Parázs meccset nyert Kaposváron a ZTE

Az első negyed még Ivosevéké volt, utána viszont érvényesítette akaratát és nagyon fontos győzelmet aratott az Egerszeg. 

Magyar férfi NBI/A, alapszakasz, 21. forduló 
Kaposvári KK - Zalakerámia ZTE KK 80-91 (33-21, 15-22, 18-24, 14-24)

Kaposvár: Dunn 4, Gibbs 18/3, Papp P. 2, Ivosev 34/9, Spica 6 
cserék: Baki 2, Hendlein 9, Tóth P. 5/3

ZTE: Kinney 20/12, Vaughn 14/6, Benke 20, Szabó Zs. -, Radic 19.
cserék: Mohácsi 7, Horváth Á. 9/6, Mikovic 2. 

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Mindkét fél számára kulcsfontosságú volt a találkozó, hiszen egyrészt a hosszú bajnoki szünet után a Kaposvár és a ZTE is szeretett volna lendülettel ráfordulni a rendkívül sűrű alapszakasz-hajrára, másrészt mindketten harcban vannak a playoffért, sőt, az Egerszeg a felsőházért is. Ugyan annyira talán nem volt kiélezett a helyzet, mint a csapatok tavalyi somogyi összecsapásán (amikor gyakorlatilag a felsőházba jutásról döntött az, hogy a ZTE nyerni tudott Kaposváron), de így is komoly téttel bírt a mérkőzés.

Fekete Ádám változtatott a kezdőcsapatán, Hendlein Roland helyére Papp Péter került be, így alacsonyabb szerkezetben nyitotta a találkozót a hazai alakulat - ugyan Benke rögtön dobott Pappról egy 2+1-et, de erre egy 11-0-s rohammal feleltek a somogyiak, hamar időt kellett kérnie Bencze Tamásnak. Ez hatott, a támadójátékát összeszedte az Egerszeg, de a védekezést nem sikerült, a KKK úgy és akkor szerzett pontot, ahogy és amikor akart, így bár Kinney dobott egy dudaszós hármast, az első negyedet 33-21-es hazai előnnyel zárták a felek - volt már közte 16 egység is, látványos találkozót láthatott a teltházas csarnok.

A második játékrészben koncentráltabbá váltak a zalaiak, míg a KKK lendülete alább hagyott, így elkezdett apadni a különbség, Fekete Ádám már 35-30-nál kért időt. A vendégek védekezése itt már jóval stabilabban működött és nem voltak meg az első negyedben látott kaposvári dobóhelyzetek, de Tomislav Ivosev újabb extra teljesítményével (24 pont, 9/11 mezőnyből, 8 lepattanó, 2 labdaszerzés, 35 VAL a nagyszünetben) előnyben maradt a hazai alakulat, húsz percnyi játék után 48-43 állt az eredményjelzőn. A vendégeknél James Kinney (15 pont, 3/5 tripla) és Radic (10 pont, 7 lepattanó) volt leginkább kiemelhető, a csapatok közti különbséget pedig elsősorban a faultok (6-12) és a kiharcolt büntetők (14-5) adták.

A fordulás után is parázs hangulatban folytatódott a mérkőzés, Szabó Zsoltra két faultot is fújtak Ivoseven, négy személyijével pedig le kellett ülnie, de ez egyáltalán nem fogta meg a Zetét, sőt, a harmadik negyed közepén, 54-54-nél kiegyenlítettek Mohácsiék. Itt elég nagy kapkodás folyt a pályán mindkét oldalon, folyamatosan rohantak a csapatok, ebből pedig a vendégek jöttek ki jobban, Mohácsi büntetőjével átvették a vezetést 59-60-nál, 0-2 után először volt előnyben a Bencze-legénység. A játékrész végül 67-66-os egerszegi előnnyel zárult, a KKK nagyon megállt támadásban, ebben a periódusban egyértelműen Vaughnék akarata érvényesült, így feszültek neki a csapatok a záró etapnak.

Itt azonban nem tudta már magát összekapni a Kaposvár, a hazai játékosok minden mozdulatán érződött a frusztráció, ez pedig még nagyobb önbizalmat és lendületet adott a vendégeknek, akik bő hat perccel a vége előtt 76-70-es előnyt építettek ki. A KKK rövid időn belül kétszer adta el a labdát a ZTE alapvonaláról elvégzett bedobásból, mindkettőből könnyű két pontot szerzett az Egersezeg, ebből a mélyütésből pedig már nem tudtak kijönni Hendleinék - jöttek a könnyű kosarak a vendégek részéről, másfél perccel a vége előtt pedig kilenc pont volt már a különbség. 

Csoda már nem történt, így a ZTE nagyon fontos győzelmet aratott Kaposváron és újabb lépést tett az esetleges felsőház felé, míg a KKK ismételt hazai veresége után kulcsfontosságú mérkőzésre készület a PVSK-val szemben. 

fotó és slide: Katona Tibor / zaol.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus