Újabb szolnoki siker a döntőben

McGruder vezérletével jól kezdett a Paks és félidőben még vezettek, ám a harmadik negyed közepétől átvette az irányítást az Olaj, az utolsó tíz percre pedig a kintről ismét remeklő Vojvoda mellé fellépett az addig csendes Báder is, így bár a hajrában egy labdán belülre zárkózott az ASE, a szolnokiak higgadtabbak maradtak és megszerezték második győzelmüket is. Ezzel már csak karnyújtásnyira vannak a bajnoki címtől, amit szombaton hazai környezetben szerezhetnek meg.

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, Rájátszás, Döntő 2. mérkőzés

Atomerőmű SE – Szolnoki Olaj KK 71-77 (20-14, 14-15, 18-27, 19-21)

Paks, ASE Sportcsarnok, vezette: Földházi T., Kapitány G., Benczur T., (Bodrogváry)

Atomerőmű: Vaughn 8/3, McGruder 18, Szabó 3/3, Körtélyesi  5, Jones 10

Cserék: Tóth Á. 10, Baki 1, Kovács Á. 11/6, Eilingsfeld 5/3

Vezetőedző: Dzunics Braniszlav

Szolnok: Pilcsevics 8, Vojvoda 22/12, Milosevics 4, Lóránt 9/3, Keller 6

Cserék: Báder 13, Holiday 11/3, Trotter -, Rakics -, Ivosev -, Simon B. 4

Vezetőedző: Dragan Alekszics

A vendégeknél ezúttal Báder és Holiday is kimaradt a kezdőből és a Lóránt-Milosevics-Keller felső trióval nyitották a meccset. Az első percekben a Paks tűnt harapósabbnak, McGruder pattogósan érkezett a parkettre, azonnal beszórt öt pontot és el is húztak a hazaiak 7-2-re. Keller Ákos aztán betakarta az amerikait és ezzel megtört az ASE lendülete, Vojvoda Dávid pedig azonnal bepörkölt egy hármast, majd egy védőpattanó után közelről is eredményes volt, így egyenlített az Olaj. Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd Holiday triplájával két perccel a negyed vége előtt (a mérkőzésen először) átvette a vezetést a Szolnok. Nem tartott sokáig, előbb Báder, aztán Lóránt, végül Trotter is eladta a labdát, ezekből pedig eredményes volt a Paks: előbb Tóth Ádám izmozta be a gyűrű alól, majd Kovács Ákos tempója akadt be, az utolsó percre fordulva pedig Eilingsfeld suhintotta be az első hazai hármast, így pillanatok alatt 7-0-t futott a Dzunics-legénység és 20-14-es előnybe került. A folytatásban csak két elrontott szolnoki triplát jegyezhettünk fel, így ért véget az első negyed.

A második játékrészt mindkét fél egy-egy rossz hármassal nyitotta, eddig a pontig 3/16-tal lőttek kintről együtt. A Szolnok ennek ellenére is ezt erőltette, Holiday egy támadáson belül kétszer is ráverte a vonalon túlról, le is kapta őt Alekszics. A vendégek kicsit lazára vették a figurák, nem igazán járt a labda, vagy ha igen, sokszor eladták és ezúttal a festékben sem tudtak úgy uralkodni, ahogy az első találkozón. Vojvoda visszatértével aztán ez némileg változott, az ő és Báder hathatós közreműködésével most ők futottak egy 7-0-s etapot és zárkóztak egészen egy egységnyire – hogy aztán azonnal két triplával (Kovács és Szabó) válaszoljon az Atom és az Olajnak kelljen időt kérnie a negyed közepén. Ez után sem változott sok minden, nagyon sok hármast emelt rá mindkét fél, a lepattanózás viszont kezdett hasonlítani az első találkozóra, Báderék abszolút fölénybe kerültek ezen a téren. A pontok ezúttal sem potyogtak, a Szolnok Vojvodán kívül nem igazán tudott a gyűrűbe találni, a hazaiaknál pedig McGruder villogott, a nagyszünetre 34-29-es ASE-vezetéssel mehettek a felek.

A harmadik negyed rögtön egy paprikás jelenettel kezdődött, Pilcsevics előbb eladta, majd visszaszerezte a labdát, Szabó Zsolt faultolta, majd a reklamáló hazaiakra technikait is fújtak; Pilcsevics pedig mind a négy büntetőt értékesítette. Ezután Lóránt azonnal bepörkölt egy hármast, amivel már át is vették a vezetést a vendégek, egy rossz McGruder-tripla után pedig Pilcsevics szerzett újabb pontokat, Dzunics mesternek időt kellett kérnie. Nem sikerült túl jól, Vaughn azonnal eladta a játékszert, amiből Holiday zsákolt, így rögtön egy 11-0-s mélyütéssel nyitott az Olaj. Jones kezében volt a felzárkózás, de két büntetőt is elrontott. Végül Vaughn pontjaival állította el a vérzést az ASE, ehhez viszont nagyban hozzájárult a vendégek ismételt eladott labdái  - Báder, Lóránt és Pilcsevics összesen kilenc alkalommal szórták el a játékszert. McGruder kettesével a negyed derekán újra egyenlített a Paks, majd ismét fej-fej mellett haladtak a felek, elrontott büntetőkkel, növekvő szolnoki dominanciával a festékben. Aztán két perccel a negyed vége előtt Vojvoda betalált kintről Simon passza után, majd a veterán irányító elcsípte Eilingsfeld labdáját és újra az ex-paksi dobógép szórt be egy triplát (már a negyediket), így alig fél percen belül hattal lógott meg a Szolnok. Erre már csak egy Jones-kosár érkezett válaszul, így 56-52-re már az Olaj vezetett a záró etapra fordulva.

Itt már kijött a vendégek fölénye, a Lóránt-Báder páros vezérletével alig három perc alatt tízpontosra növelték az előnyüket. Utóbbi egyébként csak ebben a játékrészben kilenc egységet termelt be, amivel szinte egymaga tartotta a vendégek fórját, a Paksban pedig a Tóth-Jones pároson kívül nem igazán akadt már erő. A hajrában aztán még összekapta magát a hazai legénység, előbb Kovács Ákos, majd Vaughn pörkölt be egy-egy hármast, utóbbi két büntetőjével pedig az utolsó percbe fordulva  három pontra csökkent a szolnoki előny. Itt azonban Kovács újabb hármasa már lejött, Holiday pedig bedobálta a büntetőket, ezzel a találkozó eldőlt, nem maradt már ideje a Paksnak. Így Dragan Alekszics csapata fél kézzel már szorítja is a bajnoki serleget…

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus