Óriási izgalmak a Pécs - Albán!

Hosszabbítás döntött Pécsett, ahol az Alba ex-PVSK-játékosa, az extrát hozó Tóth Norbert kipontozódása végül nem lett döntő tényező.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 11. forduló:

PVSK-PANNONPOWER - Alba Fehérvár 85-95 - hosszabbítás után (26-20, 17-21, 12-20, 22-16, 8-18)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok.

V.: Ádám J. Török R. Szabó G. (Major)

Pécs: Kovács P. 10/6, Nelson 17/3, Csabay 10/9, Budimir 17/9, Mortellaro 12.
Csere: Halász 10, Bíró O.-, Nagy K., 9/3.

Alba: Hobbs 10/6, Tóth P. 2, Moore 28/12, Tóth N. 21/3, Somogyi 13.
Csere: Juhos 8, Szanati -, Supola 8/3, Oláh 5.

Kipontozódott: Tóth N.

A vendégek kezdték jobban a találkozót, rögtön agresszív védekezéssel és szép támadásokkal nyitottak, a pécsiek szinte csak kintről tudtak dobni, miközben az Alba Somogyira és Moore-ra építve a festékből szerezte kosarait. Az első negyed közepére már 18-9-re vezettek a fehérváriak, minden pécsi pont triplából született. Innentől azonban összekapta magát a PVSK, Mortellaro és Nagy  vezérletével 20-20-nál utolérték ellenfelüket, majd Halász Ákos két gyors kosarával a vezetést is átvették. Az Alba támadásai rendre Oláh kezében haltak el, aki gyors egymásutánban három labdát is elszórt, így az első játékrészt 9 pontos hátrányból felállva 26-20-ra a Pécs nyerte.

A második negyed elején visszajött Somogyi és ismét megváltoztatta csapata játékát, gyorsan szerzett négy pontjával zárkózott az Alba, majd Hobbs kosarával 27-26-ra visszavették a vezetést. A negyed közepére a vendégek már tíz eladott labdánál tartottak, kiemelendő pécsi oldalon Kovács Péter, aki ötször szerezte meg a játékszert. 35-32-es hazai vezetésnél picit befagyott a találkozó, jöttek a faultok, a rossz döntések és rossz dobások, a bő két percre nyúló pontcsendet Mortellaro törte meg két jó büntetővel. A félidő utolsó percében picit szétestek a hazaiak, előbb Tóth Norbert szerzett 2+1 pontot, majd egy gyors labdaszerzésből Moore is betalált, így alig húsz mp alatt öt pontot faragott hátrányából az Alba, ezzel két egységnyire zárkóztak, így 43-41-es hazai vezetéssel mehettek pihenni a csapatok. Érdemes kiemelni Tóth Norbertet, aki az első félidőben sem mezőnyből, sem a büntetővonalról nem rontott dobást, így szerzett 11 pontot, ráadásul ez mellé leszedett öt lepattanót is.

A második félidőben folytatódott az ideges, kapkodó játék, a fehérváriak két perc alatt három labdát is eladtak rögtön, de a Pécs sem lehetett magára büszke. Az első öt(!) perc alatt mindössze egy Csabay-tripla került fel az eredményjelzőre, majd a negyed közepén bevágott még egyet, amire Tóth Norbert már válaszolt szintén kintről. Itt kicsit átszakadt a gát, a remekül játszó Budimir két kosarat is szerzett egymás után, de a továbbra is remeklő Tóth Norbert nem engedte, hogy a különbség kétszámjegyűvé hízzon. Az utolsó két percben aztán nagyot fordult a világ, a fehérváriak utolsó tízből hét mezőnykísérletüket értékesítették, ezzel szemben a Pécs mindössze tízből hármat, az addig sokat hibázó Moore beindult, előbb megfordította a meccset, majd Hobbs triplájával már el is húzott az Alba. Carlos Frade tanítványai ebben az időszakban a múlt heti, Kecskemét elleni győzelmet idézték, így 61-55-ös fehérvári vezetéssel kezdhették meg a csapatok az utolsó negyedet.

A záró etapot agresszíven kezdte a Pécs, a villámléptű Halász Ákos beállásával gyorsabbá vált a játékuk, Kovács első kosarával 67-64-re megközelítették ellenfelüket öt perccel a vége előtt. A Pécs rengeteg triplát emelt rá, több, mint harmincat, ám ezek harmadát sem tudták értékesíteni. Bő három perccel a lefújás előtt előbb Tóth Norbert rontott el két büntetőt is, majd Anthony hibázott a vonalról, így a hajrára négypontot fehérvári vezetéssel érkeztek meg a csapatok. Az utolsó előtti percben aztán a remeklő Tóth Norbert elrontott egy büntetőt, amiből indult a PVSK, Anthony pedig faulttal együtt is kosarat szerzett, a megítélt büntetővel pedig 74-74-nél egalizálta az állást. Az utolsó percben sok minden történt: Moore egy elrontott zsákolás visszaszerezte a labdát, majd egy 2+1-es játékkal javított, ám mikor már úgy tűnt, hogy megvan a győzelem az Albának, Tóth Norbert eladta a labdát, és Kovács egy triplával újra egyenlíteni tudott. Utolsó lehetőségét mindkét együttes elrontotta, 77-77-es eredménnyel ért véget a rendes játékidő, jöhetett a hosszabbítás!

Itt azonban már nem volt pardon, a vendégek első három támadásukat egyaránt triplával fejezték be, és bedarálták a hazaiakat. Moore végül 28 pontig jutott, de Tóth Norbert is hozzátett 21-et, míg a túloldalon Budimir és Kovács is gyenge dobóformát fogott ki, a pécsiektől Anthony, Mortellaro és Halász dicsérhető. A végeredmény 95-85 az Alba Fehérvár javára.

 

Fotó, slide: pvsk-panthers.hu, albakosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus