A britek ellen megkezdjük az Eb-selejtezőket

Szerda este 18:00-tól megkezdi szereplését a magyar férfi kosár válogatott az idei Európa-bajnoki selejtezőkön - az első ellenfél Nagy-Britannia.

Európa-bajnoki selejtezők, 1. forduló
Magyarország (0-0) - Nagy-Britannia (0-0)
2016.08.31., szerda, 18:00 (TV - M4, 17:30, ÉLŐ)

Túl nagy múltra nem tekinthetnek vissza, de ennek jó oka van: a brit csapat 2005 decembere óta létezik, előtte külön országként próbálkoztak az angolok, a skótok és a walesiek is. 2005-ben kapta meg London a 2012-es ötkarikás játékok rendezési jogát, a britek pedig minden sportban szerettek volna komolyabb csapatot indítani - plusz a FIBA is csak úgy volt hajlandó szabadkártyát adni nekik, ha bizonyítják, versenyképesek a legjobbak ellen is. Fel is jutottak a B-csoportból, a 2009-es, a 2011-es és a 2013-as Európa-bajnokságra pedig kijutottak - 2011-ben és 2013-ban két meccset is nyertek, és 2-3-mal végeztek a csoportban, de egyik alkalommal sem jutottak tovább.

Abban az időben tele voltak jobbnál jobb játékosokkal, mint például Luol Deng, az Unicaja Malaga után az NBA-t és a CSZKA Moszkvát is megjáró Joel Freeland, az NBA után szintén európai top bajnokságok legjobb csapatainál megforduló Pops Mensah-Bonsu, illetve a majdnem teljes karrierjét a spanyol első töltő Dan Clark. Közülük aztán egyre többen, gyakorlatilag mindenki lemondogatta a válogatottságot, a 2015-ös Eb-re már nem is jutottak ki (anyagi problémák is felmerültek a 2013-as Eb-kiesést követően, egyszerűen nem kapott annyi támogatást a sportág, mint korábban), és az előbb említett nevek közül csak Clark van a keretben most is.

Az Eb-selejtezőkön résztvevő 12-es keretük

Ben Mockford (tavalyi csapata: Caceres, spanyol másodosztály), Will Saunders (tcs: Angelico Biella, olasz másodosztály), Andrew Lawrence (tcs: Gipuzkoa, spanyol élvonal), Teddy Okereafor (tcs: Rider egyetem, NCAA), Kyle Johnson (tcs: Novipiu Casale Monferrato, olasz másodosztály), Ben Gordon (csapat nélkül), Dan Clark (tcs: Morabanc Andorra, spanyol élvonal), Gareth Murray (új csapata: Glasgow Rocks, skót élvonal), Eric Boateng (tcs: Blois, francia másodosztály), Kieron Achara (Glasgow Rocks, skót élvonal), Alex Young (tcs: Cal-Irvine, NCAA), Gabe Olaseni (új csapata: Dinamo Sassari, olasz élvonal)

A nagyobb nevek közül Clark van, a korábban a Manresánál Hanga csapattársaként kosarazó, de két éve Skóciába hazatérő Kieron Achara, a Zadarból megismert, egy évet sérülés miatt kihagyó, majd a spanyol élvonalban a Gipuzkoánál játszó Andrew Lawrence, illetve a korábbi NBA-sztár, Ben Gordon, aki viszont chicagói aranykorszaka óta meredek lejtmenetbe kezdett, az előző idényben például sehol nem játszott. Rajtuk kívül Gabe Olasenit érdemes megemlíteni, ő a Szolnok ellenfele lesz a következő szezonban a Bajnokok Ligájában a Dinamo Sassari centereként - Ben Mockford a spanyol, Gareth Murray és Eric Boateng a francia, Kyle Johnson és Will Saunders az olasz másodosztályból érkezik, Teddy Okereafor és Alex Young pedig most végeztek az egyetemen.

A rutint (Gordon, Murray, Clark, Achara) és a fiatalokat elég jól ötvözik, de azért ettől a csapattól megijedni sem kell, egyáltalán nem világverő alakulatról van szó - hiába jött a társaság nagy része nagyon jó országokból, általában a másodosztályban kosaraztak tavaly. Gordon lehetne az egyik legnagyobb fegyverük, de ő fénykorában is pocsék védő volt - neki a külső dobásaira kell figyelni, de hiába az NBA-s múlt, jóval gyengébb játékos, mint ex-csapattársa, Luol Deng, akit anno testközelből láthattunk mi is Eb-selejtezőn. Vezetőedzőjük a Milwaukee Bucks segédedzője, Joe Prunty, aki 2013 óta irányítja a válogatottat - az NBA-ben megfordult a San Antonio Spursnél, a Dallas Mavericksnél, a Portland TrailBlazersnél, a Cleveland Cavaliersnél és a Brooklyn Netsnél is, összesen 4 döntője és 3 bajnoki címe van.

0-5-ös mérleggel hozták le a felkészülései meccseket, de ennek ugyanúgy nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani, ahogy a magyar válogatott gyengébb eredményeiknek sem. Az első meccsen kikaptak a portugáloktól 4 ponttal, majd játszottak két erősebb együttessel, Németországgal és Szlovéniával, tőlük 10 pont fölötti vereségeket szenvedtek. Az utolsó két találkozójukat Hollandia ellen bukták el, ami után Prunty azt mondta, hogy az intenzitással elégedett, a védekezést megoldották, de támadásban nem tudták befejezni az akcióikat, mikor nagyon kellett volna. Erre lehet egyébként számítani a selejtezőkön is - ha Gordonnak nem sül a keze, akkor ez egy jó iparosokból álló csapat egyelőre, nem sokkal több.

A felkészülés nálunk sem volt makulátlan, de ahogy azt már említettük, az eddigi eredmények teljesen másodlagosak, a lényeg most jön. Fontos mérkőzéssel kezdünk, egy győzelem ugyanis jó alaphangot adhat a selejtezőknek - a második összecsapást Luxemburg ellen játsszuk, ott kötelező a győzelem, így 2-0-lal nyithatnánk -, vereséggel viszont azonnal nehéz helyzetbe kerülünk. Nem dől el természetesen minden az első meccsen, de nem árt észben tartani, hogy a csoportmásodikok közül csak a négy legjobb jut ki a kontinens-viadalra, három nem, egy hazai vereség egy riválisnak is nevezhető csapattól pedig sokba kerülhet. Ennél a brit keretnél a Hanga Ádámra, Vojvoda Dávidra és a csapatmunkára épülő magyar válogatott papíron semmivel nem rosszabb, hogy finoman fogalmazzunk - kérdés, hogy a selejtezők kezdetére elő tudjuk-e venni az eredményesebb arcunkat, mert a támadójátékkal nálunk is volt probléma a felkészülési meccseken.

A találkozót 17:30-as műsorkezdettel élőben közvetíti az M4 csatorna!

Hajrá magyarok!

Foto, Slide - Banczik Róbert (hiros.hu)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus