Nehéz kezdés után magabiztos Falco győzelem

Az első negyedben még az osztrák csapat szája íze szerint alakult a találkozó, ám a folytatásban Goran Martinics és Perl Zoltán vezetésével felőrölte ellenfelét a Falco.

 

2014.09.09., Felkészülési mérkőzés
Falco Trend-Optika KC Szombathely – Fürstenfeld Panthers 106–81
(21-27, 28-14, 24-22, 33-18)

Szombathely, Aréna Savaria – 600 néző

Falco Trend-Optika KC Szombathely: Martinics 19/3, Doyne 13/3, Perl 19, Dukics 10/3, Majsztorovics 10/3.
Csere: Hall 10/3, Will 15/9, Bognár 4, Bus 2, Bazsó 2, Kovács B. 2, Bagó. Vezetőedző: Kálmán László.

Fürstenfeld Panthers legjobb dobói: Balocka 31, Loene 19/3, Blazan 19/3.

Az első félidő hullámzóan alakult, a vendég gárda 15 percen keresztül ráerőltette akaratát a sok hibával játszó szombathelyiekre, ám amint agresszívabb védekezésre váltott a Falco, úgy vette át a vezetést is.

Idegesen és pontatlanul kezdett a sárga-fekete együttes, amelyet a Fürstenfeld keményen büntetett: két és fél perc elteltével csak vendég egységeket mutatott az eredményjelző tábla (0-8). A szombathelyi gólcsendet Kálmán László időkérése után Goran Martinics törte meg: a Falco újdonsült irányítója 2+1-es akcióval vetette észre magát (3-8). A Fürstenfeld jól gazdálkodott korán megszerzett fórjával, amelyet könnyű kosarakkal tartott az elkövetkezendő percekben is (14-19). Védekezésbeli problémák is bonyolították a hazai felzárkózást: a pick and roll szituációkat könnyedén hajtották végre Toni Blazanék; a vasiak pedig 27 pontot engedélyeztek riválisaiknak (21-27).

A második etap elején Derek Hall labdaszerzéséből Bam Doyne zsákolt, de a szombathelyi védők képtelenek voltak tartani a fürstenfeldiek centerét, Petras Balockát (23-30). A Falco azonban ritmust váltott; előbb Will Tamás majd Goran Martinics süllyesztett el egy-egy triplát, amely az áttörést jelentette a vasi egyletnek (32-32). A folytatásban Goran Martinics és az újonnan kinevezett csapatkapitány, Perl Zoltán összjátékának köszönhetően látványos akciókkal szórakoztatta a nagyérdeműt a hazai fél, elbizonytalanítva a múlt héten a Körmendet kétszeri hosszabbításban legyőző osztrák együttest. Összeszedettebb, pontosabb támadásainak és a feljavult csapatjáték eredményeképpen a félidőre már a sárga-feketék térhettek némi fórral (49-41).

A megszerzett lendületet sikerült átmenteniük Kálmán László tanítványainak a második félidőre is, néhány akció után már kétszámjegyű hátrányban tudhatták magukat a „sógorok” (57-43). Nagyon intenzív csata alakult ki, amelyből a vasiak jöttek ki jobban: a vendég  győzelmi reményeket csak a Balocka-Loene-Blazan trió tartotta (73-63). Az utolsó etapban végképp megtört az osztrák ellenállás: minden erejét felélve képtelen volt tartani a palánk alatti játékban is feljavuló sárga-fekete alakulatot, amely igazi örömjátékkal rukkolt elő (91-71). Dukics Nebojsa trojkájával elérte a 100 pontos határt a Falco, ám nem sokkal később egy sajnálatos sérülés került a középpontba. A fürstenfeldiek tizese, Luka Gvozden egy felugrást követően rosszul érkezett a parkettre és bokasérülést szenvedett. 

A Falco első hazai sikerét a második félidőben mutatott keményebb védekezés és a higgadtabb támadások kivitelezése alapozta meg. Kálmán László két U18-as válogatottnak, Kovács Bencének és Bagó Martinnak  is lehetőséget adott a bizonyításra, míg Váradi Benedekre egy combhúzódás miatt nem számíthatott. 

A Falco legközelebb Oberwartban vesz részt egy négy csapatot felvonultató nemzetközi felkészülési tornán. A szombathelyiek pénteken és szombaton is parkettre lépnek.

A torna programja:
Güssing – Falco (péntek 18:00)
Oberwart- Frankfurt (péntek 20:00)
Bronzmérkőzés (szombat 17:30)
Finálé (szombat 19:30)

Fotó: falcokc.nyugat.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus