Továbbra is él az Alba rájátszásbeli reménye

Három negyeden keresztül a Szeged irányított, ám a záró etapban a Kromah-Simon duó által vezérelt Alba nagyot hajrázott és behúzta a derbit!

Magyar Férfi Bajnokság, NBI/A-csoport, Középszakasz - 6. forduló

Naturtex SZTE-Szedeák (14-15) - TLI-Alba Fehérvár (13-16): 86 - 98

(20-12, 21-22, 27-32, 18-32)

Naturtex SZTE-Szedeák: Jereminov 21/6, Molnár A. 2, Stefanovics 6/3, Csirics 30/12, Balaban 21.
Csere: Kuntics 6, Molnár B. - , Mike -. Vezetőedző: Nikola Lazics.

TLI-Alba Fehérvár: Kromah 23/15, Tóth P. 6, Supola 12/6, Kovács Á. 14/6, Csorvási 5.
Csere: Mitchell 10/6, Simon 14/9, Juhos 8, Gilchrist 6. Vezetőedző: Góbi Henrik

Kipontozódott: Tóth P. (35. perc)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető!

1. negyed
A feldobást követően a Szeged hozta el a labdát és Ivan Stefanovics jóvoltából rögtön magához ragadta a vezetést: a bedobó sikeres hárompontost süllyesztett el Branko Jereminov gólpasszából (3-0). Ugyan Lasan Kromah még válaszolni tudott, ám utána hosszú ideig nem talált be az Alba, míg az Andrija Csirics-Darko Balaban páros sorra ontotta a kosarakat: a negyedik perc végén már kétszámjegyű fórra tett szert a hazai fél (15-4). A rengeteg elrontott támadásból származó gólcsendet végül Augustus Gilchrist középtávolija törte meg, de Darko Balabant (21 pont, 11 lepattanó) nem tudták kikapcsolni a játékból a vendég védők (19-6). A negyed vége azonban a fehérváriak szája íze szerint alakult: a Lasan Kromah-Juhos Levente duó csapatát vállára véve tíz ponton belülre hozta övéit (20-12).

2. negyed
Juhos Levente egységei nyitották a második etapot, amelyre azonnal jött is a reakció a festékben brillirozó Darko Balabantól és Branko Jereminovtól (24-14). Még mielőtt bajba kerülhettek volna a vendégek, Kovács Ádám egymás után öt pontot hintett (24-19), de a felzárkózás ekkor sem sikerült: a Branko Jereminov-Andrija Csicsics páros 8-0-ás etapot repesztve újra magabiztos előnyhöz juttatta gárdáját (32-19). Szenvedett az Alba, amely rengeteg technikai hibát vétett, nem tudott közelebb férkőzni riválisához. Supola Zoltán azonban jó cserének bizonyult: lendülete nemcsak támadóoldalon javította együttese hatékonyságát, hanem védőoldalon is. A hátvéd keményen támadta a gyűrűt, faultra kényszerítve riválisait; vezetésével közelebb érkezett az Alba (39-34). Az első félidőt Branko Jereminov büntetői zárták, amely hétpontos előnyt eredményezett a vendéglátó alakulatnak (41-34).

3. negyed
A szegediek szekerét húzó Branko Jereminov-Darko Balaban-Andrija Csirics trió ott folytatta, ahol a nagyszünet előtt abbahagyta; a fehérváriak pedig nem találták az ellenszert a triumvirátus féken tartására (46-34). A vendégeknél ismét Juhos Levente villant, aki mellé Kovács Ádám nőtt fel a pontgyártásba (46-41). Amint az Alba riválisá nyakába ért volna, mindig akadt valaki a hazaiak közül, aki átlendítette csapatát a holtponton (52-41). A vendégek azonban nem törtek meg, folyamatosan visszakapaszkodtak: a harmadik negyed derekán Simon Balázs (14 pont, 9 pont) ragadta kezébe a karmesteri pálcát, aki kiválóan értette meg magát csapattársaival – Nikola Lazics nem is várhatott tovább az időkéréssel (59-56). Míg az Alba látványosan feljavult periméterről is, addig a hazai gárda nyerő hármasa fáradni látszott – a záró szakasz előtt csupán egy kosárnyi differenciát mutatott az eredményjelző tábla (68-66)

4. negyed
Lasan Kromah hárompontosával a mérkőzésen először átvette a vezetést a vendég együttes, amelyet Simon Balázs egy sikeres középtávolival növelt (68-71). A szegedi gárda tehetetlenül nézte, ahogy a hosszabb kispaddal rendelkező vendégeknél előbb Lasan Kromah majd Supola Zoltán is a 6,75-ös vonal mögül voltak eredményesek (71-78). Minden energiáját összegyűjtve nagy rohamot indított az Andrija Csirics fémjelezte Szedeák, amely a 35. perc végén ki tudott egyenlíteni (80-80). Nagy hajrára volt kilátás, ám Lasan Kromah és Simon Balázs extrájának köszönhetően végül nem hozta meg a várt izgalmakat a derbi. Az utolsó két percben öt székesfehérvári tripla is született, amelyre érdemben már nem tudott válaszolni a Szeged. A kérdés csupán annyi volt, milyen mértékű vereséget szenved el hazai pályán Nikola Lazics legénysége – a végeredményt Andrija Csirics utolsó támadásából született közelije kozmetikázta (86-98).

A hazai trió – ameddig ereje bírta – jól tartotta a mélyebb kispaddal pattogtató Alba Fehérvár rohamát, ám a végjátékban a Lasan Kromah (23 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) és a dupla-duplához közel járó Simon Balázs (14 pont, 9 gólpassz) fémjelezte vendégek rá tudták erőltetni akaratukat riválisukra. Góbi Henrik tanítványai között jobban eloszlottak a pontok, a fentebb említett két játékos mellett Supola Zoltán és Kovács Ádám is jó performansszal szolgált. A székesfehérváriak kitűnő triplamutatójuknak (14/23 – 61%) is köszönhetik sikerüket, amellyel tovább élnek playoffbeli reményeik. 
 

Fotó: feol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus