Szűk vereség Csehországban

Az első percekben elhúzott a cseh válogatott és bár többször is felálltunk komolyabb hátrányból, az áttörés nem sikerült a hajrában sem, így egy szoros meccsen Vojvodáék elszenvedték első vereségüket a selejtezők során.

EuroBasket 2015, selejtező, E-csoport, 3. forduló - 2014. augusztus 17.

Csehország – Magyarország 66-63 (20-16, 17-18, 15-9, 14-20)
Csehország, Nymburk

Csehország: Hruban 11/6, Welsch 12/6, Pumprla 14/3, Barton 1, Balvyn 13

cserék: Auda 11, Palyza, Sirina -, Svdrlik 1, Houska 1

Magyarország: Wittmann 5/3, Thomas -, Vojvoda 25/9, Tóth N. 2, Keller 10

cserék: Ruják 4, Tóth Á. 8, Ferencz 3/3, Dénes 2, Supola 2

Részletes statisztikákat ITT találtok!

Elég rohanós tempóban kezdődött a találkozó, egy nehéz Vojvoda-kettest leszámítva nem igazán feküdt nekünk ez a forgatókönyv, a csehek viszont Hruban triplájával és gyors duplákkal bő két perc alatt máris 9-2-re húztak el – időt kért Sztojan Ivkovics. Ezután beállt Ruják András, aki két szép kosárral stabilizálta, majd Tóth Ádámmal való összjátékával csökkentette is a különbséget, egészen 13-10-ig sikerült zárkóznunk. Itt aztán összekapták magukat a hazaiak és egy hat-nullás futással újfent meglógtak – hogy aztán egy hasonlóval válaszoljunk, így egy hullámzó első negyedet követően 20-16-os cseh előnnyel mehettek rövid pihenőre a felek.

A második negyedet remekül kezdte a magyar válogatott, Vojvoda azonnal berámolt egy hármast, majd Keller kettesével 21-21-nél egalizáltunk is. Itt aztán megint kifulladt a csapat és a csehek átvették az uralmat a festék alatt, Balvyn pontjaival növelték az előnyüket, mi pedig sorra rontottuk el a dobásainkat – kilenc hazai pont maradt megválaszolatlanul. Ekkor azonban (mielőtt végzetessé nőtt volna a különbség) ismét jött a csapatkapitány Vojvoda Dávid, előbb két büntetőt süllyesztett el, majd egy kettest küldött a helyére, végül egy leütés után a triplavonalon túlról is beköszönt – visszajöttünk a meccsbe. Az utolsó percekben még Wittmann és Keller is betalált, így ezt a negyedet egy ponttal hoztuk, a félidőben 37-34-re vezetett a hazai gárda.

A harmadik negyedet ismét jól kezdtük, hiszen Keller húzott be egy alley-oopot, erre azonban azonnal válaszolt Hruban egy triplával. Vojvoda Dávid viszont ellenállhatatlan formában kosarazott ismét, a kapitány szintén kintről talált be. Ahogy az lenni szokott (ezen a találkozón), mielőtt fordítani tudtunk volna, jött egy cseh rohanás, Pumprla elöl-hátul vitézkedett és zsinórban nyolc pontot szórtak be a vendéglátók, Sztojan Ivkovics kénytelen volt időt kérni. Jóval kevesebb gólpasszt adtunk és jóval kevesebb faultot harcoltunk ki – ráadásul tíz százalékkal gyengébben dobtunk, így nem volt meglepő a hátrány, csak mégis, többször ott voltunk egálnál, hogy aztán újfent a tíz pont kapuján kopogtasson a különbség. Az időkérés sem hozott változást, Tóth Ádám kettese egy jó hatperces magyar kosárcsendet tört meg. A center még két büntetőt értékesített, így ha csak egyetlen egységgel is, de tízen belülről gyürkőztünk neki az utolsó tíz percnek.

Itt viszont Auda rögtön egy távoli kettessel nyitott, Balvyn kiosztása után, amire Tóth Norbert tudott válaszolni. Tóth Ádám a korábbi pontjai után nagyon hasznosan játszott tovább, mentálisan pedig ezúttal is jelesre vizsgázott az Ivkovics-legénység, így innen is fel tudtunk állni és a center pöcijével ismét látótávolságon belülre zárkóztunk. Nagy gond volt viszont, hogy Thomasnak az égvilágon semmi nem jött össze, zsinórban négy könnyű kettest hagytunk ki és újfent tízzel mentek a csehek. A legjobbkor aztán újra érkezett Ferencz Csaba, akárcsak a grúzok ellen, majd Vojvoda is hozzátett kintről, így gyakorlatilag pillanatok alatt kiradíroztuk az előző percek hibáit. Sőt, Welsch kihagyott két büntetője után a csapatkapitány betörésből is eredményes volt. Kulcspillanatban aztán Wittmann elcsúszott, Pumprla pedig betörésből büntetett, majd a holtfáradt Vojvoda is eladta a játékszert – majd Auda kettese és a cséká újabb hibája után gyakorlatilag lezárult a meccs érdemi része másfél perccel a vége előtt. Wittmann triplája borzolta még a kedélyeket, de az utolsó támadásoknál nem tudtuk megszerezni a lepattanókat, a pontarányunkat Keller alley-oopja javította, így végül vereséggel távoztunk Csehországból.

A csoport másik meccsén Grúzia hosszabbításban egy ponttal múlta felül Portugáliát.

fotó: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus