Végig kergette a ZTE a Falcót, de nem érte utol

A ZTE idegenben még csak egyszer nyert az idény során (igaz, éppen a Kaposvár otthonában), míg a Falco saját csarnokában, ha nem is félelmetes egyelőre ebben az idényben, de igen veszélyes bárkire. Ráadásul a szombathelyieknek volt is visszavágnivalója, hiszen ősszel Egerszegen egy nagyon szoros derbin éppen csak elbuktak (akkor egy nagyon gyenge sorozatot indítva el azzal a vereséggel). Sikerült a reváns, az eleinte fordulatos meccsen állandóan ott loholt a Falco nyakában a ZTE (új légiósával a soraiban), de nem tudta visszavenni a meccs eleji vezetését már egyszer sem.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 12. forduló
2013. december 12. Szombathely, Savaria Aréna.

V.: Benczur T. Ádám J. Szabó G. (Valovics dr.)

Falco KC Szombathely (4-8) - Zalakerámia-ZTE KK (5-7) 88-79 (24-14, 24-29, 17-18, 23-18)

Falco: Robinson 17/9, Will 11/9, Timberlake 19/6, Szabó M. 6, Zagorac 20/12.

Csere: Perl 9/3, Simon L., Harazin, Bognár K. 6. Vezetőedző: Andelko Mandic.

ZTE: Boston 25/12, Gáspár 7/3, Kovács Á. 6, Safford 14/6, Lekli 20.

Csere: Teel 4, Kámán 3/3, Kertész, Koma. Vezetőedző: Völgyi Péter.

Kipontozódott: Perl.

Andelko Mandic: - Számítottam rá, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, így is alakult. Jól küzdöttek a fiúk. A 88 dobott pont azt mutatja, hogy a támadásaink jól működtek, ám még így is sok munka vár ránk, hiszen rengeteg hibát vétettünk. Sok labdát adtunk el, sok támadólepattanót tudott szedni a ZTE. Megilleti azért a dicséret a fiúkat, hiszen küzdeni akarásból nem volt hiány, s a végén is jobban koncentráltunk, mint ellenfelünk.

Völgyi Péter: - Jól kezdtünk, de a Falco hamar magára talált. Az első félidőben csak futottunk az eredmény után, mivel rendkívül jól céloztak a triplavonalon túlról a hazaiak, tán 80%-kal. A fordulás után, amikor kiegyenlítettünk, akkor is a Falco rendre jobban oldotta meg a támadásait. Sokszor nem éreztük, hogy mikor kell a centert megjátszani vagy távolról dobni, helyenként játszottunk csak jól. Az új emberünk nem igazán tudott beilleszkedni ez alatt a néhány nap alatt, de most azon leszünk, hogy a következő két mérkőzésünket idén még megnyerjük.

STATISZTIKA

Vajon a sérült Plumb ideiglenes pótlására Zalaegerszegre hozott Vernon Teelről és a ZTE-ről vagy az egyre inkább magára találó, nem rég edzőt váltó Falcóról fog szólni ez a nyugati derbi? A ZTE már több alkalommal bizonyította, majdnem mindegy, hogy hol lép pályára, képes idegenben és otthon is a jó játékra - meg a rosszra is. A Falco ugyanakkor már túl volt egy elvesztett vasi derbin, s mivel úgy tűnik, hogy morálisan kilábalóban van az idény első két hónapjának hullámvölgyéből, lehetett számítani rá, hogy még egy fontos lokális rangadót nem óhajt elveszíteni az Aréna Savariában.

ELSŐ NEGYED

Az elején inkább a ZTE akarata érvényesült, ám a 2-7-es, majd 5-9-es zalai vezetést a pár perc alatt két triplát is bevágó Will Tamás vezetésével hamar annullálta a Falco (10-9). Sőt, nagy kedvet kapott a távoli dobásokhoz a hazai alakulat, s Timberlake és Zagorac is messziről volt pontos, így teljesen megfordult a meccs alakulása (19-9).

Ez a negyed a hármasokról szólt, mert a ZTE karmestere, Boston is a hathetvenötös vonal mögül talált be, de ezúttal nem lehetett versenyezni a szombathelyi tüzérekkel, mert Robnison is naná, hogy távolról felelt erre (egyébként 50% felett dobott messziről a Falco (13/25), ami remek adat).

MÁSODIK NEGYED

Tovább növelte előnyét a Falco, bár a ZTE olykor átmenetileg kapaszkodni tudott. Az ezen a napon nagyszerű dobóformát mutató Will ismét triplából alakította ki az addigi legnagyobb különbséget (34-21).

A ZTE részéről Boston volt az, aki minden tekintetben, pontok és távoli dobások terén is felvette a kesztyűt a hazaiakkal, majd Lekli palánk alatt nyújtott ismét ragyogó teljesítményt, de ez is kevésnek bizonyult egyelőre, mivel a második negyed derekán a hazai center Szabó is fontos kosarakat dobott, akárcsak az amerikai irányító Robinson.

HARMADIK NEGYED

Az állhatatosan küzdő ZTE már a nagyszünetig 5 pontra jött föl, s a pihenő sem zökkentette ki a Völgyi-fiúkat a jó formából. Kovács Ádám, majd Gerald Boston kosaraival szinte egyenlített is a zalai gárda (48-47).

Ekkor Szabó, majd Will, illetve a fiatal Bognár tett arról, hogy ne egyék olyan forrón a kását a kék-fehérek (54-47). Sőt, Bognár lelkileg a legjobbkor osztott ki két hatalmas takarót, a pedig valószínűleg nem nagyon fázó zalaiaknak egy támadás alatt. A csarnok joggal ugrott talpra a jelenetsor végén...

A mai ZTE azonban nem volt hajlandó megadni magát. Ismét felzárkóztak (57-55), ám ezúttal olyan tartása volt a vasiaknak, ami talán néha a szezon elején elvesztett pár pontos meccseknél hiányzott belőlük, vagyis állandóan akadt olyan kosaras, aki nem engedte, hogy a nagyot küzdő zalaiak fordítsanak (65-61).

NEGYEDIK NEGYED

Bognár duplájára Lekli válaszolt duplával, Robinson triplájára pedig Kámán triplával (70-66). Az amerikai Safford is beköszönt, majd Boston egyenlített (70-70)! Ez fordulópont lehetett volna. Ám érkezett a három testőr, Perl, Zagorac és Robinson, és ismét csak majdnem tudott előnybe kerülni a ZTE.

A végére ismét elővette erre a napra időzített extra távoli dobóformáját a Falco, és Perl, majd Robinson újfent hármast illesztett be a zalai gyűrűbe, ezt pedig nem tudta kellően kompenzálni a ZTE, holott minden mindegy alapon Safford nagyon elkapta a meccs végét és két trojkát ő is bepakolt (82-79).

Hogy kellően "unalmas" legyen a slusszpoén, Timberlake és Zagorac - nem fogják kitalálni - ugyancsak hárompontost dobott az utolsó percben...

Érdekesség, hogy a Falco jobban dobott messziről, mint közelebbről. Ez egy ilyen nap volt. A ZTE ugyanakkor ezzel együtt is közel volt a sikerhez, ami dicséretes tett a részükről. Főleg, hogy az új fiú, Teel még nem tudott sokat hozzátenni az egészhez.

Élvezetes meccsen gyarapította sikerei számát az idény elején nagyon beragadó, de most már igen szépen haladó Falco, a ZTE például már csak egy sikerrel előzi meg Perléket.

Fotó: falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus