Playoff beharangozó: Szolnok - Szedeák

Toronymagas esélyesként lép pályára ma a címvédő Szolnoki Olaj KK a Naturtex-SZTE-Szedeák ellen.

A két gárda nem találkozott még egymással ebben az idényben, hiszen amíg a magyar alapszakasz tartott, addig a Szolnok az Adria Ligában játszott, a Szeged pedig a középházba kvalifikálta magát a középszakaszra. Az Olaj idegenben nem mutatott éppen kirobbanó formát az elmúlt hetekben, hiszen Kecskeméten nyertek egyetlen ponttal, ám kikaptak Sopronban, Kaposváron és Pakson is. Otthon minden meccsüket hozták, így 5-3-as mérleggel fejezték be a középszakaszt, de állományukat és főleg a kupadöntőn mutatott dominanciájukat tekintve volt ez visszafogott teljesítmény.

A Szeged ezzel szemben már az alapszakaszban is jobban teljesített a vártnál, 12-12-es mérleggel a hetedikek lettek, 1 győzelemmel megelőzve az Albát és 2-vel a Körmendet. A középszakasz során felemás teljesítményt nyújtottak ők is, viszont összességében nézve ez náluk nagyon is pozitív összképet mutat. Nyertek Fehérváron rögtön az első körben, ami mint később kiderült, kulcsfontosságú volt. Ezt követően hiába jött több vereség is - négy forduló alatt három, kikaptak például hazai pályán a Székesfehérvártól -, összeszedték magukat. A Falco elleni hazai sikert követően a végjátékban megverték a Pécset idegenben, ráadásul majd' 20 ponttal, majd otthon győztek a Körmend ellen, így az utolsó körtől függetlenül bejutottak a PO-ba, és már ez is hatalmas siker nekik.

A szegediek egyértelműen három légiósukra támaszkodnak - Darko Balaban, Andrija Csirics és Branko Jereminov is a Top15-ben voltak az alapszakasz során a VAL értékeket nézve. Mindhárom kosaras nagy erőssége csapatának támadásban, hiszen Balaban nagy tömegben is nagyon jól fejezi be palánknak háttal végzett mozdulatait, tömik is őt labdával bőven, Csiricset nem kell senkinek bemutatni, ő jobb napjain kintről és bentről is veszélyes kosaras, Jereminov pedig az egész csapat esze, az irányító, aki összefogja az egész rendszert, aki kintről is halálos, és aki idén ráadásul nem egyszer bizonyított, hogy kötélből vannak az ideigei, hidegvérrel értékesített több utolsó másodperces, meccsnyerő kosarat is.

A nagy problémájuk viszont az, hogy a cserepadjukról nem sok segítség érkezik - legalábbis pontszerzésben nagyon ritkán jöttek olyan teljesítmények, amelyek döntően befolyásoltak találkozókat, még ha a kiegészítőemberek mezőnyben elvégzett munkáját dicséret is illeti. Kiss Zsolt és Molnár András nagyon rutinos kiegészítők - előbbi a gárda legjobb triplázója (45.4% és meccsenként 1.8 hármas), utóbbi pedig elég jó all-around munkát végez idén. A padról még Davorin Kuntics és Wirth Ádám szokott sokat játszani, valamint Ivan Sztefanovics - hármuknak óriásit kell produkálni, ha bármelyik meccsen pariban akar maradni az Olajjal a Szeged, mert rajtuk kívül csak fiatal játékosok (például Vágvölgyi Ákos, Varga Zalán) alkotják a keretet, akiknek sem a szerepe, sem a játékideje nem állandó még.

A túloldalt kevésbé kell bemutatni, hiszen a Szolnok reflektorfényben volt egész idényben az Adria Ligában elért hetedik helyezéssel, a EuroCup-indulással, illetve a Magyar Kupa aranyéremmel. Ezt követően elég sok visszhangot kapott a címvédő három veresége is a középszakaszban, de a Szegednek nagyjából olyan teljesítményt kellene nyújtani, mint pár héttel ezelőtt Pécsen, és valószínűleg akkor is leginkább csak a második, hazai találkozón lenne esélyük a győzelemre. Senkit nem szabad és lehet lebecsülni, de nagyon nagyok a két csapat lehetőségei közötti különbségek, így az állomány sem ugyanaz a kategória. A három külföldi talán felveszi a versenyt az Olaj első sorával, de a pályaválasztó jóval mélyebb kerettel rendelkezik, magyar szinten gyakorlatilag 10 kezdő szintű játékossal.

Ennek megfelelően bármilyen végeredmény, ami nem 3-0 lesz, nagyon komoly meglepetéssel ér fel, és még ha így is történik, a Szeged valószínűleg így is jócskán túlteljesítette az elvárásokat azzal, hogy a jóval "pofásabbnak" tűnő Albát és Körmendet is elütötte a PO-tól, és bekerült a legjobb nyolc csapat közé. Nekik ez már innentől örömjáték, így felszabadultan játszhatnak, de elég kicsi az esély arra, hogy ez a felszabadultság akár csak egy mérkőzés megnyerésére is elég legyen.

1. mérkőzés, Szolnok, 2015.04.22., szerda, 18:00
Szolnoki Olaj KK - Naturtex-SZTE-Szedeák

2. mérkőzés, Szeged, 2015.04.25., szombat, 18:00
Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olaj KK

3. mérkőzés, Szolnok, 2015.04.28., kedd, 18:00
Szolnoki Olaj KK - Naturtex-SZTE-Szedeák

Amennyiben szükséges
4. mérkőzés, Szeged, 2015.05.01., péntek, 18:00
Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olaj KK

5. mérkőzés, Szolnok, 2015.05.03., vasárnap, 18:00
Szolnoki Olaj KK - Naturtex-SZTE-Szedeák

Foto (1) - kosarsport.hu
Foto (2), Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus