Szolnok - Sopron: A Magyar Kupa idei döntője

A Zsíros Tibor Magyar Kupa idei nyolcasdöntőjének utolsó napjához érkeztünk, az utolsó találkozó pedig természetesen a döntő lesz, amelyet idén a tavalyi ezüstérmes Szolnoki Olaj KK, illetve az elődöntőben a bajnokság első helyezettjét legyőző Soproni KC együttesei vívnak majd egymással. Hogy érvényesül-e az erre a hétvégére várt papírforma vagy bombameglepetésre Sabáli Balázs együttese nyer, az este 20:45-től kiderül, de lássuk, mi történt eddig a két csapattal, és mi várható a fináléban!

Zsíros Tibor Magyar Kupa, döntő
Szolnoki Olaj KK - Soproni KC    2014.02.08., szombat - 20:45
(TV - DIGI Sport 2, 20:30)

A Szolnok egészen kiváló formában érkezett a csütörtöki kupanyitányra, és az első negyedet leszámítva folytatni is tudta azt, amit két hete, a Krka Novo Mesto ellen elkezdett - könnyedén nyert megyei riválisa, a Fortress-Jászberény ellen (88-61). Tegnap a több meghatározó játékosa nélkül felálló vagy őket éppen pihentető KTE-Duna Aszfalt volt Dragan Alekszicsék ellenfele. Felejthető mérkőzésen, szoros első félidőt követően a második 20 percben magabiztosan tartotta előnyét az Olaj, túlságosan nagy megerőltetés nélkül jutottak be a döntőbe (64-53).

A másik ágon jóval nagyobb volt a csata. A Sopron egy hullámzó találkozón, a harmadik negyed után hátrányból fordítva győzte le a Kaposvárt (78-73) - egy héten belül másodjára. Tegnap az ASE ellen nagyon gyorsan 15 pontos hátrányba kerültek Sabáli Balázsék, ám a zónavédekezésnek, és a hibátlanul játszó Filip Barovicsnak köszönhetően a végjátékban megfordították az összecsapást, legyőzték az alapszakaszelsőt (66-63).

Egy ilyen lebonyolítású torna esetében a harmadik napon már nem igazán az erőviszonyok számítanak - azok alapján, ahogy eddig is minden meccsén, a Szolnok az egyértelmű esélyes, nekik kellene el-, illetve visszahódítani a kupaserleget, hiszen a Sopronnál is jobb, mélyebb, jobban rotálható állománnyal rendelkeznek.

Itt azért meg kell jegyezni, hogy az SKC messze a legjobb szerkezetű, legerősebb állományú együttes, akivel a hétvégén találkozik az Olaj, hiszen a Wittmann és Djeraszimovics nélkül felálló, Jovanovicsot 3 perc erejéig játszató Kecskemét inkább hasonlított ificsapatra, mint kupaelődöntősre, míg a Jászberény nagyon komoly gondokkal küszködik most már hónapok óta, a szerkezete nagyon messze van az ideálistól, a formája pedig a lehető legrosszabb.

A Sopron ezzel szemben nemhogy gyengülne, de folyamatosan erősödik. Jermaine Thomas honosítása után Milos Boriszov érkezett a csapathoz, így 8-9 egészen nyugodtan bevethető kosarassal dolgozhat Sabáli mester. Egyik poszton sincsenek óriási gondban egy-egy játékos gyengébb estéje esetén, és ahogy Barovics az ASE elleni mérkőzést követően elmondta, sokan képesek húzóemberré előlépni, soha nem tudni, hogy adott napon melyik játékosuk viszi majd a hátán az együttest, erre legalább 5-en is képesek az állományból.

Ha három egymást követő napon kell játszani, akkor viszont a fizikai és szellemi fáradtság sokkal inkább tényező lehet, mint maga az erőviszony a két fél között. A Szolnoknál a negyeddöntőben és az elődöntőben is 23-24 perc volt a legtöbb, amit a pályán töltött bármelyik játékos is, Alekszics a két mérkőzés alakulása miatt annyit pihentethette embereit, amennyit akarta - ez az Olajnál egyébként is könnyebben megoldott, mint bárki másnál, hiszen 10 hasonló képességű játékosa van a szolnokiaknak.

A Sopronnak jóval kevesebb lehetősége volt játszani a játékidőkkel, összességében viszont azért a két nap alapján sikerült elég jól megoldaniuk ezt: csak Jermaine Thomas játszott mindkét meccsen 30 perc felett (30, 32), a többiek vagy az egyiken, vagy a másikon pihenhettek kicsit. A tegnapi elődöntőben Jonathon Thompson fáradhatott el leginkább, hiszen 40 percet játszott, de a győzelem kulcsa, Barovics is 34 minutum erejéig volt a parketten - náluk és Thomasnál üthet vissza leginkább a pihenőnap nélküli játék.

Megint meg kell említeni azt is, amit már tegnap is: ilyen rövid időn belül lejátszott meccseknél sokat számíthat az is, hogy az Olaj két és fél órával korábban befejezte a saját találkozóját.

A pszichikai rész viszont egyértelműen a Sopronnak kedvez. Ahogy Sabáli mester fogalmazott, a döntőbe jutással elérték a reálisan várható maximumot. Nyilván nem fogják feladni a döntőt, de ha kikapnak sem történik semmi, teher nélkül kosárlabdázhatnak, és ez a fizikai fáradtság ellenére is plusz energiákat szabadíthat fel bennük. Az sem mellékes, hogy míg az Olaj két langyos, sima meccsen került a finálébe, ők két szoros ütközetet vívtak, jobb fordulatszámon pörögtek eddig. Ez egyrészt fejben fárasztó is, hiszen folyamatosan 100% közelében kellett koncentrálniuk, másrészt viszont sokkal inkább hozzá vannak szokva egy kiélezett ütközethez, mint a Szolnok.

Ha a győzelem közelsége okán, de az erőviszonyokat ismerete miatt lazán, nyomás nélkül, de pontosan, és az előző két kimerítő nap után harmadjára is nagyon koncentráltan képes kosárlabdázni a Sopron, és ez elnyomja majd a fizikai fáradtságot, amely oldalukról szinte biztosan nagyobb mértékben van jelen, mint az Olajnál, akkor képesek lehetnek a meglepetésre, de legalábbis nagy csatára kényszerítetik Adria Ligás ellenfelüket. Ha viszont az Olaj vissza tudja magát pörgetni abba a formába, amibe a kupahétvége előtti két hétben volt, vagy a soproni lábak fáradtsága legyűri a győzniakarást, a Szolnok 4 éven belül harmadjára is elhódítja a serleget.

A találkozót a DIGI Sport 2 élőben közvetíti 20:30-as műsorkezdettel!

 

Foto, Slide - Kosársport MKOSZ hivatalos facebook oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus