ZTE: A kudarc után bravúr az Alba ellen

Miután a nyitófordulóban 40 ponttal kapott ki Nyíregyházán a Zalaegerszeg, Gáspárék most rögtön egy nagy skalppal igyekeztek jóvátenni botlásukat, hiszen az Alba Fehérvár esett áldozatul a ZTE otthonában.

Zalakerámia-ZTE KK – Alba Fehérvár 74 – 71 (22–18, 20–24, 11–20, 21–9)
Zalaegerszeg, 1400 néző. V: Pálla, Söjtöry, Borsos
Zalaegerszeg: Graham 8, Mohácsi -, Kusnyer 6/6, Healy 18/3, Lekli 13/3.
Csere: Kertész 2, Darling 6, Gáspár 20/9, Velkey 1, Czinger -, Kerkai -. Vezetőedző: Raul Jiménez
Fehérvár: Tóth P. 5, Kromah 24, Kovács Ád. 8, Melvin 14, Djapa 11/3.
Csere: Juhos, Csorvási M. 4, Supola 5. Vezetőedző: Marcel Tenter
Kipontozódott: Djapa (39.perc)

Fehérvári labdaelhozatallal és Kovács Ádám rossz triplakísérletével indult a találkozó. A hazaiak köszönték szépen, és rögtön az elején 5-0-ra elléptek. A látogatók közel kétperces kosárcsendjét Djapa kettese törte meg, de a negyed további része az egerszegiek szája-íze szerint alakult. Healy kintről-bentről egyaránt nagyon élt és mikor Lekli József hármasa is csont nélkül vágódott a gyűrűbe, Marcel Tenter időt kért. A rövid pauza után Tóth Péter és Kromah kosaraival faragott hétpontos hátrányán az Alba, de Raúl Jimenez tanítványain látszott, feledtetni kívánják az első fordulóban, Nyíregyházáz elszenvedett negyvenpontos zakót. Koncentráltan játszott a ZTE, négy pontot meg is őrzött az előnyéből és 22-18-ra behúzta az első játékrészt.

Látva a Fehérvár triplaszázalékát (7 kísérletből egyet sem dobtak be Juhosék az első félidőben) zónavédekezéssel kezdte a második tíz percet a ZTE, és ez bejött. Supola technikai hibája után Healy 1+3 pontot szórt, ezzel először nőtt tíz fölé a különbség a felek között (33-22). Marctel Tenter ismételt időkérése után sem tudott felzárkózni a Lasan Kromah által hajtott vendégalakulat, mert a másik oldalon Gáspár Dávid is beszállt a pontgyártásba. Egészen a félidő utolsó két percéig minden felzárkózási kísérletet visszavertek Grahamék, ekkor azonban egészpályás letámadásra váltott az Alba, a szerzett labdákból pedig 9-0-s etapot futottak Tóth Péterék, így a félidő végén már döntetlent, 42-42-t mutatott az eredményjelző.

A fordulás után a védekezés dominált mindkét oldalon. Jó másfél percet kellett várni az első kosárra, ezt Melvin révén az Alba szerezte, ezzel először vezetett a mérkőzésen a fehérvári alakulat. Ezúttal nem az eladott labdák, hanem a belemenések borzolták a vezetőedzők idegeit. Kapkodón játszottak a csapatok, az első három percben csak két-két pontot tettek fel a táblára. Ezután fáradni látszott a Zete, hamar meglett az öt személyi hiba hazai oldalon és a támadógépezet is erősen akadozott. Marcel Tenter csapata megérezte ezt, szigorított a védekezésén, és szerzett labdákból dobott könnyű kosarakkal, tíz egységgel megugrott – volt, hogy zsinórban háromszor fejezték be 2+1-es kosárral támadásukat Supoláék. A negyed utolsó négy pontja a zalaiaké volt, de 62-53-ra már a vendégek vezettek.

Az utolsó tíz percben még egy elkeseredett hajrát indítottak a hazaiak. Ezúttal a fehérváriak kezében dadogott a labda, Kromah is szorosabb őrizetett kapott, nem is tudott villogni az amerikai, és Lekli József duplájával három egységre felzárkózott a nagyot küzdő ZTE. Teljesen leállt az Alba, pedig még korántsem volt vége a mérkőzésnek. Djapa öt pontja után ismét a vendégek tűntek befutónak, de Lekli és Graham vezérletével 11-0-t futott a hazai együttes, Gáspár Dávid sarokból dobott hármasával pedig 72-71-re a vezetést is átvette. Az izgalmaknak még nem volt vége, Tóth Péter fordíthatott volna, de eladta a labdát, majd 74-71-es állásnál kimaradt két zalai büntető. Az Alba kétszer is próbálkozhatott triplával, de mindkétszer kimaradt a dobás, így a hazaiak megnyerték az egylabdás összecsapást.

Raul Jiménez, a Zalaegerszeg vezetőedzője: "Óriási erőfeszítéseket tett az egész csapat. Egy világos mondatot sulykolunk a nyíregyházi vereség óta: ha hiszünk magunkban, győzhetünk!"

Marcel Tenter, az Alba Fehérvár vezetőedzője: "A ZTE nagyon küzdött a negyedik negyedben, amikor mi csak kilenc pontot dobtunk. A második és harmadik negyedben tudtuk, mit akarunk, meg is csináltuk, de a végén hiányzott az ész a pályán."

Fotó: ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus