A kosárlabdázás napja: arccal az új szakág felé

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által 2012-ben indított a Kosárlabdázás Napja rendezvénysorozat folytatódik. Idén szeptember 27-én a szokott helyszínen, a Városligeti Műjégpályán kerül sor a sportág ünnepére.

Az esemény a Sportok Házában tartott sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke kiemelte, az idei nyári, korosztályos versenyeken női, pontosabban leány vonalon már látszanak az elmúlt évek eredményei: jövőre minden korosztályban az A-divízióban versengenek a magyar leány csapatok. Két együttes feljutott, egy pedig bent maradt az európai elitben, az U17-es csapat pedig vb-bronzérmet szerzett, ráadásul a közelmúltban rendezett Ifjúsági Olimpián is remekül szerepelt a magyar leány 3x3-as alakulat, amely 4. lett. Méltatta a papíron erősebb, a mienknél magasabban jegyzett válogatottakkal a versenyt felvevő, s a jövő évi Eb-ről csupán 2 ponttal lemaradó, ám szinte sosem látott elánnal alázattal harcoló férfi válogatottat. Az MKOSZ elnöke hozzátette: a társasági adónak köszönhetően egyre több és több gyerek kezd el kosarazni, egyre szélesebb a piramis alja. A következő nagy feladat a szakemberek, edzők magas színvonalú képzése, hogy e, szerencsére megnövekedett gyermek létszámmal minél képzettebb, nagyobb tudással felvértezett edzők, szakemberek dolgozhassanak.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára a közelmúltban a nemzetközi szövetség, a FIBA világkongresszusán járt, ahol kiemelten foglalkoztak a B33-mal, amelyet egyértelműen egy új kosaras szakággá szeretnének felfejleszteni, s bejuttatni a 2020-as olimpia versenyprogramjába. Mivel nemzetközi versenyek U18-as és felnőtt korosztályokban vannak, itthon is erősíteni kell e korosztályokat, felnőtt szinten egyértelműen a legmagasabb osztályban szereplő profi kosarasaink bevonásával. E szakágban talán könnyebb kijutni világversenyekre, mint a hagyományos 5-5 elleni játékban. Könnyebb, már csak azért is, mert egy pontszámítás kapcsán, amelynek egy fontos szegmense az adott ország lakosságához viszonyítva a regisztrált B33 játékosok száma, a mieink igen előkelő helyen állnak, a Nankingban rendezett Ifjúsági Olimpia előtt a 6. pozícióban lehetett Magyarország nevét olvasni a rangsorban. Ez részben annak köszönhető, hogy a középiskolás és egyetemi B33-as bajnokságokból sok-sok regisztrált magyar játékos van a FIBA rendszerében, s hogy jó irányba mozdult, indult el a - talán már mondhatjuk - szakág, azt a lányok nankingi 4. helyezése is jelzi.

Nos, ennek az új szakágnak az alapját képezheti a streetball, amely idei - összességében már 22. - sorozatának hagyományos záró eseménye lesz a Kosárlabdázás Napja. Kucsera József, a streetball egyik főszervezője kiemelte, annak idején valóban szabadidős sportként indult útjára a sorozat, s ez ma is fontos része. Ugyanakkor, látva a tendenciát, hogy a 3-3 elleni szabadtéri kosarazás egyre inkább a versenysport irányába mozdul el, az MKOSZ-szel karöltve a legifjabbak, a kenguru korosztály részére, hogy minél szélesebb gyermek ismerkedhessen meg minél korábban ezen új szakággal, ingyenes versenyzési lehetőséget biztosítottak egész évben, s ennek óriási sikere volt, minden rendezvényen nagyon sok csapat jelentkezett. Kucsera hozzátette: a rendezvénysorozat szervezői a kezdetektől fontosnak tartották, s szívügyüknek tekintették a fogyatékkal élő emberek sportját, s ahogy eddig, idén is részt vesznek a rendezvényen.

A B33-as sorozat főszervezője, Máriás György azt emelte ki, hogy óriási sikere volt a középiskolások versengésének, több mint 200 iskola több mint 400 csapata versengett, s a hazánkat Nankingban képviselő játékosok is szerepeltek e sorozaton. Ami az egyetemi bajnokságot illeti, a MEFOB kiírásban már szerepel, hogy a bajnokságban induló csapatoknak a B33-as egyetemi versengésben is rajthoz kell állniuk. A szervezők a győzteseket igyekeznek külföldi fellépésekhez, nemzetközi versenyzési lehetőségekhez jutni. Az Elit kategóriában nagyon népszerűek voltak a magyar versenyek, az egész nemzetközi sorozat végső győztese, egy újvidéki alakulat is egy magyar versenyről kvalifikálta magát a fináléba, s a honi versenyeken sajnos az ide látogató külföldi együttesek vitték a prímet - Máriás reméli, hogy esetleg a legjobb kosarasoknak a B33-ba való bevonásával ez jövőre már változhat.

Ennek kapcsán egy érdekesnek ígérkező újdonság is lesz a Kosárlabdázás Napján, először rendezik meg az MKOSZ 3x3 Kupát, amelynek résztvevői az A-csoportos férfi együttesek küldöttei, játékosai lesznek. Köztudott, szeptember végén már a felkészülés hajrájában tartanak a csapatok, s a rendezvényre nem is az együttesek kulcsemberei közül várnak, inkább tehetséges fiatalokat, akik hosszabb távon akár e szakágban is sikeresen képviselhetik hazánkat.

Császári Attila a streetball-sorozatot kezdete óta támogató adidas magyarországi marketing igazgatója kiemelte: nagyon fontos a vállalatnak, hogy egy ilyen sportot szerető, s nagy tömegeket, sok fiatalt megmozgató rendezvény mellé álljon - éles ellenpólusaként annak, hogy az élsportban, a világ top kosárlabdázásában is jelen van: közel két évtizede támogatja a világ legszervezettebb kosaras üzletét, az NBA-t. Ugyanakkor a magyar profi szakágban jelenleg kevéssé van jelen.

Bálint Norbert, a rendezvényt évek óta támogató FŐGÁZ szóvivője szerint mindez túlmutat a kosárlabdán, az igazi jelentősége abban van, hogy sokakat vesz rá a mozgásra, "csal el" a számítógép elől - kezdetben egyszer, s később talán rendszeresen.

Zárszavában Szalay Ferenc kiemelte, az egész TAO-rendszer célja, hogy a gyerekek, fiatalok jobban felszerelt létesítményekben, képzett szakemberek irányítása mellett sportoljanak, s végső soron a cél, hogy sportos, egészséges fiatal nemzedék nőjön fel, amelynek tagjaiból erős, egészséges, nagy munkabírású felnőttek nőnek majd fel.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus