Szombathelyen javított a Sopron

Ma szomszédvárak rangadóját játszotta a Falco és a Sopron a bajnoki alapszakasz 18. fordulójában. A Nyíregyházán botló vendégek szinte végig magabiztos előnyben kosarazva könnyedén verték Ruják András irányításával a Perl Zoltán húzta szombathelyieket, ezzel fontos lépést téve a felsőházi tagság kivívása felé.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 18. forduló

Falco Trend Optika KC Szombathely - Soproni KC 86 - 93 (17-22, 23-28, 15-17, 31-26)

Szombathely, Arena Savaria

V.: Kapitány G., Török R., Farkas G., (Major)

Falco: Robinson 11/3, Perl 19/3, Timberlake 19, Zagorac 13/3, Szabó M. 6.

Csere: Will 2, Bognár K. 10/3, Simon L., Váradi B. 6/6. Vezetőedző: Andjelko Mandics

Sopron: Thomas 14/12, Thompson 9/3, Dénes 3/3, Boriszov 24/6, Barovics 16.

Csere: Ruják A. 18/3, Takács N. 5/3, Tóth G. 4. Vezetőedző: Sabáli Balázs

Kipontozódott: Zagorac (40. perc)

Azok után, hogy Will Tamás lemondott tisztéről, Simon László lett a múlt hét végén a bajnok Alba Fehérvár otthonában diadalmaskodó szombathelyi együttes kapitánya.

Thompson révén triplával kezdett a Sopron. Idegesen, kapkodva, sok hibával kezdtek a csapatok, Robinson másfél perccel az első kosár után egy labdaszerzést követően dobott ziccert, a következő hazai támadást pedig triplával fejezte be. Barovics szép center kosárral egalizált. Váltott vezetéssel, fej-fej mellett haladtak a csapatok. A szakasz közepén Boriszov  rendezetlen védelem ellen dobott hármasával 5 ponttal megugrott az SKC. Mandics időt kért. Ezt követően újabb gyors ellentámadás végén Thomas is triplát dobott, 7-7 után egy 8-0-rt mutatott be a Sopron. Zagorac két büntetővel majd triplával hozta fel a hazaiakat. Váltott vezetéssel, fej-fej mellett haladtak a csapatok. Barovicsról feledkeztek el a hazaiak, kosarára Perl ügyes, bátor kosár plusz büntetős akcióval felelt. Zónára állt át a Falco, Ruják is 2+1-es akcióval jelentkezett. A negyed végén ellaposodott a játék, mindkét csapat több labdát eladott, tenisznyelven szólva ki nem kényszerített módon. Barovics újabb centerből, Szabó mellett "bebrusztolt" duplája a negyed végén 5 pontos soproni vezetést eredményezett.

Dénes rontott, Timberlake nem hibázott közelről. Thompson bő egy pont nélküli perc után egész pályás szólót bemutatva volt eredményes - a bónusz büntetőt kihagyta. Sűrűn estek a kosarak, élvezetes, színvonalas volt a játék. 24-21-es vendég vezetés után egységes csapatmunkával egy 9-2-es rohamot bemutatva a negyed közepén 10 ponttal elhúzott a Sopron, tetézte a Falco gondjait, hogy Szabó begyűjtötte a harmadik hibáját. Jött az újabb hazai időkérés, amely után Robinson villant betörésből. Válaszként Takács dobott triplát, majd az ő szabálytalansága segítette a Falco egyik legjobbját, Perlt egy kosár plusz büntetős akcióhoz. A hazaiaknál Robinson is megkapta a harmadik személyijét. Thompson blokkolta röplabdás módon Bognár dobását, majd az alapvonali bedobásnál a vendégek üresen hagyták a fiatal játékost, aki köszönte - bedobta. S utána gyorsan még 2 duplát, miközben a vendégektől Ruják révén csupán egy - igaz bravúros - duplára telt, jött is az időkérés Sabálitól. Ruják ekkor egymaga húzta a Sopront, betöréseit képtelenek voltak megállítani a hazaiak, akiknél viszont Timberlake kapta el azt a bizonyos fonalat, az ő nevétől volt hangos az Aréna Savaria a félidő végén. A félidő utolsó fél perce két soproni labdaszerzést és két Boriszov duplát hozott - egy zsákolást s egy középtávoli tempót - 10 pontos vendég vezetéssel fordultak a csapatok.

Szünet után közel másfél percig nem esett kosár, majd Boriszov volt eredményes pozícióból Perllel szemben. A túloldalon Szabó szerzett támadó pattanót majd kosarat.Ezt leszámítva szervezetten, jól védekeztek a vendégek, Boriszov hármasával 15 pontra nőtt a két csapat közötti különbség. Eleredt a triplaeső, Perl majd Dénes is betalált távolról. A hazaiakat ekkor a felnőttek között is rendszeresen egyre markánsabb teljesítményt nyújtó Perl és támadó pattanók után szerzett kosarakkal Szabó próbálta  versenyben tartani. A negyed közepén montenegrói támadás végén Boriszov ügyes átadásából Barovics volt eredményes. A szakasz második felében mindkét csapat több labdát eladott.A 28. percben  Robinson szerzett labdát majd kosarat, hosszú idő után került 10 ponton belülre a zónára átálló Falco. Az amerikaik pillanatai következtek, Thomas triplát dobott, Robinson ismét betalált betörésből, majd a vendégek labdát szereztek, s Thompson zsákolt hatalmasat. A szakasz végén 12 ponttal vezettek a vendégek.

A negyedik negyed Tóth G. támadó pattanó utáni kosarával kezdődött, majd Thomas triplája már 17 pontos soproni vezetést eredményezett. Két perc elteltével Zagorac szerezte a negyed első hazai kosarát. A szakasz közepén az ekkor 3 saját nevelésű fiatallal-Bognár, Prel, Váradi -  felálló hazaiak 12 pontra jöttek fel. Az SKC-t a negyed közepén a kisebb holtponton Thomas triplája lendítette át, ám Bognár rögtön felelt rá egy távoli kosárral. Barovics zsákolással ragadtatta tapsra a mintegy a mintegy 150 fős vendég tábort. Timberlake kosár plusz büntetős akciója hozta ismét a 10 pontos lélektani határ közelébe a hazaiakat, Thompson dobott triplát - hajszállal a támadóidő letelte után. Bő 2 perccel a befejezés előtt Zagorac büntetőivel került ismét 10 ponton belülre a hazai gárda. Ruják ziccere után Váradi triplájával másfél perccel a befejezés előtt 8-ra csökkent a soproni előny. A végjátékban azonban Boriszov 10 büntetőből 8-at értékesített, így összességében a mérkőzést végig kontroll alatt tartva egységes csapatmunkát bemutatva megérdemelten nyert a vendég Sopron.

Andjelko Mandics:  - Nagyon rosszul játszottunk, lassan, statikusan kosárlabdáztunk, ráadásul a Sopron jobban akarta a győzelmet. Nem volt ötlet a játékunkban, semmi nem sikerült, nem érdemeltünk győzelmet.

Sabáli Balázs: - Csapatom remekül állt hozzá a mai mérkőzéshez. Úgy gondolom, annak ellenére, hogy nyolcvanhat pontot kaptunk, nem védekeztünk rosszul, s ezúttal a támadójáték is működött, nem nagyon szoktunk idegenben kilencven pont fölött dobni. A mai győzelem akkor ér majd igazán sokat, ha a jövő héten, otthon sikerül legyőzni a Kaposvárt.

Fotó: Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus