Rájátszásban a Pécs, elbukott a Fehérvár

91-86-os győzelmével a PVSK bebiztosította 7. helyét a rájátszásban, míg az Alba több mint 20 év után először lemarad a playoff-ról.

Férfi NBI/A-csoport, Középszakasz, Középház, 9. forduló

Pécsi VSK-PANNONPOWER (17-15) – TLI-Alba Fehérvár (14-17) 91-86 (27-25, 26-22, 20-14, 18-25)
Pécs, 1700 néző  Vezette: Benczur Tamás, Farkas Gábor, Minár László (Gincsai János Dr.)

Pécs: Nelson 15, Pahlmblad 14/9, Bíró 8, Budimir 24/6, Horti 16.
Cserék: Harazin 4, Halász 10. Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Fehérvár: Simon 7, Supola 8/6, Kromah 26/6, Kalve 11/6, Csorvási 15.
Cserék: Mitchell 5/3, Kovács Á. 10/3, Juhos 4. Vezetőedző: Góbi Henrik.

A mérkőzés részletes statisztikája erre a linkre kattintva elérhető.

Mindkét csapat számára sorsdöntő volt az összecsapás, hiszen egy pécsi győzelemmel a házigazdák bebiztosíthatták volna helyüket a rájátszásban, míg a vendégek szó szerint az életükért küzdöttek, hiszen vereségük esetén, több mint 20 év után először maradt volna le a rájátszásról a Fehérvár.

Nem mondhatni, hogy a tét rányomta volna a bélyegét a csapatok dobóformájára – nem úgy a védekezésükre – az első félidőben "sültek a kezek" mindkét oldalon. Simon duplájával az Alba szerezte az első kosarat, de azonnal fordítottak a hazaiak, akiknél a negyed felére a kezdőötös minden tagja betalált. A pontszerzésben Pahlmblad járt az élen, a svéd válogatott bedobó 9 pontot (mind triplából) szórt az első tíz perben és mivel társai is eredményesek voltak, Budimir duplája után a negyed felénél 19-6-os hazai előnyt mutatott az eredményjelző. Ezután viszont pontatlanná váltak a pécsiek, így az Alba megkezdhette a felzárkózást. Kromah állt a fehérvári sereg élére, aki egyéni megoldások után faragott a hátrányból, majd Kalve is besegített az amerikainak, és zsákolásával 23-23-nál utolérte a házigazdát Góbi Henrik együttese. Sőt, egy pillanatra a vezetést is átvette, de a véghajrá a fehérmezeseknek sikerült jobban, így 27-25-tel ért véget az első játékrész.

A folytatásban lemásolták az első negyedet a csapatok. Kromah triplájával újra a Fehérváré volt az első kosár és a vezetés, majd ismét pécsi percek következtek. 27-28 után 17-2-t rohantak Csirke Ferenc tanítványai és magabiztos előnyre tettek szert (44-30). Szépen megoszlottak a terhek a PVSK-nál, Nelson, Bíró Olivér és Horti Bálint is gyűjtögette a pontjait. Jött is a fehérvári időkérés. Ezután rövid ideig még tartotta előnyét a Pécs, melynek játékosai ekkor már főleg büntetőkből voltak eredményesek. A sok szabálytalanság következtében a negyed derekára Mitchell, Supola, Kalve és Csorvási is begyűjtötte a harmadik személyi hibáját az Albában. Ez azonban csak felpaprikázta a vendégeket, akik Kovács Ádám és Kromah kosaraival folyamatosan csökkentették a különbséget. A játékrészt Juhos duplája zárta, mely után már csak hattal tartottak előrébb a hazaiak, így a félidő végére újra teljesen nyílttá vált a találkozó (53-47).

A második félidő már nem hozott az elsőhöz hasonló pontmennyiséget, köszönhetően annak is, hogy mindkét vezetőedző – részben kényszerűségből – szűk rotációt alkalmazott, és ahogy fáradtak a játékosok, úgy váltak egyre pontatlanabbá. Kromah és Horti „dobópárbajával” kezdődött a második húsz perc, majd 55-50-nél percekig „befagyott” az eredményjelző, a kosárcsendet végül Simon duplája törte meg. Ezután légiósai, Budimir és Nelson kosaraival ismét tíz pontosra hizlalta előnyét a hazai gárda és hiába aktivizálta magát Kromah mellett Csorvási és Mitchell is a vendégoldalon, ez a különbség a negyed végére is megmaradt. Nagyrészt annak köszönhetően, hogy a hazaiaknál, amikor kellett, mindig volt valaki, aki tolt egyet a kátyúba ragadt szekéren: Halász Ákos és Bíró Olivér is fontos pillanatban talált be, így ezt a tíz percet is a PVSK nyerte és 73-61-re vezetett a záró játékrész előtt.

Az Alba Fehérvár csapatának ez a tíz perc volt az utolsó esélye, hogy életben tartsa rájátszás-álmait, de nem volt elég erő Simonékban, hogy a maguk javára fordítsák a mérkőzést.  A negyed feléig őrizte 10-12 pontos előnyét a Pécs, majd Kromah és Kalve tripláival egy utolsó, elkeseredett rohamot indított az Alba. Ültek a fehérvári dobások, a lepattanókból és szerzett labdákból pedig gyorsindításokat vezettek a kékek és a csapatkapitány, Simon Balázs 2+1-es akciójával és Kromah zsákolásával 85-83-ra zárkóztak. Sőt, Kalve kezében volt az egyenlítés, de a légiós elhibázta a közeli tempót, az ellentámadásból pedig Nelson betalált és innen már nem volt visszaút a Góbi-fiúknak. A hazaiak bedobálták a büntetőiket és végül 91-86 arányban megnyerték az összecsapást. A PVSK ezzel a hetedik helyen kezdheti meg a rájátszást, míg az Alba lemaradt az idei playoff-ról. Ez utoljára az 1991/1992-es szezonban esett meg a fehérváriakkal… 

Foto, Slide - pvsk-panthers.hu

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus