Sopronban sem kapta el mumusát az Alba

Mumusa, a Sopron otthonába látogatott a bajnoki címvédő és ebben a szezonban magát az Európa Kupában is megmérettető Alba Fehérvár és most sem tudott idegenben nyerni Carlos Frade tartalékos csapata a Boriszov vezette rivális otthonában.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, Felsőházi Középszakas, 7. forduló

Sopron KC (5., 3-4) - Alba Fehérvár (4., 2-5) 72 - 60 (29-13, 15-18, 10-19, 18-10)
Sopron, MKB Aréna
Játékvezetők: Benczur T., Frányó P., Bognár T., (Várhalmi)

Sopron: Thomas 15/9, Thompson 6, Boriszov 30/12, Dénes 9/6, Barovics 3.
Csere: Trepák -, Ruják A. 9/3, Tóth G. -, Takács N. -. Vezetőedző: Sabáli Balázs.

Alba Fehérvár: Hobbs 6, Moore 12, Juhos -, Tóth N. 5, Somogyi 7.
Csere: Barone 15, Tóth P. 13/3, Supola 5/3, Oláh -. Vezetőedző: Carlos Frade.

Jonathon Thompson kosarára a magas szerkezetben kezdő fehérvári csapat legmagasabb játékosa, Somogyi Gergely felelt. Több rontott támadás után Dénes Gábor átadása Filip Barovicsot találta üresen a vendégek palánkja alatt, a montenegrói a hazai közönség örömére nagyot zsákolt. Állva hagyta ellenfelét a Sopron, 8-2-nél kénytelen volt időt kérni Carlos Frade. Utána azonban Thomas Jermaine is beköszönt, majd az Alba hármas cseréje után Thomas triplájával egy 11-0-s száguldást bemutatva 10 pont fölé nőtt az ismét remekül kezdő SKC előnye. Braydon Hobbs faragott a bajnok hátrányán egy kosár plusz büntetős akcióval. A negyed közepén a Sopron triplákkal - Thomas mellett Dénes és Milos Boriszov is betalált távolról - az Alba pedig szintén hármasával szerezve a pontokat, kosár plusz büntetős akciókkal, s Tóth Péter hármasával haladt - állandósult az SKC 10 pont körüli vezetése. A negyed vége egyértelműen a hazaiaké volt, Dénes triplája majd Thompson kosara után 16 ponttal vezetett 10 perc után az SKC.

Kyle Barone zsákolásával kezdődött a második 10 perc, amelynek elején, ahogy a Szolnok ellen, most is megtört a Sopron lendülete. az Alba Barone vezérletével 8-2-vel kezdte a negyedet, s 10 pontra feljött. Thomas próbálta átlendíteni a holtponton a hazaiakat. Sikerült is neki, hiszen a negyed közepén Ruják András és Boriszov triplájával visszaállt az első negyed utáni 16 pontos különbség. A fehérváriakat Barone mellett Tóth P. próbálta versenyben tartani. A félidő végére esett a színvonal, sok volt a hiba, Thompson büntetőket rontott. Szünetben 13 ponttal vezetett a Sopron.

Szünet után közel 3 percig nem esett kosár, az első pontok két büntető formájában Barone nevéhez fűződtek. A hazaiak számára "bedeszkázták" a gyűrűt, de a fehérváriak sem jeleskedtek. Hobbs kosarával 10 ponton belülre került az Alba. Takács Norbert büntetőkből sem talált be, Ramone Moore viszont magára talált, kosaraival 5 pontra jött föl az Alba. Az első hazai pontot egy büntetőt értékesítve Barovics szerezte. Moore megállíthatatlan volt, de Boriszov a 6. perc végén megszerezte az SKC első szünet utáni mezőnykosarát.  A negyed hajrájában Ruják volt az első soproni részről, aki mindkét büntetőjét bedobta, de Supola triplájával 3-ra feljött az Alba. A negyed hajrájában Thompson villant, s Boriszov sem hibázott a vonalról. A végén  felforrósodott a hangulat, technikait ítéltek a soproni pad ellen. Hobbs majd Somogyi is csak 1-1 büntetőt dobott be, a záró szakaszra 4 pontra csökkent a hazai előny.

Ezt felezte meg hamar Hobbs. Elkeseredett küzdelem folyt a pályán, két pont nélküli perc elteltével Tóth Noirbert révén egalizált az Alba. Ahogy a harmadik, a negyedik negyed elején is percekig nem tudott kosarat szerezni a Sopron, sorra maradtak ki a hazai hárompontos dobások. A negyed közepén Boriszov újra a Sopronnak szerzett vezetést, Tóth P. azonnal egalizált.Soproni időkérés után Moore a fehérváriaknak szerezte meg a vezetést, Boriszov egyenlített, majd Thomas közeli kosarával visszaszerezte a vezetést az SKC. Moore rossz középtávoli dobása után a fehérvári pad kapott technikait,  Boriszov pedig büntetett. A labda a Sopronnál maradt, Thomas pedig - hazai szempontból a legjobbkor - bedobta a második félidőben az első hazai triplát. A vége a mezőny legjobbjának, Boriszovnak a jutalomjátéka volt, az utolsó percben két duplát meg egy triplát vágott a montenegrói, s végeredményben simának látszó, 12 pont különbségű győzelmet aratott az SKC - de bő 2 perccel a vége előtt még 58-56-ra az Alba vezetett...A végén a bajnokcsapat technikaija is kellett a 16-3-as fergeteges hazai hajrához.

Sabáli Balázs: - Ismét extra dobóformával kezdtük a meccset. Ez, a negyven percen át tartó jó védekezésünk kellett a sikerhez, valamint végén Thomas és Boriszov néhány extra egyéni megmozdulása. A jó támadójáték megint csak egy félidőn át tartott. Szünet után egyik csapat sem engedte kibontakozni a másikat.

Carlos Frade: - A Sopron remekül kezdett, mi pedig katasztrofálisan, ekkora hátrányból nagyon nehéz nyerni. Az tetszett, ahogy szünet után játszva feljöttünk és megteremtettük az esélyt akár a győzelemre is. A végjátékban a játékvezetőkre úgy érzem, hatott kicsit a közönség nyomása, de ennek ellenére megérdemelten nyert a kitűnő soproni csapat.

Fotó: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus