Nincs még vége! Mindent eldöntő ötödik derbi lesz Pakson

Az összecsapás kezdetétől fogva uralták a mérkőzést a vasiak, akik felállva a keddi vereségükből magabiztosan fektették két vállra a Paksot. 

Magyar Férfi Bajnokság, NBI/A-csoport, Negyeddöntő - 4. mérkőzés

Falco-Trend Optika KC Szombathely - Atomerőmű SE: 89 - 74
(27-12, 22-15, 30-27, 10-20)

Aréna Savaria, 2000 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Váradi 14/6, Doyne 18/6, Hall 12, Majsztorovics 16/3, Krsztanovics 21/6.
Cserék: Perl 2, Dukics 1, Will 3, Bognár 2, Hódi -. 
Vezetőedző: Kálmán László.

Atomerőmű SE: Dugat 11/3, Medve 6/6, Evans 18/9, Szabó -, Tóth Á. 11.
Cserék: Jones 11, Körtélyesi 2, Eilingsfeld 2, Markovics 2, Kovács Á. 9/3, Baki 2. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Kipontozódott: Hall (26. perc), Tóth Á. (32. perc).

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető! 

A párharc állása: 2-2.

Hazai oldalról Kálmán László továbbra sem számíthatott Goran Martinics játékára, míg a vendégeknél Jeremy Wise nélkül igyekeztek - volna - a paksiak lezárni a negyeddöntő küzdelmeit. 

1. negyed
Bam Doyne sikeres találata nyitotta a negyeddöntő negyedik összecsapását, amelyet Zoran Krsztanovics triplája követett (5-0). Ryan Evans szerezte a Paks első egységeit, de a vendég együttes a mecss kezdetén nem találta az ellenszert a szenzációsan küzdő Bam Doyne-ra,  aki már ekkor 9 egységnél járt (12-4). Az Atom Ryan Evans pontjaival kapaszkodott (14-7), de már a mérkőzés kezdeti szakasza feszült hangulatban telt, minden egyes kosárért kőkeményen megvívtak a felek. A Falco sokkal összeszedettebben pattogtatott: támadójátéka mellett a védekezésre is komolyabb hangsúlyt fektetett (19-9). Sokat jelentett, hogy Zoran Krsztanovics jobbik formáját mutatta: vezérletével ezúttal a palánk alatt volt tarthatatlan a vasi együttes (23-9). Az Atom ezzel ellentétben rendkívül sokat hibázott: Medve Mátéék a kidolgozott akciók végén is képtelenek voltak betalálni. Az első tíz perc eredményét Ryan Evans utolsó másodperces közelije alakította ki (27-12).
Érdekességképpen megemlítendő, hogy a kezdő5-ben szereplő Szabó Zsoltot Braniszlav Dzunics az öltözőbe küldte – és már nem is engedte vissza - , miután az erőcsatár a kispadon összeszólalkozott Medve Mátéval. 

2. negyed
Perl Zoltán szép kosarával indult a második etap, Milan Majsztorovics duplájával pedig már a húsz pontos differenciált súrolta a két fél közötti különbség (31-12). A Körtélyesi Gergely-Kovács Ákos duó révén azonban megrázta magát a Paks, amely gyorsindításokból volt eredményes – ez pedig időkérésre sarkallta Kálmán Lászlót (31-16). A szünet után Váradi Benedek és Jarrod Jones dobópárbaja emelte a derbi színvonalát: mindkét játékos előbb közelről, majd periméterről tüzelt hatékonyan (36-20). Milan Majsztorovics is hozzászólt a pontgyártáshoz: sikeres trojkája után pedig az addigi legnagyobb különbséget mutatta az eredményjelző tábla – Braniszlav Dzunics idegesen rendelte magához tanítványait (41-20). Milan Majsztrovics és Jarrod Jones match-upja ezúttal jóval izgalmasabb csatát hozott, nagy adok-kapok alakult ki a két hórihorgas játékos között. A folytatásban is képtelen volt érdemben reagálni az Atom a sárga-feketék nagy iramára: a szombathelyiek csapatként is jóval egységesebb képet produkáltak (49-25). A negyed végén egy pillanatra Bam Doyne és Ryan Evans akadtak össze, de a szombathelyi vezetőedző rutinosan azonnal le is kapta hátvédjét a pályáról. Egy félidőt követően magabiztos hazai fórnak örülhetett a szombathelyi nagyérdemű (49-27).

3. negyed
Jarrod Jones két kihagyott büntetőjével kezdődött a második félidő, de Ryan Evans triplával javította csapattársa elszalasztott lehetőségét (49-30). A Derek Hall-Milan Majsztorovics kettős okozott ezután komoly fejtörést a festékben, amelyre Medve Máté válaszolt: a hazai védők elváltása miatt üres helyzetből már nem hibázott a 6,75-ös vonal mögül (57-35). Ám ez sem törte meg a Falco lendületét: a vasiak 10-0-ás etapot repesztettek, amely után Jarrod Jonesnál szakadt el a cérna – a bírók technikaival jutalmazták dühkitörését (67-35). Az Atom teljesen szétesett, egyedül csak Ryan Evans játéka adott némi pozitívumot, míg a szombathelyiek extázisban pattogtattak. Hosszú csend után talált be újra Henry Dugat, akit Bam Doyne teljesen kikapcsolt a játékból (70-44). Derek Hall korai kipontozódása sem zavarta meg a vendéglátókat, ám némi aggódalomra adott okot Bam Doyne, aki egy ütközést követően a földön maradt – ám a hátvéd szerencsére nem szenvedett sérülést (79-54).

4. negyed
Elhibázott akciók sokaságával indult a rendes játékidő záró etapja, a sokat vállaló Henry Dugat ziccere törte meg a kosárcsendet, amelyet Tóth Ádám egységei követtek (81-60). Hiába lendült bele a pontgyártásba a vendégek magasembere, sportszerűtlen és egyben ötödik személyhibájával  a kispadra kényszerült. Az irányítók különharcából – Váradi Benedek kontra Kovács Ákos – csemegézhettek a szurkolók, mindkét hátvéd látványos megmozdulásokkal segítette gárdáját (85-66). A derbi utolsó perceire már jól láthatóan kiengedett a szombathelyi gárda, amely nagyon nem tetszett a vezetőedzőnek – Kálmán László gyorsan maga köré is rendelte tanítványait (85-71). Bam Doyne azonban hűtötte a felfokozott kedélyeket, a Paksnak pedig már csak az eredmény kozmetikázása lehetett a cél (89-74)

A rá nehezedő nyomás ellenére megérdemelten húzta be a negyeddöntő negyedik felvonását a Falco, amelynél öt játékos is kitűnő performansszal szolgált. Vasárnap este Pakson újra egymásnak feszül a két gárda, hogy eldöntsék melyik fél jusson az elődöntőbe. 

Fotó: falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus