Simán nyert a Szolnok az első negyeddöntőben

Kora délután elkezdődött a Zsíros Tibor Magyar Kupa nyolcasdöntője. Az első negyeddöntőben a Szolnoki Olaj KK megyei riválisával, a Fortress-Jászberénnyel ütközött meg. A nyitó negyedben nagyon álmosan kezdett a Szolnok, a Berény pedig kitűnő triplázásának és Nik Raiviónak köszönhetően vezetett is 10 perc játék után. Az Olaj aztán felpörgött, a középső két negyedben mind elöl, mind hátul ellenfele fölé kerekedett, itt kialakított 25 pontos előnyét pedig simán tartotta meg a záró felvonásban. Végeredményben 61-88-ra nyerte a Szolnok a csatát, és várja az Albát vagy a Kecskemétet az elődöntőben.

Zsíros Tibor Magyar Kupa, 1. negyeddöntő
Fortress-Jászberény - Szolnoki Olaj KK 61-88
(17-13, 11-26, 16-29, 17-20)

Fortress-Jászberény: Savic 2, Raivio 20/12, Soós 5/3, Horti 11, Dramicsanyin 11.
Csere: Mladenovics 6/6, Dukics 2, Markovics 2, Szögi 2, Varga -.

Szolnoki Olaj KK: Warren 6, Rakics 10/6, Holiday 13/9, Lóránt 7, Báder 19/6.
Csere: Keller 6, Vojvoda 10/6, Milosevics 4/3, Simon 2, Ivosev 5/3, Tóth 3/3, Csaba 2.

A teljes statisztikát itt megtaláljátok!

Báder Márton két szép mozdulatával indult a Jász-Nagykun-Szolnok megyei együttesek matinémeccse, ezt követően viszont percekig semminek nem örülhettek a szolnokiak. Három és fél percig képtelenek voltak kosarat szerezni, ráadásul a palánk alatt agilisen játszó Horti Bálint miatt nagyon gyorsan begyűjtött két faultot Báder, le is kellett ülnie a kispadra. A Jászberény sem nagyon tudott eleinte mit kezdeni támadásban: Horti 4-ből csak 1 egypontost értékesített, és több eladott labdája is volt Szrdjan Antics együttesének. A jég az 5. percben tört meg: Nik Raivio kintről volt eredményes, majd Soós Gábor is betalált a triplavonalon túlról, így a negyed felénél már Szavicséknál volt az előny (9-7). A felvonás második fele még kevesebb pontot hozott, alig-alig találtak be a csapatok. Raivio újabb triplájával 4 pontosra hízott a Berény előnye a 9. perc végén (14-10), és mivel az utolsó minutumban Vojvoda Dávid hármasára Dejan Mladenovics válaszolt, így maradt is ez a különbség a két fél között az első 10 perc után (17-13).

A 13. perc elején Mladenovics még válaszolt egy hármassal Vojvoda ziccerére (20-15), ez volt azonban jó ideig az utolsó momentuma a Jászberénynek. Warren kétszer villant, gólpassza után Justin Holiday triplája már az egyenlítést jelentette a 14. perc elején (20-20). Nagyon sok személyi hibát követett el Jászberény annak érdekében, hogy elkerüljék a könnyű kapott kosarakat, ám így viszonylag hamar elkezdhetett büntetőzni az Olaj. Báder visszatért a parkettre, pontot is szerzett, Holiday harmadik triplája után pedig Antics mester már második idejét kérte ki a negyedben, 6 pontra húzott el ugyanis a Szolnok a 17. perc közepén (22-28). Raivióék nem csak támadásban vesztették el teljesen a fonalat, de a félidő végén szinte egyetlen támadást sem sikerült kivédekezniük. A 19. perc közepén, Báder duplája után kialakult a kétszámjegyű különbség a két fél között, először a meccs folyamán (24-34). Az utolsó másfél perc Báder és Rasztko Dramicsanyin egymásnak válaszolgatásáról szólt, így a távolság nagyjából megmaradt a nagyszünetre a két fél között (28-39).

A félidei statisztikák alapján egy mutatóban volt mindössze nagy különbség az Olaj javára: sokkal jobban használták ki a büntetőiket (1/4 vs. 7/8). A duplaszázalékot egyik csapat sem rakja ki az ablakba (7/20 vs. 6/18), a triplákat mindkét oldalon jó arányban értékesítették (5/11 vs. 6/10), elég sok eladott labdája volt mindkét együttesnek (9-7), és nagyjából hasonlóan szedték a pattanókat (18-20).

A fordulást követően a Berény megint állva maradt, Vojvoda triplája és Keller sima ziccere után, a 23. percben kezdett teljesen elúszni a találkozó Antics csapata szempontjából (28-44). Az Olaj felszabadultan kosarazott, nagyon lazán és legtöbbször pontosan is játszottak a szolnokiak, gyakorlatilag megerőltetés nélkül jutottak el a 20 pontos előny közelébe a harmadik negyed felénél. Nem sok figyelmet fordítottak innentől a felek a védekezésre, alig-alig volt olyan támadás, amiből ne lett volna pont, nagyon sokat büntetőzhettek is a csapatok. Kezdett teljesen langyossá válni a mérkőzés hangulata: a Szolnok nyeregben érezte magát, a Jászberény pedig láthatóan feladta lelkileg is, nem hitték már el, hogy fordíthatnak. A 20 pontos különbség a 28. perc végén, Tóth Zoltán triplája után alakult ki először a találkozó folyamán (42-62), és mivel a felvonás vége is jobban sikerült az Olajnak, így a záró 10 perc előtt is biztos volt: kiütéses sikerrel hangol Dragan Alekszics csapata a holnapi elődöntőre (44-68).

A negyedik negyedben gyakorlatilag semmi érdemleges nem történt. Raivio próbált még meg valamit mutatni támadóoldalon, a Szolnoknál pályára lépett Csaba György is, így mind a 12 ermbert pályára küldhette Alekszics, de ezek voltak a 10 perc legizgalmasabb momentumai. Az Olaj végig 15-20 pont között tartotta előnyét, a végjátékban növelte is ezt, végeredményben pedig 61-88 arányban nyerte az első elődöntőt, és várja az Alba Fehérvárt vagy a KTE-Duna Aszfaltot a holnapi elődöntőben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus