 1. meccs: Meglepő soproni fölény az Alba ellen

A magyar férfi bajnoki rájátszás talán legszorosabbnak várt negyeddöntője egy érthetetlenül sima derbivel vette kezdetét, melyen a tavalyi formáját idéző Takács Norbert és társai tökéletesen pótolták a középszakasz végén kidőlő Thompsont és alaposan elverték a tavalyi bajnokot.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, Rájátszás, negyeddöntő, 1. meccs

Sopron KC(3.) - Alba Fehérvár(6.) 89 - 65 (25-16, 21-16, 19-19, 24-14)
Sopron, MKB Aréna

Sopron: Ruják A. 6/3, Thomas 18/12, Boriszov 10/6,  Dénes 8, Barovics 17.
Csere: Takács N. 16/15, Trepák 8/3, Tóth G. 3/3, Bus I. -, Molnár M. 3, Rátvay -, Nárai -. Vezetőedző: Sabáli Balázs.

Alba Fehérvár: Tóth P. 11/3, Supola 8/3, Ram. Moore 11/3, Tóth N. 14/6, Barone 10.
Csere: Hobbs 4, Szanati -, Somogyi 2, Oláh 5/3, Juhos -, Blaskovits -, Timkó -. Vezetőedző: Carlos Frade.

Kipontozódott: Juhos.

Az egyik fél harmadik győzelméig tató párharc állása: 1-0 a Sopron javára.

Sérült légiósa, Jonathon Thompson nélkül készült a playoff-ra a soproni együttes, a bajnoki címvédő fehérvári csapat 4 külföldi játékosa közül ezúttal Lee Humphrey maradt ki.

Barone egy látványos alley-oop akció végén zsákolással a vendégeknek szerzett vezetést, majd Moore is beköszönt a lámpalázasaknak tűnő hazaiak ellen. Sőt, jött még egy alley-oop újabb Barone "húzással", s nem egészen 2 perc elteltével 0-6-nál Sabáli Balázs, a hazaiak mestere időt kért.

Thomas betörésből megszerezte az első hazai kosarat, majd a másodikat is. A meccs első személyi hibájára több, mint 3 percet kellett várni. A további hazai felzárkózást Supola állította meg bravúros kosárral, majd büntetővel. A letámadásból zónára állt vissza a fehérvári együttes, ez ellen Thomas dobott triplát a negyed közepén. A nyugodtan, szervezetten s türelmesen kosarazó fehérváriak tartották előnyüket. A negyed második felében óriásit változott a játék képe. Lendületbe jött a Sopron, megtorpant a bajnok. Thomas újabb triplája majd Trepák Somogyi mellett bemutatott kosár plusz büntetős játéka után tetemesre nőtt a hazai előny. A magabiztosan kezdő vendégek teljesen bizonytalanokká váltak, Trepák pedig egy precízen végigjátszott hazai akciót fejezett be könnyed ziccerrel. A szakasz hajrájában 16 SKC-pont maradt válasz nélkül, az utolsó szó a negyed végén közel 4 perces fehérvári kosárcsend után Tóth Péter jóvoltából a fehérváriaké volt.

A második negyed úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: Tóth Péter betörés utáni kosarával. Barovics felelt pozíciójátékból szerzett találattal, majd az addig a mezőnymunkában jeleskedő Takács dobott triplát. Válaszul Tóth Norbert is megtette ezt a túloldalon. "Eleredt" a triplaeső, Boriszov is betalált távolról, majd Takács újabb hármasa után 15 pontra nőtt a hazai előny. Érthető fehérvári időkérés után sem változott a helyzet, a vendégek kapkodtak támadásban, Barovics kosár plusz büntetős játékkal, Tóth Gergely pedig triplával segítette egy 12-0-s rohamhoz a Sopront, amelynek előnye 20 pont fölé nőtt. A félidő hajrájában megtört a hazai lendület, az SKC került hullámvölgybe, kicsit kapkodtak a hazaiak, s több tiszta dobóhelyzetet is elhibáztak. A fehérváriak csapatkapitányuk Tóth Norbert és Hobbs villanásaival 15 ponton belülre kerültek.

Az Alba zónával, Barovics "homállyal" kezdte a második félidőt. Közel másfél perc elteltével Supola szerezte az első kosarat  szünet után. Barovics két büntetővel felelt.   Ezt követően az Alba nem tudott kosűrra dobni 24 másodperc alatt, a túloldalon Dénest zavarta meg közli dobásánál a fölé tornyosuló Somogyi.  Tóth Péter betöréseivel nem tudott mit kezdeni a Sopron, amely Thomas és Takács révén tartotta 15 pont körüli előnyét.A szakasz közepén szinte minden akció kosárral végződött, mindkét oldalon, hazai részről Barovics, a vendégeknél Tóth Péter és Hobbs villogott. A negyed második felében megtorpantak a hazaiak, eladott labdák után Tóth Péter triplájával a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte fel magát az Alba.

A hazai csapatot a gödörből Ruják triplája rángatta ki. Barone gyönyörűen zsákolt vissza egy le, illetve a gyűrűről felpattanó labdát, Boriszov a támadóidő utolsó pillanatában szerzett duplát. A negyed végén maradt a félidőbeli 14 pontos soproni vezetés. Hobbs duplájával indult a befejező 10 perc, Takács felelt rá hármassal, Ruják dinamikus betörés utáni kosarával pedig 17-re nőtt a hazai csapat előnye - időt kért Carlos Frade. Supola dobott triplát, Dénes betörésből ügyes kosárral felelt. Az SKC lassítani, az Alba érthetően gyorsítani próbálta a játékot, ennek eredménye mindkét oldalon több eladott labda lett. Tóth Norbert törte meg a kis közös kosárcsendet, Thomas triplával felelt rá, majd Barovicsot hozta ügyesen helyzetbe, s a center kosarával 19 pontra nőtt a különbség. Boriszov triplájával bő 3 perccel a vége előtt 20 fölé nőtt a különbség. A végén már mindkét oldalon a kiegészítő emberek játszottak.

Sabáli Balázs: - Nyertünk egy meccset, messze még a párharc vége. Nagyon idegesen kezdtünk, de később feljavultunk, nagyon jól dobtunk távolról. Örülök, hogy, ahogy reméltem, volt egy játékosunk Takács Norbi személyében, aki a kispadról beállva főszereplő lett.

Carlos Frade: - Küzdöttünk, de gyengén játszottunk, ellenfelünk pedig nagyon jól. Sokáig próbáltunk a tíz pontos lélektani határon belülre kerülni, de ez nem sikerült, a végén pedig remekül dobó ellenfelünk elhúzott. A playoffban minden meccs egy más történet, s azon leszünk, hogy a következő meccs teljesen más legyen.

Fotó: feol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus