Váradi és Govens klasszisa döntött: nagy csatában elődöntős a Falco

Három negyeden keresztül a Pécs akarata érvényesült, a negyedik játékrészben viszont felpörgött a Falco, és bejutott a kupa elődöntőjébe. 

Tippmix-Zsíros Tibor Magyar Kupa, 1. negyeddöntő: 

Pécsi VSK-VEOLIA - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 83-92 (34-25, 16-20, 21-14, 12-33)

PVSK: Durham 18/3, Demeter -, Budimir 18/9, Dukics 7/3, Harazin 2.
Csere: Simon 2, Bíró 7/3, Antóni 20/18, Sarlija 9.

Falco: Váradi 21/12, Govens 26/18, Norfleet 12/6, Boriszov 14/6, Tóth N. 15.
Csere: Taylor 4, Kovács -, Dancsecs -.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva tekinthető meg. 

Perl Zoltán és Aliaksandr Pustahvar nem léphetett pályára a Falcóban, a PVSK-nál Supola Zoltán hiányzott. 

Nem ismerkedtek sokat a csapatok, az első percben a Pécstől Durham és Budimir dobott duplát, a túloldalon Norfleet pörkölt be egy hármast. A Falco hátvédjei további két hármast is szórtak mérkőzés elején, majd Tóth és Boriszov is feliratkozott a pontszerzők közé, 9-15-nél hamar időt is kellett kérnie Csirke Ferencnek. Használt a pauza, alaposan megszigorították a védekezést a pécsiek, a túloldalon pedig Dukics és Durham révén egyre közelebb lopakodtak, sőt Antóni Csanád révén 18-17-nél át is vették a vezetést. A szombathelyiek ekkor elsősorban a palánk közelében próbálkoztak, de az új ember, Taylor elhibázta a dobásokat, eközben a pécsiek cseresora, Antóni, Simon és különösen Bíró sorra szerezte a kosarakat, ezzel a plusszal vezettek is az első negyed végén (34-25). 

Nem állt jól a Falco a hibákkal, Govens három faultot szedett össze, és Váradi is hamar megkapta a második személyi hibáját, emiatt felpuhult a védekezésük, és támadásban sem találták a ritmust a kisszünet után. Csak a pécsiek pontatlansága miatt nem nőtt 15 pont környékére a különbség – Váradi triplája idegnyugtatóként hatott, Govens is betalált kintről, így sikerült megtörniük az ellenfél lendületét és a negyed közepére visszazárkóztak öt pontra (38-33). A pécsi időkérés ezúttal is használt, Sarlija forgatta be Taylort, majd Budimir labdalopása után Harazin dobott könnyű ziccert. Taylor faragott a különbségen, de Budimirral nem tudtak mit kezdeni, triplát szórt, majd gólpasszt adott – most Szrecsko Szekulovicson volt a sor, hogy rendezze csapata sorait. Sikerült is kosarat dobniuk, de rögtön ezután Govens összeszedte negyedik (!) személyi hibáját - elég volt azonban néhány elkapkodott pécsi támadás, a szombathelyiek pedig Govens és a nagyszünetig 18 pontot hintő Váradi vezetésével pillanatok alatt visszajöttek a meccsbe (50-45). 

A félidei statisztikából is kitűnt, hogy nagy különbség nincs a gárdák között, a Falcónak komoly gondot okozott, amikor Govens nem volt a pályán, Váradi nagyon egyedül maradt játékszervezésben, mindössze 8 gólpasszt jegyeztek a pécsiek 13 asszisztjával szemben. 

Gyors triplaváltással kezdődött a második félidő, Váradi is bedobott két büntetőt, itt viszont hosszú percekre lefagytak a szombathelyi kezek – a PVSK sem sziporkázott, de folyamatosan volt bennük pont, így a negyed közepére 10 ponttal elléptek (60-50). Itt kicsit rendezte a sorokat a Falco, de ez csak arra volt elég, hogy tartsák a különbséget, ekkor viszont Antóni lépett elő, sorozatos kinti dobásaival 15 pontra hizlalta a különbséget a Pécs. 71-56-nál időt is kellett kérnie a Falcónak, mert elúszni látszott a mérkőzés – 12 pontra vissza is jöttek a negyed végére. 

A fekete-sárgák felszívták magukat a negyedik negyedre, sokkal keményebben védekeztek, a túloldalon pedig Norfleet két duplájával és Govens hármasával futottak egy 7-0-t, így pillanatok alatt nyílttá tették az összecsapást. A pécsiek időkérése után Budimir triplája érkezett is, de a másik oldalon Boriszov azonnal válaszolt, erre viszont a forró kézzel játszó Antóni is kontrázott, látványos eseményekben nem volt hiány - ezt gyarapította Govens 2+1-e, tartotta az 5 pontos különbséget a Falco. Ekkor mindkét oldalon rendre megremegtek a kezek, de nem Tóth Norberté: a válogatott magasember két nagyon fontos duplát jegyzett, és 77-76-ra zárkóztatta csapatát. A pécsiek időkérés után a palánk környékét próbálták támadni, Boriszov össze is szedte negyedik faultját, Sarlija pedig két büntetővel nyugtatta csapatát. A pécsieknél viszont a gárda motorja, Durham is a kipontozódás szélére került, Govens pedig triplával kiegyenlítette a meccset (79-79). Hiába Sarlija kosara, Govens újabb hármasával már a Falcónál volt az előny, utána viszont büntetőt hibázott, Budimir pedig kiegyenlített. Egy perccel a vége előtt Váradi sokadik hármasa hárompontos Falco-előnyt eredményezett, itt ki kellett kérnie utolsó idejét Csirke Ferencnek - sikertelenül, eladták a labdát, Váradi pedig 2+1-et csinált, egyúttal kipontozta Durhamet, ezzel eldöntötte a győztes kilétét. A Falco nagy küzdelemben, 15 pontos hátrányból fordítva győzött, és várja az ellenfelet az elődöntőben. 

fotó: falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus