Sikeresen debütált Kálmán László!

A 70. vasi rangadó ezúttal is óriási küzdelmet hozott, amelyet a Falco ugyan jobban kezdett, ám a második negyedben feléledt a piros-fekete egylet: olyannyira, hogy a félidő végére át is vette a vezetést. Kálmán László legénysége azonban hatalmas elánnal harcolt, hiszen a szombathelyieknek létfontosságú volt a győzelem. A negyedik negyedet ennek tudatában játszotta végig a sárga-fekete együttes, s bár a végére akadt még izgulni valója a hazaiaknak, végül behúzták a nagyon fontos meccset.

NBI A csoport, Alsóházi Középszakasz, 13. forduló
Falco-Trend Optika KC Szombathely - Egis Körmend 101 - 97
(27-19, 25-38, 31-17, 19-24)

Játékvezetők: Hegedűs T., Frányó P., Németh Cs., (Gencsev dr.)

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Simon L. 4, Perl 16, Timberlake 23/3, Zagorac 25/15, Szabó 13.
Csere: Váradi 12/6, Will 3/3, Mitchell 5, Harazin, Simon K. -, Bognár -.
Vezetőedző: Kálmán László.

Egis Körmend: Wisseh 29/6, El-Amin 21/6, Ferencz 11/9, Török 1, Rakocsevics 21.
Csere: Farkas 6/6, Sonyák 5/3, Kusnyer -, Sömenek -, Fodor G. 2, Kutasi -, Grebenár P.  3.
Vezetőedző: Aaron Mitchell.

Kipontozódott: El-Amin a 40. percben.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken eléritek!

A mérkőzés előtt újból átadták a Horváth Zoltán emlékdíjat, amelyet olyan szombathelyi nevelésű játékos kaphat, aki 17 és 23 év közötti valamint fontos kritérium, hogy példakép lehessen a feltörekvő sárga-fekete generációk számára. Harmadik ízben adták át a több, mint négy esztendeje autóbalesetben elhunyt Horváth Zoltán, válogatott kosarasról elnevezett díjat, amelyet ezúttal Perl Zoltán kapott meg.

A 70. vasi „El Clasico” ezúttal is rengetegen voltak kíváncsiak: talán kissé közhelyesnek hangozhat, de a vasi kosárrrangadó mindig teltházat vonz a tabellán elfoglalt helyezésektől függetlenül. Még különlegesebb eseménynek számított a maga nemében, hogy Kálmán László ezúttal mint a Falco vezetőedzője volt jelen, míg túloldalon egy volt Euroliga játékos, Aaron Mitchell küldte harcba tanítványait.

Első negyed:
Szabó Miklós pontjaival kezdődött a találkozó, amelyet azonnal Zagorac egységei követtek, aki szemfüles módon halászta el a játékszert El-Amin elől (4-0). Néhány támadás elteltével kezdett éledezni a Körmend, de a Falco agresszív védekezése mellett a támadásra is fontos hangsúlyt fektetett (12-7). Bár a vendégek ászával, Rakocseviccsel nem bírtak a palánk alatt a szombathelyi védők, Zagorac újabb labdaszerzését már Aaron Mitchell sem nézhetette tétlenül (14-10). Nem hatottak az intelmek, beragadt a piros-fekete gárda támadójátéka, míg a szombathelyiek kihasználták lehetőségeiket, érződött rajtuk, hogy élet-halál harcot vívnak (18-10). El-Amin vette át a karmesteri pálcát, egymás utáni egységeivel tartotta tíz ponton belül övéit (23-14). Úgy tűnt a légiós meghozta társai kedvét is: előbb Sonyák süllyesztett el egy hárompontost, majd Grebenár duplája kényszerítette a legendás helyi ikont az időkérésre (23-19). A taktikai szünetben elhangzottak nyitott fülekre találtak, előbb Perl majd Mitchell talált kosárba (27-19).

Második negyed:
Hiába védekezett óriásit Váradi Benedek – két nagy blokk – a hazaiak nem tudták kivédeni Farkas tripláját (27-22). Ám az egész meccsen brillirozó Zagorac sem tétlenkedett: azonnal reagált szintén a 6,75-ös vonal mögül, amelyet Váradi dobása követett, átlépte a tízpontos előnyt a Falco (33-22). Nem hagyta lerázni magát a vendég alakulat, szívósan küzdött: előbb Rakocsevics 2+1-es akciójával kapaszkodott, amelyet Wisseh büntetője követett, miután Váradi megmozdulását sportszerűtlennek ítélték (32-28). Ezután igazi dobópárbaj következett Szabó és Wisseh főszereplésével, remek akciókat láthatott a nagyérdemű (37-31). Ferencz triplájával egyre inkább fogyott a hazai fór, azonnal jött is az időkérés (41-38). Rengeteg személyi hiba tarkította a küzdelmes mérkőzés ezen szegmensét, de ez a vendégeknek tett jót: Rakocsevics újabb találatával kiegyenlített a Körmend (42-42). Láthatóan megérezte a ritmust Aaron Mitchell legénysége: Farkas triplája jelentett először a derbin vendég vezetést, amelyet egymás utáni vendég egységek követtek (44-49). A Wisseh-Rakocsevics duóval nem tudott mit kezdeni a vendéglátó egylet, utóbbi már ekkor 20 (!) pontnál járt, míg az amerikai 10-szer állhatott a büntetővonalra! Egyértelműen visszaesett a szombathelyiek lendülete, a Körmend mehetett 5 pontos fórral a nagyszünetre (52-57).

Harmadik negyed:
Zagorac triplájával kezdődött a második félidő, amelyre azonnal jött is Wisseh válasza (55-59).Majd ismét a szlovén volt eredményes; ihletett formában pattogtatott, újabb trojkájával megint a hazaiaknál volt a minimális fór (60-59). Ezután kissé tompult a játék, inkább az erőlködésről, semmint a szép kosárlabdáról szólt – izzott a levegő a Savaria Arénában. Felváltva vezettek a felek, egyikőjük sem tudta rákényszeríteni akaratát a másikra (71-69). A védekezésre csak minimális energiát fektettek a csapatok, egymás után akadtak be a távoli dobások (77-74). Váradi is nagyot játszott, a fiatalnak köszönhetően újra 5 pontosra hízott a sárga-feketék előnye, amely az összecsapás ezen periódusában soknak számított (79-74). Az utolsó perc egyértelműen a Falco szája íze szerint alakult, 9 pontos előnyt kovácsoltak Willék az etap végére (83-74).

Negyedik negyed:
Kissé talán megnyugodtak a hazaiak, amelyet a Körmend ki is használt – egy pontra felzárkóztak Ferenczék (83-82), de Chad Timberlake újabb triplával hűtötte a kedélyeket (86-82). Amely máskor kevésbé sikerült a vendéglátóknak, az most igen: higgadt fejjel pattogtattak, megtudtak újulni, Timberlake pedig abszolút vezérré lett csapatának (91-84). A meccs hajrájában sem lehetett oka a látványra a közönségnek, előbb Timberlake akrobatikus ziccerének, majd El-Amin hatalmas triplájának tapsolhatott. Két perccel a rendes játékidő vége előtt eldőlni látszott a rangadó, de a Körmend hatalmas erejét mutatta, hogy nem adta fel és sorozatos hazai hibákból újra látótávolságon belülre került. Timberlake újabb triplája adhatta volna meg a kegyelemdöfést – ám végül érvénytelennek ítélték az amerikai dobását. De nem engedte ki kezei közül a jól megérdemelt sikert a szombathelyi egylet, csapatként egységesebb formája jelentette a különbséget.

Kálmán László: Csodák mégis vannak! A srácok bebizonyították, ha tudnak egymásért harcolni és hisznek abban, amit csinálnak, akkor nagy dolgokra képesek. Többször megnyertük ezt a mérkőzést, de mindig feljött a Körmend, amelyet extra játékosok alkotnak és extrán motiváltak is voltak. Nagyon nagy meccsnek tartom ezt a derbit, mert nem roppantunk össze és mindig sikerült megújulnunk. Külön történet, hogy most még jól is éreztem magam a kispadon.

Aaron Mitchell: Először is szeretnék gratulálni a Falcónak, remekül játszottak, mi viszont nem úgy játszottunk, mint egy csapat, inkább az egyénieskedésről szólt a mérkőzés. Ez kicsit csalódással tölt el, de nem állunk meg, a hátralévő meccseinket meg akarjuk nyerni.

 

Foto1 - vaol.hu
Foto2, Slide - nyugat.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus