Parádés végjátékban nyert a Szolnok

A harmadik negyed végén még kilenc ponttal vezetett az Alba, de a záró etap közepére ledolgozta ezt az Olaj. Az utolsó két percben kosárra kosár, időkérésre időkérés jött mindkét oldalon, folyamatosan változott a képzeletbeli győztes kiléte, a hullámvasútból végül a vendégek jöttek ki jobban, így egy ponttal behúzták a találkozót - a Fehérvár pedig továbbra sem tud elmozdulni a hatodik helyről.  

Magyar férfi  bajnokság, NB1, A-csoport, Felsőházi középszakasz, 2. forduló

Alba Fehérvár – Szolnoki Olaj KK 77-78 (22-18, 20-23, 20-12, 15-25)

Székesfehérvár, Vodafone Sportcentrum, vezette: Pálla Z., Török R., Söjtöry T., (Faidt)

Alba: Szanati -, Humphrey -, Moore 19, Barone 11, Somogyi 6

Cserék: Tóth P. 9/6, Supola 23/12, Tóth N. 7/3, Juhos 2, Olah -,

Szolnok: Trotter 2, Vojvoda 11/3, Milosevics 15, Lóránt 4, Báder 10

Cserék: Holiday 12/6, Pilcsevics 3/3, Simon 8, Keller 11, Ivosev 2

Kipontozódott: Lóránt, Milosevics

A tavalyi aranycsata mindent eldöntő ötödik összecsapása óta először látogatott Székesfehérvárra a Szolnoki Olaj csapata. A felek az idei pontvadászatban egyszer már megmérkőztek egymással, a Tiszaligetben 77-72-es hazai győzelem született. Carlos Frade tanítványai visszavágásra készültek, akárcsak a fehérvári szurkolók, akik kezdésnél a „Győzni sohasem könnyű, de megpróbálni mindig érdemes” felirattal ösztönözték Supoláékat. Az Olaj-drukkerek is megtöltötték a vendégszektort, így kiváló hangulatban kezdődött a találkozó.

Lóránt Péter duplájával a piros-feketék jutottak előnyhöz, de Moore azonnal egalizált. Már az első percekben nyilvánvalóvá vált, hogy roppant fontos meccsről van szó, minden pályán lévő ezer fokon égett. A palánk alatti eredményes játékának köszönhetően az első negyed felére 10-6-os előnyt építettek Báderék, de ezután a hazaiak percei következtek. Tóth Péter és Supola eredményes játékával 10-2-t „rohant” az Alba és négypontos hátrányát négypontos előnnyé változtatta. Az első tíz perc hőse Ramone Moore volt, aki nyolc egységet termelt ebben a periódusban, a slusszpoén azonban a látogatóknak jutott – Keller Ákos 2+1-es akciójával, 22-18-cal zárult az első játékrész.

A folytatás egy Milosevics faulttal indult, ez már a harmadik volt az addigi legjobb szolnokinak. Kulcsemberének időleges elvesztése miatt nem torpantak meg a pirosmezesek, Trotter kiválóan irányította övéit, majd Pilcevics és Holiday is triplát szórt, 26-26-nál ismét egyenlő volt az állás. A kiváló hangulatú mérkőzés mellett igazi ínyencségnek számított a Báder-Somogyi, vagy éppen a Lóránt-Barone presztízscsata. A negyed felére aztán 37-30-ra megugrott az Alba, azonnal bele is nyúlt a meccsbe Dragan Alekszics és egy perc múlva ismét ott lihegett ellenfele nyakán az Olaj. Egy újabb nagy páros, Holiday és Moore percei következtek. A két amerikai légiós szépen felelgetett egymás kosaraira, miközben védekezésben is gyilkolták egymást. A nagyszünetre 42-41-es hazai előnnyel vonulhattak a csapatok.

A térfélcsere után sem adták lejjebb a felek – Milosevics duplájára Supola hármassal válaszolt, majd Carlos Frade gyűjtött be szövegért egy technikai hibát. Ebből azonban nem tudott előnyt kovácsolni a Szolnok, Vojvodáék nem találták az Alba védekezésének ellenszerét, ráadásul a másik gyűrűnél az extrák - mint pl. Tóth Norbert dudaszóra behulló duplája - is bejöttek. 50-44-nél újabb Alekszics időkérés következett, de hiába a rövid pauza, az extázisban játszó Supola vezérletével tíz fölé növelte előnyét a bajnok. Az utolsó percekre aztán csökkent az iram, gyakran álltak a büntetővonalon a játékosok. A negyedet Vojvoda duplája zárta, ezzel a lélektanilag fontos tíz pontos különbség alá jött az Olaj (62-53).

Ahogy zárult a harmadik, úgy indult a negyedik játékrész: Vojvoda duplával, de Supola egy újabb hármassal dobta át a vendégek zónáját, így nem csökkent a hazai előny. Ezután azonban összeállt a pirosak védekezése, ráadásul lepattanózásban is feljavulta a vendégek és ezeknek, valamint Keller Ákos agresszív játékának köszönhetően ismét szorossá vált a csata. Sőt! Három és fél perc volt már csak hátra, amikor Milosevics közeli kosarával hosszú idő után ismét az Olaj tartott előrébb, hogy az utolsó percekre már ismét négypontos Alba-előnnyel forduljanak a csapatok. Megjósolhatatlan volt a győztes kiléte, Milosevics 2+1-es akciójával a Szolnok vezetett, majd Barone zsákolásával egy ponttal már a Fehérvár állt jobban. A döntés az utolsó két támadásra maradt. Simon Balázs középtávolról betalált, míg a másik oldalon Moore faultgyanús helyzetben nem jutott dobáshoz, így óriási küzdelem után a Szolnok nyerte a rangadót (77-78). 

 

slide: szolnokiolaj.hu

fotó: szolnokinaplo.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus