Tíz kupagyőzelem, egy mérkőzésen!

A Zsíros Tibor Magyar Kupa Nyolcas Döntő utolsó negyeddöntőjét csütörtök este, 20 óra 30 perces kezdettel az Egis Körmend és az Atomerőmű SE csapatai vívják egymással. A döntőben szereplő nyolc csapat közül a vasiak rendelkeznek a legtöbb sikerrel, mivel hatszor hódították el a kupát, ám mögöttük ott a Paks, mely négyszer állhatott a dobogó legfelsőbb fokára. Hogy mi várható az aranyhalmozók csatájában, azt az alábbiakban fejtjük ki részletesebben.

Magyar Kupa, Negyeddöntő
EGIS Körmend – Atomerőmű SE      2014.02.05., csütörtök - 20:30
(TV - DIGI Sport 1, 20:15)

 
A Körmend a bajnokság legjobb formában lévő csapataként szerepelt a nyomtatott és az elektronikus szaklapok címlapján az elmúlt hetekben. Nem érdemtelenül, hiszen több mint két hónapon keresztül nem talált legyőzőre a Hencsey-legénység. A szombati, Zalaegerszegen elszenvedett nagy aranyú (83-112) vereség előtt utoljára november 27-én, épp a mostani ellenfél, a Paks otthonában kaptak ki a piros-feketék. 

El-Amin érkezése, valamint a Moore - Wisseh csere egyértelműen javított a csapat  támadójátékán, eredményességén. Ebben a nyolc győzelmet hozó sorozatban három derbit nyertek meg négy ponttal vagy ennél kisebb különbséggel. Az Alba (93-90) és a Szeged (92-89) ellen egyaránt El-Amin hozta a meccset, egy-egy győztes hárompontossal. Ő nagyon veszélyes fegyver, de nem csak az ellenfélre, hanem saját csapatára is, ha esetlegesen rácsavarodik a labdára, több dobást vállal a kelleténél. 

Török Rolland hosszúra nyúló sérülésének, valamint az örökrangadónak negatív utózöngéit semlegesítette, de akár átfordíthatta pozitívba is az a tény, hogy szerdán este bejelentették, Zsarko Rakocsevics szerződést hosszabbít a klubbal, méghozzá a 2015/16-os szezon végéig. Még időben jött a zalai vereség a vasiak számára, egy kulcsjátékos megtartása pedig mindig örömteli egy csapat életében, ennek tükrében kijelenthető, hogy a körmendiek joggal készülnek úgy a csütörtök esti derbire, hogy továbbjuthatnak.

Várható rotáció: 
Wisseh - El-Amin - Ferencz - Farkas - Rakocsevics
Kutasi - Sonyák - Kusnyer - Sömenek - Grebenár

A Paks a bajnokságban nagyon jól szerepelt, miközben az EuroChallange kalandban maradt még lehetőség, nem sikerült kivívnia a továbbjutást Dzunics mester fiainak. A szezon elején tapasztalt nagy menetelést látva többen már borítékolták nekik az alapszakasz első helyét, ám az utóbbi időszakban a sérülések, s a kulcsjátékosok formaingadozása komoly fejtörést okozott Dzunics Braniszlavnak.

Eddigi utolsó győzelmét január 16-án aratta az ASE, amikor hatalmas tartásról tettek tanúbizonyságot, nagy hátrányból fordítottak a Kecskemét vendégeként (66-61). A tabellát jelenleg is vezetik, ám utolsó két mérkőzésüket elveszítették: előbb a Pécs otthonában kapituláltak (83-87), múlt szerdán pedig az Alba döngölte őket a parkettba (65-81), ráadásul utóbbi mérkőzésen Dzunics nagyon messze állt attól, hogy az elégedett edző szobrát róla mintázzák meg. Pozitívumokban nem bővelkedett a paksiak elmúlt két hete, így a Körmend sokkal jobb hangulatban várhatja a negyeddöntőt, mint Kovács Ákosék.

Várható rotáció:
Kovács - McGruder - Körtélyesi - Szabó Zs. - Jones
Vaughn - Baki - Eilingsfeld - Tóth Á.

A győzelem kulcsai a Körmend szempontjából:

- Hárompontosok, nagyobb terület a festékben. Ebben a naptári évben csak a Szeged és az Alba otthonában jutottak 40% fölé a távoli dobások tekintetében a vasiak. Megsüvegelendő, hogy úgy is tudták hozni a meccseket, hogy ez a mutató 20-30% körül mozgott a többi találkozón. Október elején, a Lauber Dezső Sportcsarnokban 31-ből 14 triplát süllyesztettek el, ebből nyolcat Ferencz Csaba vállalt magára. Mondhatjuk, hogy jó dobóedzést tartottak akkor a piros-feketék, még ha bő négy hónapja is volt a mérkőzés. Ha az akkor dobott mennyiség felét hozza a körmendiek Fepuja, valamint fellép mellé más is, például El-Amin, Wisseh, Sömenek, Kusnyer, vagy akár Sonyák, akkor nagy magabiztosságot kölcsönözhetnek a csapatnak. Ha fokozott periméter védekezésre kényszerítik ugyanis a Paksot, akkor nagyobb terület nyílik majd magasembereknek, elsősorban Rakocsevicsnek, aki ebben az esetben könnyedén eljuthat 25-30 pontig, s ezen teljesítmények elegye elődöntőt érhet a Körmendnek.

- Fegyelem, hatékony védekezés. Ha csapatként funkcionál a Körmend, akkor bármelyik együttes ellen győzelmi reményekkel léphet pályára, azt azonban a szegedi és a zalaegerszegi mérkőzés is igazolta, hogy amennyiben nem száz százalékos koncentrációval játszanak, akkor azt megérzi az ellenfél és könyörtelenül megbosszulja. Szegeden még megmenekültek a piros-feketék, a ZTE otthonában már nem. Nem ragadhat le a labda támadásban és nem El-Aminnak, vagy Rakocsevicsnek kell mindent magára vállalnia. A szezon elején még hiába tartotta alacsony pontszámokon ellenfeleit a Körmend, nem jöttek a sikerek. Azóta a támadójátékuk hatékonyságával nyerték a meccsek többségét, csak egy-egy alkalommal fordult elő, hogy 70, illetve 60 pont alatt tartották ellenfelüket. Ha képesek negyven ponttal jobb védőjátékra, mint szombaton, akkor bízhatnak a sikerben. Időben, jókor jött az örökrangadón beszedett kijózanító pofon, így friss élményekből tudja a Hencsey-legénység, hogy milyen hibákat nem szabad elkövetniük a Paks ellen.

A győzelem kulcsai a Paks szempontjából:

- Fölény a lepattanózásban. Már kétszer találkoztak az idei szezonban a felek, mindkét alkalommal paksi siker született, melyeket a nagy mennyiségben begyűjtött lepattanóknak (is) köszönhettek Tóth Ádámék. Körmenden (68-78) úgy nyertek tíz ponttal, hogy brutális (41-26) fölényt mutatott a lepattanóarány a javukra. Pakson (98-82) két negyed alatt eldöntötték az ütközetet, akkor 38-25-arányban múlták felül Rakocsevicséket a gyűrűről lecsorgó labdák begyűjtésében. Ha holnap este is dominálni tudnak az ASE játékosai a palánkok alatt, akkor alaposan megnövelik együttesük győzelmi esélyét.

- Kiegyensúlyozott játék. Joggal vágyik erre szurkoló, vezető és Dzunics Braniszlav mester is. Az elmúlt hetekben a sérülések mellett a formaingadozások is nehezítették dolgát. McGruder egy-egy remek produkció után képes eltűnni, Jones árnyéka a szezon elején látott önmagának, különösen védekezés terén. Szabó Zsolt még mindig nem talált rá arra az útra, melyet a tavalyi évben járt, s ez a tézis érvényes Kovács Ákosra is. Ha minden játékos a tőle várható legjobbat nyújtja, akkor nem csak a találkozó megnyeréséért, de akár a kupagyőzelemért is harcba szállhatnak a piros-kékek.

A mérkőzést a DIGI Sport 1 csatorna élőben közvetíti 20 óra 15 perces műsorkezdettel!

 

Slide - Jene Sándor
Fotó (1.) - Jene Sándor
Fotó (2.) - Fekete Zsuzsanna

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus