Szegedi győzelemmel indult az A-csoportos szezon

A második félidőben került fölénybe a Szedeák - parázs lett a vége - vereséggel debütált az élvonalban a DEAC. 

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, alapszakasz, első forduló

DEAC - Naturtex-SZTE-Szedeák 66-78 (16-16, 17-19, 15-19, 18-24)

DEAC: Jones 15, Lilov 12/3, Molnár 13/3, Lajsz 4, Armwood 16.
cserék: Omenaka 3, Velkey -, Kósa 3/3. 

Szedeák: Boltics 20/3, Fortune 9/3, Csirics 18/9, Juhos 8, Sulovics 8.
cserék: Kovács Á. 10, Vágvölgyi 2, Wirth 3/3.

A statisztika ide kattintva megtekinthető!

A mérkőzés a játékvezetők késése miatt néhány perces késéssel indult és elég hektikus játékot hozott az első negyedben. A Bognár Kristófot és Farkas Attilát is nélkülöző hazaiak nagyon rosszul céloztak, 0/5 triplával és 0/4  büntetővel zárták az első játékrészt, de így sem kerültek hátrányba, Jones és Molnár hozta a pontokat, főleg közelről. A Szedeák elsősorban a Csirics-Sulovics kettősre épített elöl, előbbi kinti dobásokkal és a társak kiszolgálásával, utóbbi a palánk alatti munkával (8 pont, 7 lepattanó félidőben) igyekezett segíteni. A pontok összességében nem potyogtak és egymás elől nem tudtak meglépni a felek a nagyszünetig - érdekesség, hogy Ivan Lilovot kiválóan (2 pont, 0/3 tripla) hatástalanította korábbi csapata. Hozzá kell tenni, hogy mindkét oldalon rengeteget játszottak a kulcsemberek, Sulovics pontosan 20, Boltics 18, Csirics 17, Fortune 16, a túloldalon Lilov és Jones 19-19, Molnár pedig 17 percet töltött parketten.

A fordulás után is folytatódott az "egy ide, egy oda" játék és továbbra is botrányosan dobtak kintről a csapatok - az első percek a Debrecenről szóltak inkább, de a harmadik negyed végén átvette az irányítást és a vezetést is a Szedeák. Az ebben a játékrészben nyolc pontot szerző Juhos, valamint a stabilan teljesítő Boltics vezetésével meg is léptek a vendégek, a hazaiak vezérei (Jones, Lilov, Molnár) teljesen megálltak, ebből pedig egy 10-1-es Szedeák-futás sült ki. A záró etapban Csirics két kosarával tíz pont fölé nőtt a távolság, innen pedig már nem volt visszaút, a Szedeák lemenedzselte a hátralévő időt Boltics (20 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 7 kiharcolt fault) és Csirics (18 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) vezetésével. A túloldalon Jones a teljes második félidőben egyetlen kosarat szerzett, Molnár a szünet után rögtön dobott két kosara után nem talált már a gyűrűbe, Lilovnak pedig végig nehéz dolga volt (12 pont, 7 mezőnykísérlet, de hasznos mezőnymunka, 8 lepattanó, 5 gólpassz), ezt nem bírta el az újonc - összességében szörnyű triplázással, gyenge büntetőzéssel és elveszített lepattanózással kapott ki a Debrecen. 

A mérkőzés hajrájában egyébként egy durva jelenet játszódott le, Armwood sózott oda egy óriásit Bolticsnak és technikai problémák miatt hosszú percekig állt a játék - a végén folyamatosan jöttek a büntetők, de nem tudott közelebb jönni a DEAC. 

Berényi Sándor, DEAC: Először is szeretnék gratulálni az ellenfelünknek, megérdemelten nyertek. A mérkőzés kulcsa a két sérülés mellett az volt, hogy Ivan Lilovot jól ismerték, és nagyszerűen felkészültek belőle, kevés üres helyzete volt. A hiányzók miatt kényszerpályán mozogtunk, és ez a szerkezetünkre is rányomta a bélyegét. Az egyetlen esélyünk a labdaszerzésekből való gyorsindulások lettek volna, de sajnos ez most nem sikerült. Nehéz helyzetben vagyunk, de a jövőheti Paks elleni mérkőzésre igyekszünk többet gyakorolni a különböző szerkezeti felállásokat.

Andjelko Mandics, Szedeák: Tipikus első mérkőzés volt, nagyon küzdelmes meccs volt. Azt már a beharangozóban is mondtam, hogy nagyon veszélyes dolog az újonc ellen, idegenben kezdeni, nehéz meccsre számítottam és így is lett. A dobószázalék mindkét oldalon nagyon gyenge volt, és itt most az üres dobásokról beszélek. A Debrecen nagyon sok büntetőt hibázott, ami egy ilyen szoros találkozón végzetes. Büszke vagyok a srácokra, mert voltunk 5-6 pontos hátrányban többször is, de igazi csapatként küzdve fel tudtunk állni. A DEAC-nak sok sikert kívánok a folytatásban.

nyilatkozatok: debka.hu
fotó: Rónási Márton

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus