3X3 World Tour Masters: Ki állítja meg a világelsőt?

Ötödik állomásához érkezik a héten a 3X3 World Tour Masters - a debreceni esemény előtt lássuk, mi történt eddig a sorozat első négy helyszínén, illetve hogy kik vesznek részt a magyarországi fordulón.

A debka.hu beszámolója az eddigi négy helyszín eseményeiről, illetve a debreceni indulókról:

A 3×3 World Tour Masters sorozatban a világ legjobb három a három elleni kosárlabdázói küzdenek meg egymással. A négy kontinensen megrendezett hét selejtezőn a pénzdíjak mellett világranglista pontokat is szerezhetnek az együttesek, melyek segítségével kvalifikálhatják magukat az októberi pekingi nagydöntőre. A debreceni forduló az ötödik, várhatóan legerősebb állomása lesz a világkörüli turnénak, de az első négy selejtező sem telt eseménytelenül.

A selejtezőkön sem indulhat akárki, komoly kvalifikációs rendszer előzi meg a kétnapos tornákat. Az a csapat, aki részt szeretne venni egy World Tour Masters fordulón, a teniszből már jól ismert challengereken kell jól teljesítenie, ez gyakran egy három, négy vagy akár több állomásból álló selejtezősorozat. A másik módja a részvételnek az előző évi jó szereplés, hiszen a FIBA kiemeltként kezeli a 2016-ban jól teljesítőket, így ők a hét fordulóból megnevezhetnek kettőt, melyen alanyi jogon elindulhatnak.

Az első fordulót Kanadában rendezték, ahol nem történt meglepetés, hiszen a világ második legjobb csapatának tartott Ljubljana veretlenül szerezte meg az aranyérmet. A döntőben a szintén jó erőkből álló házigazda Saskatoon együttesét győzték le, míg a harmadik helyet meglepetésre egy Puerto Rico-i csapat szerezte meg.

Két héttel később Japánba költözött a „cirkusz”, ahol hiába szerepeltek nagyszerűen az ázsiai csapatok, végül a délszláv együttesek osztoztak az érmeken. A 3×3 szeszélyességét bizonyítja, hogy a Kanadában diadalmaskodó szlovének ezúttal a csoportból sem jutottak tovább. Az első helyet végül a világranglista első, Novi Sad Alwahda szerezte meg a szlovén Piran és a szerb Liman előtt.

Augusztus első hétvégéjén Prágában ütköztek meg a csapatok, ahol az újvidéki játékosokból álló, ám egyesül arab emírségbeli színekben induló Novi Sad Alwahda idei második tornáját is veretlenül nyerte. A döntőben igazi szuperrangadóra került sor, hiszen a világranglista második Ljubljanát győzték le, méghozzá 21-11-es kiütéssel. A bronzérmet a szerb Zemun szerezte meg.

Múlt héten a Svájban csaptak össze a 3×3-asok, de meglepetést ezúttal sem született, hiszen a világelső ezúttal is 5-ből 5-öt nyerve diadalmaskodott, annak ellenére, hogy a világ legjobb játékosának tartott Dusan Bulut ezúttal nem volt a keretben. A legjobb nyolc között azért már rezgett a léc, hiszen a prágai bronzérmes Zemunt csak egy ponttal tudták legyőzni. A második helyet a házigazda Lausanne, a harmadikat pedig a lett Riga szerezte meg.

Debrecenben az eddigi legerősebb mezőny jött össze, hiszen az első két kiemeltként a Novi Sad és a Ljubljana is ott lesz a Nagytemplom előtt. Rajtuk kívül még két szerb és egy szlovén csapat kvalifikálta magát, de az Európa-bajnokságon kiválóan szereplő holland Amsterdam és lett Riga is jelen lesz. A szabadakártyával Budapest néven induló magyar válogatott a 8. kiemelt lesz világranglista pontjai alapján, mögöttük egy lengyel, egy uruguayi és egy brit együttes alkotja a mezőnyt. A fennmaradó 12. helyért augusztus 30-án küzdenek meg a csapatok a Kossuth téren.

Forrás - debka.hu
Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus