Sopronban diadalmaskodott a Paks!

Az utóbbi időben szépen magára találó Jarrod Jones vezetésével nagy csata után tudta bevenni a Sopron várát az alapszakasz-győztes Paks a felsőházi középszakasz ma esti rangadóján a 20-at szóró Boriszov húzta Sabáli-legénység bánatára.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, Felsőházi Középszakasz, 7. forduló

Sopron KC - Atomerőmű SE 74 - 77 (17-20, 22-14, 21-26, 14-17)
Sopron, MKB Aréna
V.: Papp P., Farkas G., Jakab L., (Benczur)

Sopron: Ruják 5/3, Thompson 7, Boriszov 20/3, Dénes -, Barovics 10.
Csere: Tóth G. 6/6, Thomas 15/3, Takács 5/3, Trepák 6/6. Vezetőedző: Sabáli Balázs

Paks: Vaughn 15, McGruder 11, Körtélyesi 2, Szabó Zs. 11/3, Jones 22.
Csere: Baki G. 3/3, Medve 4, Kovács Ák. 6/6, Eilingsfeld -, Tóth Ád. 3. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics
 
Körtélyesi Gergely könnyed ziccerrel a a Paksnak szerzett vezetést, Milos Boriszov büntetőkkel egyenlített. A Paks kezdett nyugodtabban, görcsösen játszott, kapkodott támadásban a Sopron. Jarrod Jones vezérletével egy 6-0-s rohammal megugrott az ASE, a Sopron a 4. perc elején szerezte első mezőnykosarát, Ruják András betöréséből. A négyes poszton a két szombathelyi nevelésű játékos párharcát kezdetben Szabó Zsolt nyerte Dénes Gáborral szemben. Ez utóbb helyére Tóth Gergely érkezett, s azonnal beköszönt egy triplával, tűzbe hozva a hazai közönséget. Ez sem lendítette át az idegességen, a görcsösségen a hazaiakat, az ASE viszont Rodney McGruder és Jones újabb villanásaival 8 ponttal meglépett - időt kért Sabáli Balázs.  Utána Filip Barovics villant hazai részről, zónára állt át a Sopron. Takács Norbert labdát szerzett, aztán Ruják majd Trepák Zoltán is triplát dobott, másfél perc alatt ledolgozta hátrányát a Sopron.  Az utolsó szó azonban a negyed végén egy dudaszóra dobott Kovács Ákos-tripla formájában a paksi csapaté volt.

Tovább "zuhogott" a triplaeső, a második 10 perc Thomas Jermaine hármasával kezdődött. Tóth Ádám küzdött nagyot 3 pontért, támadó pattanó utáni kosarára a bónusz büntetőt is beemelte. Thomas és Barovics villanásaival a 13. percben a találkozó során először átvette a vezetést a hazai csapat. Sőt, Trepák újabb triplája után 4 pontra nőtt a Sopron előnye. Alacsony szerkezetre váltott a Sopron, az ekkor négyest játszó Boriszov használta ki mozgékonyságát Szabóval szemben. Felállt védelem ellen szenvedett ekkor a Paks, egy indításból Vaghn faragott a vendégcsapat hátrányán - Takács azonnal felelt rá hárompontossal - 10-2-es futást mutatott be a negyed közepén a Sopron. A paksi támadások a szervezett soproni védekezésen haltak el, a hazai játékosok kétszer is lépéshibát vétettek. Dzunics érthető időkérése után szép Szabó-Jones alley-oop akciót vezetett az ASE. Egy soproni kontra Barovics lépéshibáján "csúszott el", majd egy lépésgyanús paksi esetet a hazai pad vitatott - technikait kapott. Felforrósodott a hangulat a nézőtéren, de a tüntetést felváltotta Boriszov triplájánál az üdvrivalgás. Szünetben 5 ponttal vezetett a Sopron.

Boriszov szép duplájára Kovács felelt mutatós hármassal a második félidő elején. Hamar, két és fél perc elteltével bónuszba került büntetőzhetett a hazai csapat, s Boriszov biztos kézzel végrehajtott büntetői egy 6-0-s hazai rohamot és 10 pontos SKC vezetést eredményezett. Jones pozíciójátékból, Szabó pedig triplával hamar megfelezte az ASE hátrányát. Thomas ugyan villant, Boriszov pedig büntetett, de a Paks ekkor minden akcióját kosárral fejezte be, McGruder találatával 3 pontra jött föl. A Sopront Tóth próbálta triplával átlendíteni a kisebb holtponton, ám Medve előbb Jones-nak adott remek labdát, majd két büntetőt értékesített. Ebben az időszakban mindkét csapat több lepattanót szerzett vissza ellenfele palánkja alatt, a Sopron Boriszov remek megmozdulásai révén tartotta pár pontos előnyét. Jones blokkolta Trepák közeli kísérletét. Vaughn értékesített egy büntetőt, majd Baki triplájával 2-re jött föl a Paks. Triplára távoli dupla volt a válasz. Takács talált be. A szakasz végén Vaghn és Medve révén ledolgozta hátrányát a Paks, döntetlenről kezdődött a záró 10 perc.

Ennek elején közel 2 percig nem esett kosár - annál nagyobb volt a harc, a küzdelem. Barovics révén a hazaiak mozdultak el előbb a 60 pontról, majd az addig szinte észrevétlen Tompson villant betörés után - a bónuszt kihagyta. Jones támadó pattanó után felezte meg az ASE hátrányát, majd újabb kosarat szerzett, ő viszont a plusz büntetőt is bedobta - fordított az ASE. Thompson előbb 1 büntetőt értékesített, majd miután Thomas labdát szerzett Vaughn-nal szemben, a támadás végén betörésből bravúros találattal ismét a hazaiakat juttatta előnyhöz. Vaughn büntetői után újból egál lett. Mindkét oldalon több akció  végződött "pontatlanul", Szabó büntetői után a Paks vezetett, Barovics saját rossz dobása után a lepattanót visszapöckölve egalizált. Vaughn előbb 1, majd Takács eladott labdája után 2 büntetőt dobott be. Thomas duplája után a szinte tarthatatlan Jones szerzett kosarat. Boriszov ekkor csak egy büntetőt dobott be, majd Vaughn bravúros, lepördülés után szerzett kosarával 4 pontos vezetéssel fordult az utolsó percre az ASE. Négy kisemberrel jött ki a Sopron,Dzuncs is azonnal váltott. A Előbb Thomas, majd a lepattanót megszerző Barovics dobása is kimaradt, az időt "ölő" ASE pedig nem dobott kosárra 24 másodperc alatt. 16-tal a vége előtt Barovics mindkét büntetőjét bedobta, 2-vel "ment" ekkor a Paks. Jött a gyors szabálytalanság Jones-szal szemben. aki a második büntetőt dobta be. A közönség felállva próbálta a hosszabbítást jelentő triplába belehajszolni a hazaiakat, ám előbb Trepák, majd a messzire kipattanó labdából Thomas kísérlete is cél tévesztett, így a óriási csatában paksi siker született. 

Sabáli Balázs: - Gratulálok a Paksnak, egylabdás meccset nyert meg. Legutóbb nagyon kikaptunk tőlük itthon, tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz. Az első félidőben dobott hét triplánkra szünet után tizenkét kísérletből csak egyszer találtunk be távolról, és ez a Paks érdeme is, jól védekezett. Thomasnak sérülten is játszani kellett, Dénes Gabi lázas volt. Rossz így kikapni, de ugyanezzel a hozzáállással megyünk tovább, szerdán jön az újabb rangadó az Alba ellen .- megpróbálunk javítani.

Dzunics Braniszlav: - Tipikus egylabdás végjáték-meccs volt. Az első félidőben gondot jelentett, amikor Boriszov a négyes poszton játszott, szünet után ezt tudtuk javítani. Ebben a győzelemben a szerencsének is volt szerepe, a végén mellénk állt, két nagyjából egyforma erősségű csapat jó és izgalmas mérkőzésén.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus