Óriásit mentve, a hosszabbításban győzött az Alba Fehérvár!

A szerdai nap legizgalmasabb mérkőzéseként lehetett aposztrofálni az Atomerőmű összecsapását a regnáló bajnokéval, bár az Alba jó ideje kereste azt a formát, amivel a bajnokság korábbi szakaszában hétről-hétre elő tudott rukkolni. Ám két vereséggel a háta mögött bizonyításra készen állt hozzá a rangadóhoz, és ugyan az első félidő végig az alapszakasz-győztes vezetéséről szólt, de szorosan tapadt ellenfelére a Fehérvár. A második félidő képe egészen az utolsó percekig nem változott, de akkor a Supola-Moore húzta Alba óriásit hajrázva kierőszakolta a hosszabbítást, ahol lélektani előnyét kihasználva győztesként hagyhatta el a pályát az alapszakasz-győztes otthonában!

Atomerőmű SE - Alba Fehérvár: 66-71 (13-11, 18-18, 24-17, 8-17, 3-8)

Atomerőmű SE: Robinson 7/3, McRuder 17, Medve -, Szabó 8/3, Jones 12.
Csere: Kovács Á. 3/3, Tóth Á. 6, Baki 8/6, Eilingsfeld 5/3. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Alba Fehérvár: Szanati -, Moore 15/3, Juhos 2, Tóth N. 3, Barone 12.
Csere: Hobbs 10/6, Blaskovits 1, Olah 2, Supola 22/12, Somogyi 4. Vezetőedző: Carlos Frade.

Kipontozódott: Kovács Á. 

Játékvezetők: Vígh P. dr., Ádám J., Gál J., (Gincsai dr.)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken érhető el!
 

Első negyed:
Kyle Barrone zsákolásával vette kezdetét a mérkőzés (0-2), amelyre a túloldalon Jarrod Jones szintén egy húzással válaszolt (2-2) - a látványos megmozdulások után azonban beragadt a játék, sok hibával pattogtattak a felek. A folytatásban palánk alatt Jones megállíthatatlannak tűnt, az ő egységeivel vett lélegzetvételnyi előnyt az ASE (8-4). Szabó triplájával lépett meg a hazai gárda, de nem váratott sokat magára Supola és Olah reakciója: nem engedte meglépni ellenfelét a Fehérvár, izzott a levegő a két csapat között – az alapszakasz-győztes a bajnok két vállra fektetése, míg a fehérvári egylet legutóbbi kudarcának feledtetéséért küzdött. Ennek megfelelően kemény védekezés mellett kevés ponttal zártak (13-11).

Második negyed:
Jones ott folytatta, ahol az első negyedben abbahagyta, - akkor már - 10 pontjával csapata legeredményesebbje volt (17-11). Majd túloldalon Hobbs percei következtek, nem hagyta magát leszakítani a vendég együttes (17-15). 6-0-s etapot repesztett az Atom, de Moore személyében vendég részről is akadt, aki vállára vette csapatát. Ám nem tört meg a pontgyártásban az ASE, Carlos Frade időkéréssel próbálta megtörni a hazaiak lendületét (27-20). A szünet annyiban használt, hogy sorra hagyta ki az alapszakasz-győztes a helyzeteit, míg Supola a 6,75-ös vonal mögül süllyesztett el egy triplát. A Justin Robinson-Tóth Ádám duó egységeire ismét az extrát nyújtó Supola Zoltán válaszolt, csupán egy kosárnyi előnnyel zártak Braniszlav Dzunics tanítványai (31-29).

Harmadik negyed:
A második félidő első perceiben felváltva estek a kosarak, de az Alba nem tudta átvenni a vezetést (37-33), McGruder pontjaival tartotta előnyét az Atom. Ugyan Supola mellé Moore is feltudott nőni, de a hazaiak irányítója olyannyira belelendült a ritmusba, hogy a negyed derekán az addigi legnagyobb fórt mutatta az eredményjelző tábla (47-37), nem is várhatott tovább Carlos Frade az időkéréssel. Sok hiba, elpuskázott lehetőségek tarkították a mérkőzés ezen szegmensét, a gólcsendet csak Kovács Ákos triplája törte meg, teljesen lebénult a bajnokcsapat offenzív játéka (50-37). Hiába rotált a fehérvári mester, csak Supola kiváló formája tartotta a lelket társaiban (55-46). 

Negyedik negyed:
A jobb csapatjátékot mutató és a festékben - akkor még - domináló Dzunics-legénység nem ingott meg a rendes játékidő záró etapjának első perceiben sem, tartotta felépített fórját (58-48). Az Alba  azonban hatalmas küzdeni akarasával egy percre sem adta fel, 0-5-s rohanással ismét nyílt mérkőzés vált a találkozóból (58-53). Úgy tűnt magára talált a "fehérvári expressz", ezzel egy időben pedig sokat veszített magabiztosságából a hazai alakulat. Óriási hajrát indított a Supola-Moore fémjelezte bajnokcsapat és hiába nyílt több lehetősége is az Atomerőműnek a meccs lezárására, az Alba remek összjátéka megbénította; sőt még a vendég gárda is kapott egy esélyt a győzelem kicsikarására a rendes játékidőben, de Moore középtávolija kimaradt, jöhetett a hosszabbítás! 
Lélektani előnyét kihasználva, - a legelső támadás után - újra fehérvári fórt jelzett az eredményjelző tábla, amelyet a hosszabbítást kiharcoló egyik főszereplőnek, Moore-nak köszönhettek (63-65). A meccs hőse, Supola újabb duplával villant, majd a büntetőpárbajt is magabiztosan hozta az Alba, így ért révbe Pakson (66-71).
 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus