Óriási végjátékban nyert a Falco!

Hiába vezetett már 19 ponttal is a Falco, a harmadik etapban a Sopron ledolgozta hátrányát, ám a hajrában Covingtonék maradtak higgadtabbak! 

 
 
 

Magyar Férfi Bajnokság, NBI/A-csoport, Alapszakasz 23. forduló

Falco-Trend Optika KC Szombathely - Soproni Sördögök: 84 - 81
(23-19, 28-17, 13-25, 20-20)

Szombathely, Aréna Savaria, 1800 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Martinics 20/9, Covington 28/21, Perl 6, Dukics 8, Majsztorovics 2.
Csere: Váradi 7/3, Will 7/3, Hall 6, Bognár -. Vezetőedző: Kálmán László.

Soproni Sördögök: Ruják A. 8, Thomas 17/6, Dénes 5/3, Boriszov 14, Tóth G. 9.
Csere: Poscic 14, Edwards 12/6, Takács N. 2,  Vezetőedző: Sabáli Balázs.

Kipontozódott: -

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető!

1. negyed
Nebojsa Dukics találatával kezdődött a nyugati rangadó, de azonnal jött is a válasz túloldalról Ruják Andrástól (2-2). Nagy elánnal feszültek egymásnak a felek, ám a soproniakon érződött még a hétvégi Magyar Kupa fáradalmai, sok üres helyzetet vétettek, míg a Falcónál Nicholas Alan Covington és Goran Martinics is eredményesek voltak periméterről (10-3). A sárga-feketék sokkal energikusabban pattogtattak, de Milos Boriszov révén tartotta magát Sabáli Balázs együttese (12-8). A következő percekben azonban újra Nicholas Alan Covington és a hazaiak montenegrói irányítója villantak a 6,75-ös vonalon túlról – gyorsan kétszámjegyű fórra tett szert a házigazda (21-8). A vendégek vezetőedzője aktív rotálással igyekezett megálljt parancsolni Will Tamáséknak, amely jó választásnak ígérkezett: Matija Poscic és Mario Perez Edwards új lendületet vittek csapatuk offenzívájába; feljebb kapaszkodott a Sopron a negyed végére (23-19).

2. negyed
A szombathelyi fiatal duó (Perl Zoltán-Váradi Benedek) egységei nyitották a második etapot, de Jermaine Thomas sem maradt adós a pontokkal (28-21). A folytatásban azonban olyan játékkal rukkolt elő a sárga-fekete egylet, amelyre a Sördögöknek nem volt válaszuk: képtelenek voltak kikapcsolni a játékból Nicholas Alan Covingtont, aki már ekkor öt triplánál járt, de az amerikai mellett Will Tamás is elsüllyesztett egy trojkát (37-23). A vendégeknél a Jermaine Thomas-Tóth Gergely páros igyekezett némi kreativitást vinni támadójátékukba (39-30), de a Falco a meccs ezen szegmensében nem tudott hibázni (47-34). Hiába próbálta Sabáli Balázs időkéréssel, cserékkel megtörni a Falco lendületét - nem sikerült. Csapata sorsát tovább nehezítette, hogy Milos Boriszov a félidő végén technikait kapott – a szombathelyiek magabiztosan várhatták a második félidőt (51-36).

3. negyed
Úgy tűnt a Falco ott folytatja, ahol abbahagyta: Goran Martinics újabb duplájával már a húszpontos határt súrolta a két fél közötti differencia (55-36). A következő percek is a sárga-feketék szája íze szerint alakult: Jermaine Thomas hárompontosával csak kicsit faragott hátrányából a Sopron (60-46). A pontvadászat második helyezettje azonban nem hagyta idejekorán eldőlni a meccs érdemi részét: a Jermaine Thomas-Mario Perez Edwards duó vette vállára gárdáját, amellyel megkezdte a felzárkózást (62-53). A páros mellé Matija Poscic érkezett meg a pontgyártásba, míg a házigazdák offenzívája teljesen megbénült: tehetetlenül nézték végig, amint riválisuk ledolgozta hátrányát (64-59). A triplamutató hatékonyságuk is rohamos mértékben csökkent – a negyed derekán még 10/14 (!) volt -, ellenfelük keményebb védekezése nem ízlett Kálmán László tanítványainak. Soproni kosár zárta a harmadik szakaszt, amellyel teljesen nyílttá vált a rangadó, izgalmas hajrára volt kilátás (64-61).

4. negyed
Ruják András után Mario Perez Edwards neve mellé kerültek újabb egységek, amellyel a mérkőzésen először vendég fórt mutatott az eredményjelző tábla (64-66). Felváltva estek a kosarak, fej-fej mellett haladtak a felek, szinte minden támadás végén változott az aktuális előnyben részesülő gárda személye (69-70). A feszültség azonban érződött mindkét gárdán, sok technikai hiba csúszott a játékba – elsősorban az eladott labdák száma nőtt -, megjósolhatatlan volt a nyertes kiléte. A Falcóban Nicholas Alan Covington tartotta a győzelmi reményeket – akinek sikerült Tóth Gergely ellen egy 3+1-es akciót is kiharcolnia -, míg túloldalon Milos Boriszov mellett Ruják András is betalált a kritikus pillanatokban (80-78). Matija Poscic 2+1-es akcióval szerezte vissza csapatának a pillanatnyi vezetést, de a Falco nyerő amerikaija a végén sem hibázott, így óriási izgalmak közepette húzta be a számára szinte a felsőházi pozícióval egyenlő rangadót a szombathelyi gárda (84-81).

Bár kis híján nagy előnyből bukta az összecsapást Kálmán László legénysége, a hajrára mégis volt tartása a sárga-fekete színekben legjobb meccsét játszó Nicholas Alan Covington fémjelezte Falcónak. A végére ugyan jócskán csökkent triplamutatója hatékonysága (12/28), ám mindenképp fontos része volt az idei szezon első top hármas csapat elleni sikeréhez. A Sopronon látszódtak a fáradtság jelei, amely 16 eladott labdát eredményezett. 


Fotó: vaol.hu

 
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus