Simán nyert Fehérváron a Falco, parádésan dobott a Körmend

Kiélezett végjátékban múlta felül a Kaposvárt a Szolnok - Sopronban aratta második győzelmét az Oroszlány - Jászberényben is nyert a Kecskemét - továbbra is veretlen a PVSK - nem adott esélyt a ZTE-nek az ASE - ez történt a hétvégi NBI/A-s fordulóban. 

NBI/A. csoport, alapszakasz, 6. forduló:


Jászberényi KSE – KTE-Duna Aszfalt 78-85 (11-24, 27-18, 18-19, 22-24)

Az összeszokottság és a rutin döntött. Ötből semmi volt a jászberényiek mérlege a találkozó előtt, nem a legjobb előjelekkel fogadták tehát a kétmeccses győzelmi szériával érkező kecskemétieket. 8-8 után egy 12-0-s etappal meg is lógott ellenfelétől Forray Gábor együttese a kezdésnél - Wittmann, Djeraszimovics és Karahodzsics is hasznosan játszott, 24-11-re el is vitte a negyedet a KTE. A folytatásban feljebb kapcsoltak a házigazdák, Reed, Staten és Alekszandrov találataival megkezdték a felzárkózást, majd a félidő előtt két egymást követő akcióból is triplát szórtak (Brbaklics és Pantelics voltak az elkövetők), így 38-42-vel mehettek pihenőre a felek – lendületesebb, pontosabb volt a JKSE, mint a meccs elején. Az átütőerő azonban hiányzott a jászságiak játékából, 4-5 pontnál közelebb nem tudtak férkőzni a lila-fehérekhez a térfélcserét követően sem – hol Wittmann, hol Djeraszimovics helyezett el egy-egy jól időzített hárompontost a hazai gyűrűben, időnként pedig Karahodzsics centerezett eredményesen. A komplett második félidő kiegyenlített játékot hozott, rutinosan őrizte vezetését a Forray-legénység, így be is húzta zsinórban harmadik sikerét a Kecskemét – bár mind az öt kezdőjátékos 30 perc fölött játszott a vendégeknél, nem fáradtak el a végjátékra sem.

Továbbra is várat magára az első siker. A gyenge első negyed után még visszakapaszkodott a JKSE, de fordítani nem maradt ereje, az ehhez szükséges extra is hiányzott a házigazdák játékából. Miller ugyan eljutott 20 pontig és Staten is csinált egy 12-10-es dupla-duplát, de az 5/20-as triplázás nem fért bele Nikola Lazics gárdájának, és az sem segítette ügyüket, hogy csak 14 büntetőt dobhattak a 27 kecskeméti kísérlettel szemben. A vendégek húzóemberei jobban játszottak és különösebb izgalmak nélkül hozták el a két bajnoki pontot a jászságból.

A JKSE legjobb dobói: Miller 20/3, Alekszandrov 16/6, Staten 12.
A KTE legjobb dobói: Wittmann 21/6, Djeraszimovics 20/6, Karahodzsics 17/6.

 

Sopron KC - OSE Lions 61-82 (15-18, 16-27, 21-20, 9-17)

Vérszegény soproni performansz. Különösebb magyarázatot nem igényel az SKC játéka, a két 1-4-gyel álló csapat derbijén az első perctől érződött, melyik akarja jobban a győzelmet. 12-4-gyel nyitott az OSE, és szűken be is húzta az első játékrészt, a másodikban azonban már állva hagyta az újonc a Sabáli-legénységet – a Mohácsi – Abell – Bozovic trió vezette oroszlányiak tíz pont fölötti előnyt építettek ki a sokat egyénieskedő soproniakkal szemben, 19-29-nél már hét eladott labdánál és 1/9-es triplamutatónál jártak a hazaiak. A félidő előtt tetézte az SKC bajait Pitts technikaija, ami egy Mohácsi-trojkával „fűszerezve” 45-31-es OSE-vezetést eredményezett a nagyszünetre. Hamar kialakult a húszpontos differencia is, bár 40-62 után egy 10-0-s rohammal felcsillant némi remény a soproniak számára – ez azonban nem bizonyult tartósnak, mert a harmadikhoz hasonlóan a negyedik játékrészt is 6-0-val indította az OSE. Végül nem is forgott veszélyben a vendégek sikere, akik így mindkét győzelmüket idegenben könyvelhették el eddig – valami nem működik a Sopronnál, ez világosan látszik. Sabáli Balázs a múlt heti nyilatkozata után most ismét nem rejtette véka alá véleményét...

Csapatjáték nélkül nem lehet. 18 eladott labdára mindössze 7 soproni gólpassz jutott, ez még akkor is erős szám, ha tudjuk, hogy a JKSE-től igazolt Pitts legfőbb erénye nem a játékszervezés. Most pontokkal sem tudta pótolni ezt az amerikai hátvéd, 20 perc alatt 8 egységgel (és egyetlen assziszttal) zárt – ám a 21 pontig jutó Thompson kivételével a többi légiós még ennél is gyengébb volt, a Rivers – Jones duó például összesen szerzett hetet. Hazai közönség előtt nem mutatott jól ez a 61 dobott pont, de ne vegyük el az OSE érdemeit sem, Illés, Bozovic, Rizvic és Mohácsi is jókor tolták meg csapatuk szekerét, több lábon állt az oroszlányiak gépezete, megérdemelt sikert arattak. Említsük meg, hogy a nap közben bejelentett új légiós, Hayes is debütált az Oroszlánynál, egyelőre csak hét percet játszott, két pont, két lepattanó és három fault került a neve mellé.

A Sopron legjobb dobói: Thompson 21/3, Supola 13/3, Pitts – Rivers 8-8.
Az OSE legjobb dobói: Rizvic 19/6, Bozovic 16, Illés 16/6.

 

Alba Fehérvár - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 82-95 (15-20, 16-30, 26-18, 25-27)

Egy félidő alatt letudta a bajnok. Benke, Hooker és Reddic révén másfél perc alatt 8-0-lal nyitott a Falco, megadva az alaphangot a rangadóhoz. Guyton két triplával felelt, de a sárga-feketék játszottak fölényben az első tíz perc során. A második felvonásban aztán pontokra is váltották ezt a fölényt, a teljesen lefagyó fehérváriak négy pontja ellenében 23-at szórtak, 43-19-es előnyre téve szert – az eredményes támadójátékot stabil védekezéssel kombinálta az Okorn-legénység. Bár a nagyszünetre épphogy „belógott” húsz alá az Alba, nem fenyegette veszély a címvédő vezetését, a vendégek akarata érvényesült a pályán. A térfélcserét követően többször is visszajött tíz pontra a fehérvári alakulat, Govens és Ljubicsics is távolról köszönt be, majd Csupkovics is bekapcsolódott a pontgyártásba. A vasiak első húsz percben látott lendülete valamelyest megtört, a záró felvonásra fordulva gyakorlatilag megfelezte korábbi tetemes hátrányát az Alba – így is volt még persze bőven mit ledolgoznia Jesus Ramirez együttesének. A negyedik negyedben azonban újra sebességet váltott a címvédő, Perl és Váradi vezérletével három perc alatt 15-re növelte vezetését a Falco. McDuffie igyekezett vállára venni a házigazdákat, de Perl újabb távoli találata gyakorlatilag eldöntötte a találkozót – a hajrára nem maradt már elég tűzerő a székesfehérváriakban, hogy szorosság tegyék a derbit. Jól játszva, csaknem 100 pontot dobva, 10/25-ös triplamutatóval aratott újabb sikert a vasi együttes, és továbbra is veretlen a honi pontvadászatban.

Tisztes helytállás. A csapatok jelenlegi formáját elnézve a vendégek tűntek esélyesebbnek, és igazolták is a papírformát – Hooker 20 ponttal húzta a csapatot, de többen is jó teljesítményt nyújtottak. Benke Szilárd 24 perc alatt -15-ös +- értéket hozott, ami nem festett jól, de belefért a sárga-feketéknek, mindenki hozzá tudott tenni a diadalhoz. Hazai oldalon Guyton, Csupkovics, Ljubicsics és Govens is jó volt bizonyos időszakokban, de ez most ennyire volt elég a szombathelyiekkel szemben – mélyebb a címvédő kerete, és ez a pályán is megmutatkozott.

Az Alba legjobb dobói: Guyton 20/9, Ljubicsics 16/6, Csupkovics 14/6, Govens 14/3.
A Falco legjobb dobói: Hooker 20/6, Washington 15/6, Perl 12/6, Filipovity 12/6, Reddic 12.

 

Pécsi VSK-VEOLIA – DEAC 88-76 (26-15, 21-18, 17-26, 24-17)

Döcögősen, de megvan az újabb pécsi diadal. Villámrajtot vett a mindeddig veretlen, tavalyi bronzérmes mecsekaljai együttes a Lluis Costát és Isaiah Armwoodot nélkülöző DEAC ellen, az Aiken – Smith duó pontjaival gyorsan 16-6-os előnyt épített ki Csirke Ferenc gárdája. 2/12-vel kezdett mezőnyből a hajdúsági gárda, lassan vették fel a mérkőzés ritmusát a vendégek, az első felvonást 25-16-ra nyerte a már ekkor 9 gólpasszt „szétosztó” Pécs. A folytatásban már mutatott életjeleket Kovács Adrián legénysége is, főleg Tóth Ádám volt elemében, aki 12 pontját 6/7-es mezőnymutatóval hozta össze. Rajta kívül azonban egyelőre nem akadt vezér a vendégeknél, így 47-33-at mutatott a nagyszünetben az eredményjelző – váltania kellett a DEAC-nak. Boriszov és Polyák révén agilisabban is jött ki a második félidőre a debreceni együttes, Somogyi Ádám duplájával egészen 62-59-ig sikerült ledolgoznia hátrányát a vendégcsapatnak. Teljesen nyílt lett az összecsapás a záró tíz percre fordulva, Tóth Ádám kosarával mindössze egyetlen pont maradt a baranyai előnyből (64-63). Egy 6-0-s futással stabilizálta a helyzetet a PVSK, majd Ruják szórt egy távolit. Vészesen fogyott az idő, Smith pontjaival újfent tíz körülire nőtt a differencia, Aiken visszatett támadópattanója pedig el is döntötte a derbit. Boriszov hármasa már csak a végeredmény kozmetikázására volt elegendő – lassú kezdés után visszajött a meccsbe a DEAC, de fordítania nem sikerült, így továbbra is veretlen az idei idényt (is) remekül kezdő, Quincy Diggst ezúttal is nélkülöző pécsi gárda.

Pontosabb volt a PVSK. Bár triplamutatóját egyik csapat sem teszi ki az ablakba (6/21 pécsi, 5/29 debreceni oldalon), összességében 53%-kal dobtak a hazaiak, szemben a cívisvárosiak 41%-ával – ez, na meg a Smith – Csirics duó remek játéka jelentette a különbséget a felek között. Tóth Ádám 23 pontos, 11 pattanós dupla-duplája megsüvegelendő, a fiatal Somogyi is berámolt 13 egységet, de többen is gyengébben teljesítettek a tőlük megszokottnál – Manigat például 1/7-tel zárt, ez pedig most nem fért bele egy ilyen erős ellenféllel szemben, mint a mecsekaljaiak.

A PVSK legjobb dobói: Smith 24/6, Csirics 20/3, Ruják 12/3.
A DEAC legjobb dobói: Tóth Á. 23, Boriszov 15/3, Somogyi 13/3.

 

Szolnoki Olajbányász - Kaposvári KK 75-69 (19-18, 21-18, 19-18, 16-15)

Sok lábon állt, a végén jobb volt az Olaj. Idén először léphetett pályára Juhos Levente, aki így most debütált a Szolnokban és Dragan Alekszics nem is vacakolt sokat, azonnal berakta a kezdőbe a kaposvári nevelésű magasembert - aki azonnal lehúzta az első lepattanóját, kiosztotta az első gólpasszát, majd az első blokkját is. Juhos végül jól mutatkozott be a szolnoki közönségnek (6 pont, 7 lepattanó, 2 gólpassz, 1-1 labdaszerzés és blokk, 19 perc), a Szolnokban pedig végül mindenki hozzátette a magáét, Jones vállalta a legtöbbet, Smith "etette" leginkább a többieket, az öt légiós dobott 59 pontot, Tóth Norbert is hasznosan szállt be, Kovács Péter 2/3 triplával szólt hozzá, úgyhogy elég sok mindenkire támaszkodhatott a társaság. A kezdeti bizonytalankodás után aztán gyakorlatilag végig vezetett is a gárda és bár eldönteni nem tudta a mérkőzést, de így is volt már nyolc, majd később tíz, illetve tizenegy pontos előnyben is - a KKK mindig visszajött, de a Szolnok nem adta ki a kezéből a vezetést. 69-69 volt az utolsó pillanat, amikor még egálra állt a meccs, ám az utolsó két percben három kulcsfontosságú támadópattanóval, jó védekezéssel végül meg tudta nyerni az összecsapást Dragan Alekszics csapata, a végjátékban pontosabban és agresszívebbnek bizonyultak a hazaiak, ez pedig szoros győzelmet ért számukra - az utolsó hat pontból négyet Morant jegyzett, ő idei egyik legjobb meccsét játszotta. 

Közel járt a KKK. Két győzelem után, javuló formában érkezett meg a Tiszaligetbe a Kaposvár és jól is kezdte a meccset, öt perc alatt hat pontot kapott, de aztán az Olaj feljavult, beestek a triplái és átvette az irányítást - vezetett már nyolc ponttal is, végül csak négy volt közte a nagyszünetben. Innentől a somogyiak rohantak az eredmény után, a harmadik negyed elején kiegyenlítettek, amire jött egy 10-0-s szolnoki futás, a negyedik játékrész 59-54-ről indult, majd ebből lett 67-56, de még innen is visszajöttek a vendégek és bő három perccel a vége előtt 69-69-nél megint egálra hozták a derbit. Itt labdájuk volt ahhoz, hogy fordítsanak, majd ahhoz, hogy egyenlítsenek, de a kiélezett végjátékot idén már nem először nem tudták megnyerni - támadópattanókat engedtek, clutch dobást hibáztak, eladták a labdát, úgyhogy be kellett érniük a tisztes helytállással. Egyénileg Rashun Davist mindenképpen emeljük ki, aki legutóbb eldöntötte a Sopron elleni meccset, most pedig sokáig egymaga tartotta életben csapatát (27 pont, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés, 5/8 tripla), hiszen rajta kívül senki nem jutott tíz pont fölé a vendégeknél - így is végig partiban voltak, minden esélyük megvolt a sikerre, de a pontot nem tudták feltenni az i-re, úgyhogy 2-4-gyel folytatják a bajnokságot. 

Az Olajbányász legjobb dobói: Morant 15, Tucker 13/9, Jones 13/3
A Kaposvár legjobb dobói: Davis 27/15, Lalic 10, Hendlein 9/3

 

Egis Körmend - Naturtex-SZTE-Szedeák 96-84 (24-26, 23-14, 27-20, 22-24)

A második félidőben elrohant a Körmend. Az első negyedben csak "kapaszkodott" a vasi alakulat és ez a mérkőzés szűk egy félidőn keresztül bizony abszolút kiegyenlített volt, fej-fej mellett haladtak a csapatok - mindkét gárda remekül dobott és egyik sem tudott meglógni. A nagyszünet előtt aztán egy 7-2-es futással zárt és hétpontos előnybe került az MTE, ezzel lélegzethez jutott, a fordulás után pedig hamar eldöntötte a küzdelmet: 49-45 után egy 14-3-as körmendi futás következett és az itt megszerzett előnyt végig is vitte a folytatásban a gárda. Innentől már kényelmes előnyben játszhatott Matthias Zollner csapata, Varnado (19 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 8/10 mezőnyből), Turner (16 pont, 12 gólpassz, 3/3 tripla) és Taylor (15 pont, 13 lepattanó) egyéni remeklése mellett a csapatszinten bevert 15/26 (!) triplát is említsük meg a részükről, elképesztő dobófesztivált rendeztek, Edwards 3/3, Ferencz 3/5, Kastrati 2/4 hármast bombázott be, volt 25 gólpasszuk és 58,5%-kal tüzeltek mezőnyből - az említett futás után nem forgott veszélyben a győzelmük, csak a különbség volt kérdéses. 

Ennyit bírt a Szeged. Az első negyedben mind a hat pályára lépő vendégjátékos kosarat szerzett, 66,7%-kal dobtak 26 pontot és bár a második játékrészben már visszaestek, még ott is közel voltak ellenfelükhöz - Asbury 17 pontnál és 8 lepattanónál tartott a nagyszünetben, vele nem tudott mit kezdeni a Körmend. A harmadik negyedben bekövetkező hazai futásra azonban már nem érkezett válasz, ugyan támadásban továbbra is jó volt a Szedeák, de védekezésben nem tudott annyit szigorítani, hogy lelassítsa a vasiakat - hiába az 50% feletti mezőnymutató, 84 dobott ponttal sem lehetett most meccset nyerni. A bravúr nem jött össze, pénteken viszont hazai pályán, a DEAC ellen javíthat a gárda, hasonló dobóformával biztos, hogy lesz rá esélye. 

A Körmend legjobb dobói: Varnado 19/9, Turner 16/9, Taylor 15
A Szedeák legjobb dobói: Asbury 21, Krapic 19/6, Miliszavljevics 15/6

 

Atomerőmű SE - Zalakerámia-ZTE KK 94-70 (24-21, 22-11, 24-20, 24-18)

Hősiesen küzdött a vendéggárda. A ZTE két légiósa, Ubilla és Johnson pár napja szenvedett autóbalesetet, végül egyikük sem állhatott a csapat rendelkezésére. Nagy iramban kezdődött a találkozó, a ZTE készült is erre, centerüket, Agafonovot csak a cseresorból vetették be, inkább egy alacsonyabb, de gyorsabb ötössel próbálkoztak. Ez jó döntésnek bizonyult, gond nélkül tartották ellenfelüket az első negyedben - Williams volt elemében pontszerzésben, hátul pedig mindenki kapart, jól szedték a lepattanót. A második negyed elején kiütközött, hogy szűkebb rotációval, kevés kreáló játékossal rendelkezik a ZTE, nem igazán találták a ritmust támadásban, és sokszor az üres helyzetek is kimaradtak, a rutinos spílerek is rontottak, ráadásul sok labdát el is szórtak. A második félidőben sem adta fel a zalai gárda, Williams magára talált, Gulyás és Szabó is többször jól szólt hozzá, Simon Kristóf pedig rengeteg faultot harcolt ki, azonban még egy extra kellett volna a közelebb lopódzáshoz, illetve az sem könnyítette meg a dolgukat, hogy a 27. percben Szabó Zsolt összeszedte a 4. személyi hibáját. Itt elkezdett nyílni az olló, a fáradó, foghíjas vendégek egyre nehezebben tudták tartani a lépést, a negyedik negyedben pedig kicsit össze is zuhantak - most nyolc napjuk lesz rendezni a soraikat, jövő héten a PVSK érkezik majd Zalába. 

Lerendezték az ASE amerikai hátvédjei. A Paks is inkább tapogatózott a mérkőzés elején, hogy a két hiányzó távollétében hogyan áll fel a ZTE, a hazaiak Evans 12 pontjára támaszkodtak az első 10 percben - az itt megszerzett három pontos előny lehetett volna több is, ha nem 3/7-tel büntetőztek volna. A második negyedben Faust lépett fel, minden fajtából szerzett kosarat, az ő parádéjával hamar tíz pont fölé tornázta a különbséget az ASE, majd a visszatérő Evans is sorra szerezte a pontokat, a két amerikai hátvéddel nem nagyon tudtak mit kezdeni a vendégek. Az ASE azt is elbírta, hogy több magyar fiatal játékos is pályára került a rotációban (Coleman még nem játszhatott), többször tudtak futni, és 15 pont körüli kényelmes előnyt építettek ki. Fordulás után sem nagyon változott a játék képe, az sem okozott gondot, hogy Lóránt és Jackson a lepattanók mellett a faultokat is gyűjtögette, Evans és Faust továbbra is jól játszott, Valerio-Bodon második tripláját is bevágta, hátul pedig jól zárt a retesz - nyugodtan játszva magabiztosan őrizték, sőt növelték előnyüket. A negyedik negyed már formalitás volt, Kovács és a 10 pontig jutó Valerio-Bodon vezetésével örömjátékot mutatott be a Atomerőmű - legközelebb Kaposváron sorozatban harmadik győzelmüket célozhatják meg. 

Az ASE legjobb dobói: Evans 29/9, Faust 20/6, Lóránt 11.
A ZTE legjobb dobói: Williams 20/12, Szabó 14, Gulyás 8/6, Djuric 8.

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus