Óriási győzelmet aratott a Paks Sopronban

Hiába hajráztak Boriszovék, a hétközi rangadót nem kis meglepetésre nyerte meg a foghíjas, de már új légiósaival felálló ASE idegenben

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 15. forduló

Soproni Sördögök (12-2) - Atomerőmű SE (11-2) 75 - 80 (18-21, 14-23, 17-22, 27-14)
Sopron, MKB Aréna, V.: Cziffra Cs., Jakab L., Tõzsér D. (Gencsev dr.)

Sopron: Thomas 7/3, Edwards 9/9, Boriszov 14/12, Dénes 10/3, Tóth G. 3.
Csere: Poscic 25/3, Ruják A. 4, Trepák -, Takács N. 3/3. Vezetőedő: Sabáli Balázs.

Paks: Dugat 15/3, Markovics 5/3, Baki G. 1, Eilingsfeld 8/6, J. Jones 16.
Csere: Wise 15/3, Tóth Ád. 6, Evans 14/6, Kovács Ák 1. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Három sérült játékosa, Körtélyesi Gergely, Medve Máté és Szabó Zsolt nélkül, de két új játékosával (Jeremy Wise, Ryan Evans) érkezett Sopronba a rangadóra a Paks. Az összecsapás jelentősége megnőtt azzal, hogy a Kecskemét tegnap kikapott Pécsett. Ha nyer, lépéselőnybe kerül a Sopron, ASE-siker esetén viszont három csapat áll majd 2-2 vereséggel az élen.

Boriszov a hazaiaknak szerzett vezetést 15 másodperc elteltével, Jones szép centerkosárral egyenlített, majd Tóth Gergely "brusztolt be" egy duplát. 4-2-es hazai vezetés után Jones dupláival, Markovics hármasával s Dugat kosarával egy 11-0-t futott a Paks, időt is kért Sabáli mester. A hazai kosárcsendet Dénes ugyan megtörte, de a görcs nem oldódott a hazaiaknál, tartotta előnyét a Paks. A negyed hajrájában Sabáli Balázs alacsony szerkezettel próbálta felpörgetni csapata játékát, egyszerre volt pályán Thomas, Edwards és Ruják. Két előbbi be is emelt egy-egy triplát, 2 pontra feljött a Sördögök, s Braniszlav Dzunics kért időt. A vendégek figyeltek a külső dobásokra, így lett hely Poscicnak. A túloldalon Dugat triplával, majd betörés utáni duplával tett róla, hogy ne forduljon a kocka.

Három paksi duplával és hazai kapkodással kezdődött a második negyed, újra időt kért Sabáli. Utána Poscic büntetőkből megszerezte az első hazai pontokat, de Evans-t képtelenek voltak tartani a hazaiak, parádézott a Paks új játékosa. A vendégeknek minden bejött, Tóth Ádám középtávolról talált be, Eilingsfeld pedig triplát dobott. A Sopron mezőnyből több mint 6 és fél percen át nem talált be, ezalatt a Paks egy 18-3-as futást repesztett. A félidő hajrájában rendezte sorait a Sopron, s egységes csapatmunkával, összeálló védekezéssel 10 ponton belülre került, de a félidő Wise "gyilkos" hármasával, s 12 pontos ASE-vezetéssel zárult.

Markovics szépen szerelte Rujákot, majd ez utóbbi ügyes passzából Poscic talált be. Mindkét csapat kapkodott, majd Eilingsfeld és Dénes "váltott" triplát, aztán Boriszov is betalált távolról, tűzbe hozva a hazai publikumot. Dugat azonban labdát s kosarat szerzett, vezérletével visszaverte a Sopron felzárkózási kísérletét a Paks, sőt, a negyed közepén ismét tetemes előnyre tett szert, miközben hazai oldalon ismét szinte minden kimaradt. Hosszabb idő után Dénes villant hazai részről, ügyes kosarát azonban eladott labda követte részéről, Evans köszönte s zsákolt. Ismét a Paks új szerzeményének pillanatai következtek, hármast is beemelt, közel 20 pontos előnnyel várta a záró szakaszt a Paks.

Elszántan, s egy-egy Takács és Boriszov triplára építve 8-2-es rohammal kezdte a záró szakaszt a Sördögök. Dzunics időkérése után az ex-soproni Wise betörés utáni duplával, majd triplával törte meg a hazai lendületet. Minden mindegy alapon Poscic dobott triplát, majd Boriszov is, s 3 perccel a befejezés előtt 7 pontra jött föl a Sopron. A hajrában az addig sokat hibázó Edwards is betalált távolról, 4 pontra jött föl a Sopron a kissé megzavarodó ASE-val szemben. 20 másodperccel a vége előtt Edwards ismét triplát dobott, ezzel már csak egy pont volt a különbség, majd gyorsan szabálytalankodott. Dugat iszonyatos füttykoncert közepette bedobta a büntetőket. Triplával egyenlíthetett volna a Sopron, de Poscic elvesztette a labdát, a Sopron pedig a hazai veretlenségét.

Sabáli Balázs: - Megérdemelten nyert a Paks, túl szép lett volna, hogy igaz legyen, ha a végén megfordítjuk a meccset. Dicséret illeti ellenfelünk védekezését, nem hagyta, hogy saját ritmusunkban játsszunk, és sok olyan eladott labdába kényszerített bele minket, ami nem volt jellemző ránk, s ezekből könnyű kosarakat szerzett. Hét végén újabb rangadó, arra kell koncentrálnunk.

Dzunics Braniszlav: -  Megérdemelten nyertünk, végig vezettünk, s a végjátékot leszámítva kezünkben tartottuk a meccset. A végén a Sopron igazolta, miért tart ott, ahol, ez is egylabdás meccs lett. Pakson a Sopron örülhetett, most meg mi.

Fotó, Slide: Fekete Zsuzsanna - ase.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus