Raivio parádéjával győzött a Kaposvár

A Matro PVSK Kupa nyitómérkőzésén sokáig szoros mérkőzést játszott egymással a Kaposvári KK és az Eszék, ám végül a szenzációsan játszó, végül 34/21 pontig jutó Nik Raivio vezetésével simán, 88-68-ra győzött a somogyi együttes és jutott be a szombati fináléba.

Kaposvári KK – KK Vrijednosnice Osijek 88-68 (28-20, 15-18, 19-17, 26-13)
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, Matro PVSK Kupa, 1. nap. Vezette: Gelencsér, Praksch, Mintál

A PVSK Kupa nyitómérkőzésén a Kaposvár a korábban Dárdáról ismert, a nyáron Eszékre költözött horvát gárdával mérkőzött. A somogyiak továbbra is két légióssal készültek, a centerposzton ezúttal is Grebenár Péter kapott helyet a kezdőcsapatban. Az eszéki csapat néhány nappal korábban hazai pályán 38 ponttal verte a PVSK-t.

A 3. percben Raivio két távolijával vette át először a vezetést a Kaposvár (9-6); a horvátok pedig már ekkor egész pályás letámadást alkalmaztak, de ezekből inkább csak a faultjaik számát szaporították. A negyed derekán pályára lépő Jancsikin egyből egy kiharcolt személyivel jelentkezett, 19-12-nél Raivio negyedbeli harmadik hármasa után időt is kért az Eszék. Ez felébresztette Panduricékat, akik 21-19-re feljöttek, de az utolsó percek ismét a kaposváriakról szóltak: Hendlein és Jancsikin pontjaival 28-20-ra vezettek.

A második negyedben Gibson első kosarával először vezetett tíz ponttal a KKK, de 32-22 után Karlovic vezetésével hamar felzárkózott az Eszék. Gibson erőlködött el több támadást is, így nagyon kellett Raivio negyedik távolija, amellyel tartotta ugyan előnyét a Kaposvár, de ebben a játékrészben alaposan akadozott a játékuk. Fekete Ádám időkérést követően ismét egy triplával szakította le magáról az eszékieket a KKK – ezúttal a jól játszó Jancsikin talált be. Végül húsz perc után 43-38 volt a magyar csapat előnye.

A fordulást követően Fodor Márton rázta meg magát, öt pontjával ismét kereken tíz pontra nőtt a távolság (50-40). Az eszéki csapatot továbbra is Panduric vitte a hátán, de a palánk alatti Karlovic, Buha duó is komoly feladatot adott a kaposvári magasembereknek. A 26. percben Jancsikin ismét jól szállt be a kispadról, majd Raivio szórt újfent két támadás alatt két hármast – az amerikai hátvéd ezúttal is ihletett formában kosárlabdázott (60-50). Gibson osztott ki szép blokkot Panduricnak, majd Karlovic jobb térde sérült meg és a horvát magasbedobó nem is tudta saját lábán elhagyni a pályát.

A záró szakasz hét pontos KKK-előnnyel és Fodor – Panduric pontpárbajjal indult, utóbbi a 33. percben kereken húsz egységnél járt. Mivel több egymást követő kaposvári akcióból sem született pont, így 65-59-es állásnál Fekete Ádám hívta magához csapatát. A negyed derekán Raivio adott zseniális hát mögötti gólpasszt Hendleinnek (69-59). Az első eszéki hármasra 35 percet kellett várni, Dosen találata ellenére ezek a percek egyértelműen Nik Raivióról szóltak, hiszen újabb pontjaival és szép zsákolásával már a harminc pontot ostromolta (73-62). Úgy festett ezekben a percekben végleg megtörte a horvát csapatot a KKK, Raivio pedig egy támadólepattanót követő kosarával már harminc pont fölött járt. Fekete Ádám csapata ekkor nagyon ellépett, már 22 ponttal is vezetett és végül szinte végig vezetve jutott be a kupa szombati fináléjába.

Nik Raivio végül 7/10-es triplamutatóval 34 pontig jutott, szerzett 8 lepattanót és volt 5 labdaszerzése is - végül 43 IBM ponttal zárt.

Kaposvár: Gibson 6, Fodor M. 10/3, Raivio 34/21, Hendlein 14, Grebenár 5. Csere: Horváth M. 2, Jancsikin 13/3, Benke 2, Kovács S., Papp, Kocsis 2, Tóth M.

Eszék: Panduric 20, Dosen 7/3, Bicvic 9, Karlovic 7, Buha 14. Csere: Sarac 7, Meznaric 4, Kujundzic.

Kipontozódott: Sarac (38. perc).

Fotó: delfinek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus