Összeomlott, majd kiharcolta a győzelmet a Kecskemét

Az alapszakasz második helyén álló Kecskemét vereséggel zárta a 2013-as évet, és utolsó öt meccséből csak kettőt nyert meg, míg a szegediek egy rossz szériát két nagyon fontos sikerrel kompenzáltak év végén - ráadásul Horváth Ákos játékba lendülésével alaposan megerősödtek. A vendégek virtuális felsőházat érő és Magyar Kupa-részvételt jelentő hetedik helyen várták 2014 első bajnoki mérkőzését, azaz számukra is komoly téttel bír minden győzelem és vereség.  

 

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, alapszakasz, 15. forduló

KTE-Duna Aszfalt - Naturtex-SZTE-Szedeák: 69-64 (13-20, 13-23, 26-8, 17-13)

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok. Vezette: Pálla Z. Gorka Sz. Makovsky Sz. (Gincsai dr.)

Kecskemét: Wittmann 22/3, Mészáros 7/3, Djeraszimovics 15, Jovanovics 8/3, Karahodzsics 6.
Csere: Pongó Ma. 2, Pongó Má. 5, Bencze -, Hegedűs -, Stefanovics 4.
Szakmai igazgató: Sztojan Ivkovics.


Szedeák: Jereminov 14/12, Levy 25/6, Horváth Á. 4, Williams 9/3, Csorvási M. 7.
Csere: Csorvási L. 5, Vida -, Kiss Zs. -.
Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

Wittmann Krisztián révén a hazai csapat szerezte a találkozó első pontjait, azonban a vendégek egy 11-0-s rohammal átvették a kezdeményezést: Williams egy, Levy két triplát is elsüllyesztett ebben a szakaszban, Jereminov pedig három gólpasszt osztott ki. Kettős cserével próbálta felrázni csapatát Sztojan Ivkovics, azonban Jovanovics triplája után továbbra is ritmustalanul támadott a Kecskemét, miközben a másik oldalon mindkét Csorvási betalált, így 5-15-nél gyorsan kialakult a kétszámjegyű differencia. A negyed vége kicsit jobban sikerült a hazaiaknak, stabilizálták védekezésüket, és Djeraszimovics is elkezdett betalálgatni (13-20). 

A kisszünet határozottan jót tett a KTE-nek, Djeraszimovics továbbra is tarthatatlan volt, majd Wittmann, Pongó Máté és Karahodzsics is betalált – a negyed közepén, 23-23-nál utolérte ellenfelét a hazai gárda. Innentől kezdve viszont rémálomszerűen alakult a találkozó a vendéglátóknak: a játékrészből hátralévő öt percben egyetlen Wittmann-hármas akadt be, miközben a Szedeák kerek 20 pontot rámolt be ellenfele gyűrűjébe. Jereminov két triplával, Jonathan Levy és Csorvási Milán 2+1-es játékkal tolta meg a szegedi szekeret. A kecskemétiek csak labdaeladásban és rossz dobásokban jeleskedtek, ennek köszönhetően félidőre tetemesre nőtt a vendégek előnye (26-43). 

A félidei statisztikából kitűnt, hogy tripladobásokban (6/13, illetve 2/11) sokkal jobb a Szeged, ám ami igazán nagy különbség volt, az a lepattanók aránya: a Kecskemét összesen 12 lepattanót szedett le, míg ellenfele 20-at, ebből 8-at támadóoldalon – no meg a 9-3-as gólpasszarány is jól mutatta, mennyire akadozott a hazai támadógépezet. 

Fordulás után Williams ziccerével azonnal 19 pontra nőtt a vendégek előnye. A KTE azonban Jovanovics és Wittmann révén támadásban, Mészáros Máté révén pedig védekezésben kezdett feljavulni, így a 24. percben már csak 11 pont volt a különbség (36-47), de Levy megint megrázta magát, két gyors kosarával a negyed közepére visszaállt a 15 pontos differencia (36-51). Ekkor azonban a Szedeák blokkolt le úgy, mint ellenfele a második negyedben: a játékrész hátralévő idejében nem szereztek pontot, miközben a túloldalon Mészáros és Wittmann vezetésével előbb egy 8-0-t futottak, majd néhány percnyi mezőnybeli faultparádé (a 26. percben még csak egyetlen faultjuk volt a csapatoknak) után Djeraszimovics dobott zsinórban öt pontot. Stefanovics tette teljessé a Szedeák összeomlását: a negyed utolsó pillanataiban labdát szerzett, majd egyenlítő kosarát még egy büntetővel is megfejelte, amivel átvette a vezetést a Kecskemét – összességében 16-0-s futást mutattak be (52-51). 

A negyedik negyed elején alaposan visszaesett a két gárda támadójátéka, sokáig csak Stefanovics egy büntetőjét és Wittmann kosarát lehetett feljegyezni - a 33. percben Jereminov hármasa nagyon kellett az akkor már 8 perce kosárképtelen vendégeknek, ezzel maradt is az egypontos differencia (55-54). A Kecskemét sem találta a ritmust, Levy viszont igen: a negyed közepén dobott három pontjával ismét a vendégeknél volt az előny. Innentől kezdve fej-fej mellett haladtak a csapatok, a hazai oldalon Karahodzsics és Mészáros, a vendégeknél Levy és Jereminov szerezte a pontokat. Másfél perccel a vége előtt azonban Mészáros triplát hibázott, a vendégeknél viszont Levy betalált - 61-64-nél hárompontos előnybe került a Szeged, jött is az időkérés. Ráadásul Djeraszimovics ki is pontozódott, ez azonban nem akadályozta meg a Kecskemétet, hogy az utolsó pillanatokban egy 8-0-s futást vigyen véghez: Wittmann 2+1-ével egyenlítettek, majd Jovanovics büntetője után Karahodzsics nagyon fontos támadólepattanót szedve dobott duplát, végül Wittmann dobott be 2 újabb büntetőt - óriási hullámvasút végén a vendéglátók szerezték meg a győzelmet. 

Fotó:kesport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus