29. születésnapját ünnepli Hanga Ádám

29 éves lett a mai napon hazánk legjobb férfi kosárlabdázója, az FC Barcelona Európa-klasszis játékosa, Hanga Ádám.

A BLF Palotánál nevelkedő fiatal tehetség az Alba Fehérvárnál lett felnőtt kosaras 12 esztendővel ezelőtt, a 2006/07-es idényben. 2011-es kiugró éve (17.7 pont, 4.3 pattanó, 3.3 gólpassz, 2.9 szerzett labda) után az NBA draftra is jelentkezett, ahol a második kör 59. helyén elvitte a játékjogát a San Antonio Spurs.

Hanga ezen a nyáron külföldre, Spanyolországba igazolt - két évet töltött a Manresánál, majd a Baskoniához igazolt, ahonnan egy szezon után kölcsönbe került az olasz élvonalba, a Sidigas Avellino csapatához. Még a 2014/15-ös idény végén visszatért a Baskoniához, a következő évben pedig nagyobb szerepet kapott már.

A pályán többek között hatalmas és látványos blokkjairól, valamint atletikusságáról, a pályán kívül pedig szerénységéről és sztárallűröktől mentes személyiségéről ismert Európa-klasszisnak az előző volt az igazán kiugró szezonja a nemzetközi porondon, miután a Baskonia színeiben megválasztották az Euroliga legjobb védőjének, ezzel hatalmas elismerésben részesült.

A nyáron részt vett a válogatottal az Európa-bajnokságon is, ahol a legjobb 16 közé jutott Magyarországgal. Az NBA-s szerződés hosszú huzavona után nem jött össze számára (legalábbis egyelőre), de szintén hosszú tárgyalássorozat után a Barcelonába szerződött, ahol idén megnyerte első trófeáját, a spanyol kupát.

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus